Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Σκληρή κόντρα για το φορολογικό , στη Βουλή





ΠΕΜΠΤΗ 15-4-2010
Γ.Παπανδρέου: “Αλλάζουμε σελίδα”
Α.Σαμαράς: “Πρόχειρο, άδικο, αντιαναπτυξιακό το νομοσχέδιο”
Σκληρή κόντρα χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής,  με ψήφους 158 υπέρ, έναντι 128 κατά.
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στην παρέμβασή του ο...

πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, υπεραμύνθηκε του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι με αυτό αποκαθίσταται η δικαιοσύνη στην φορολόγηση των εισοδημάτων. «Είναι μία ακόμη προϋπόθεση για να καταφέρουμε να επανακκινήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε.
Τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το μοντέλο διοίκησης στην Ελλάδα, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα.
Σχολιάζοντας τη στάση της μειοψηφίας απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται όσα συνέβησαν κατά τη διακυβέρνησή της.
“ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ”

Η ομιλία του πρωθυπουργού έκλεισε με την αίσθηση βεβαιότητας ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν βουλευτές, που αναγνωρίζουν πως «δεν πάει άλλο».
«Απευθύνω, λοιπόν, παρότρυνση σε όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Ελάτε να αλλάξουμε εποχή. Να αποδείξουμε ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε μια καλύτερη χώρα. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα δουλεύει νύχτα μέρα για να γυρίσουμε σελίδα και θα το πετύχουμε. Με την ψήφιση του φορολογικού, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα.»



Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο πρόχειρο, άδικο, αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό.
Ο κ. Σαμαράς απέφυγε,  να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, ενώ για τα πρόσφατα, μικρότερης χρονικής διάρκειας, απέδωσε τον υπερδιπλασιασμό των spreads στο ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
«Μέχρι πριν λίγο αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγιάνσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί, προκαλούν μάλλον μεγαλύτερη ύφεση παρά μικρότερα ελλείμματα.»
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως απίστευτα πρόχειρο, αποδεικνύοντας, όπως σημείωσε, ότι δεν υπήρχε από πριν ως σχέδιο, εξ ου και οι αλλεπάλληλες αλλαγές και παλινδρομήσεις.

“ΑΔΙΚΟ”

Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο γιατί επιφέρει μεν μικρές ελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα τις παίρνει πίσω με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κυρίως τον ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα.
Κραυγαλέα αδικία χαρακτήρισε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες, ζητώντας ανάκληση του μέτρου, όπως επίσης ζήτησε ανάκληση της φορολόγησης των επιδομάτων επικίνδυνων επαγγελμάτων και των επιδομάτων των διπλωματών του εξωτερικού.
Έκρινε επίσης ο κ. Σαμαράς ως αντιαναπτυξιακό και επιτατικό της ύφεσης το νομοσχέδιο, αφού διατηρεί απαρχαιωμένα συστήματα, αυξάνοντας το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων.

Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για αντιλαϊκά μέτρα, ενώ είπε πως ενώ τόσα χρόνια αυξάνονταν οι έμμεσοι φόροι, πλέον αυξάνονται ραγδαία και οι άμεσοι.

Ο ΛΑ.ΟΣ.

«Λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος» χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Διαφωνούμε πλήρως με την ιδεολογία που υπάρχει στο φορολογικό. Αυτά που κάνετε εσείς σήμερα τα έκανε το Σοβιέτ πριν 100 χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
«Η Ευρώπη βρήκε τη λύση, κάθε χώρα να δανείζεται ξεχωριστά με παρτενέρ το ΔΝΤ που θα δώσει χρήματα αφού τα τινάξουμε και ομολογήσουμε ότι είμαστε ένα πτώμα.
» Η δε Ευρώπη θα μας δώσει δάνεια με τοκογλυφικό ύψος επιτοκίων. Όπως παίρνουν τριτοκοσμικές χώρες. Η Γερμανία θα δανείζεται με 2,5% και θα μας τα δίνει εμάς με 5%» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρας, με τη σειρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσχωρεί στη βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη φράση του πρωθυπουργού «λεφτά υπάρχουν»: Είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Μόνον που τα λεφτά αυτά δεν είστε σε θέση να τα αναζητήσετε, ούτε στα 11,8 δισ. κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ούτε στις 10.000 off shore ελληνικών συμφερόντων που διακινούν δεκάδες δισ.
Παράλληλα, σχολίασε πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία ο κ.Παπανδρέου εξήρε την στάση του ΛΑΟΣ και χαρακτήριζε «δογματική» την Αριστερά.

«Δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να μην αντιδρούμε στις επιλογές σας και στις παρά φύση συμμαχίες σας.Όλο αυτό το εξάμηνο, δεν είναι η Αριστερά που έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα επειδή μιλούσε.
» Μάλλον τα μέλη της κυβέρνησης είναι που δεν έπρεπε να μιλούν, γιατί από τη πολλή σας φλυαρία και από τη μαθητεία σας στου κασίδη το κεφάλι, μετατρέψατε την κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό. Προφανώς και έχει ευθύνες η ΝΔ -όμως έξι μήνες τώρα, εσείς κυβερνάτε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: