Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Αποδίδεται φορολογική δικαιοσύνη

Την πεποίθηση ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, με την ενιαία φορολογική κλίμακα, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και τις φοροαπαλλαγές αντικατοπτρίζει  το κοινό περί δικαίου αίσθημα, εξέφρασε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια.
Ο βουλευτής Πιερίας, υπογράμμισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προέκυψε μέσα από ευρεία διαβούλευση και αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο που θα βοηθήσει τη χώρα μας να ....ανακτήσει την εμπιστοσύνη και τη χαμένη αξιοπιστία της στις αγορές, μια αξιοπιστία η οποία ήταν «θολή» από τη διακυβέρνηση των προηγούμενων πέντε ετών. Ο κ. Αμοιρίδης, χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και πως στον αγώνα που δίνει δεν είναι μόνος του.
Κατά την ομιλία του, τόνισε ιδιαίτερα την διάθεση της Κυβέρνησης να φορολογήσει τις off shore εταιρίες και παράλληλα να προστατεύσει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους και απολυμένους, αλλά και να στηρίξει τους νέους επιχειρηματίες θεσπίζοντας για αυτούς τριετή αφορολόγητο όριο. «Το νομοσχέδιο στηρίζει επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν τις θέσεις εργασίας καθώς και εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζουν όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και το περιβάλλον, παρέχοντάς τους φορολογικά κίνητρα ώστε μέσα από τη δραστηριότητα τους να είναι επιχειρήσεις κοινωνικής συνείδησης και κοινωνικού απολογισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να γνωρίζει ο φορολογούμενος και η κάθε επιχείρηση ότι μέσα από τον νόμο προβλέπονται τα στοιχεία βάση των οποίων θα ελεγχθούν οι υποθέσεις τους και τα οποία θα είναι στοιχεία ποιοτικά όπως το αν είναι ατομική επιχείρηση, ΕΠΕ ή ΑΕ, καθώς και τα οικονομικά δεδομένα τους.
Ο κ. Αμοιρίδης, έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, παραθέτοντας παραδείγματα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση καλεί να πληρώσουν φόρους όσοι διαθέτουν μεγάλες περιουσίες. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Κάποιος που έχει περιουσία αξίας 400.000 ευρώ με το νέο νομοσχέδιο δεν καταβάλλει φόρο. Με το ΕΤΑΚ θα κατέβαλε 250 ευρώ.  Με το νέο νομοσχέδιο μία οικογένεια που έχει 800.000 ευρώ περιουσία, πλήρωνε ΕΤΑΚ 800 ευρώ. Σήμερα δεν θα πληρώσει ούτε ένα.
Αντίθετα ένα πρόσωπο με περιουσία αξίας 1.000.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει φόρο 3.900 ευρώ, όταν με το ΕΤΑΚ θα πλήρωνε μόλις 850 ευρώ.»
Ο βουλευτής Πιερίας, ζήτησε από την Κυβέρνηση να υπάρξουν ειδικά κίνητρα για περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η Ηλεία της οποίας η οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεών της επηρεάστηκε αρνητικά από τις πυρκαγιές του 2007, αλλά και η Πιερία της οποίας το ΑΕΠ μειώθηκε κατακόρυφα από το Κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών. «Έπρεπε να προβλεφθούν από το νόμο, για τις επιχειρήσεις τέτοιων περιοχών συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές και στήριξη, μέχρις ότου φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα μπορούν να επιβιώσουν με τις δικές τους δυνάμεις, διατηρώντας παράλληλα θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αμοιρίδης, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει το Κράτος να αντιμετωπίζει εξαρχής ως ειλικρινή τον φορολογούμενο και όχι ως φοροκλέπτη, ώστε κατά τις περιπτώσεις που αποκαλύπτεται φοροκλοπή ο φοροφυγάς να τιμωρείται, χωρίς να ακολουθείται ο φαύλος κύκλος των διακανονισμών, των παρατάσεων και των περαιώσεων, ο οποίος βλάπτει την οικονομία και πλήττει την αξιοπιστία του Κράτους.
«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάνουμε ένα ακόμη βήμα, γιατί βήμα- βήμα μπορούμε να προχωρήσουμε στη νέα πορεία για τη νέα Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.
Το φορολογικό Νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή την Τετάρτη το μεσημέρι.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: