Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Απ’ όπου μπορείς παίρνεις οξυγόνο για να σωθείς

AMOIRIDHS
«Η χώρα παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε κατάσταση ασφυξίας και εκ των πραγμάτων πρέπει να βρεις οξυγόνο. Παίρνεις οξυγόνο για να σώσεις τη ζωή σου απ’ όποια τρύπα μπορείς. Όπου μπορείς ν’ ανοίξεις μια τρύπα. Γι’ αυτό δεν κατανοώ που κάποιοι πολεμούν το μηχανισμό... στήριξης».

Με τον παραστατικό αυτό τρόπο εξέφρασε ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης τη στήριξή του στην απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.
Ο βουλευτής του νομού και μέλος του προεδρείου της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, ήταν ένας εκ των 36 βουλευτών που πήραν το λόγο στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση για τη σωτηρία της πατρίδας.
Ο κ. Αμοιρίδης πρόσθεσε πάντως ότι όταν βρεις το οξυγόνο, απ’ όπου το βρεις, χρειάζεται να αξιοποιήσεις και το χρόνο «βραχυπρόθεσμα και σε βάθος».
Και σ’ αυτή τη διαδικασία, είπε, οι πολιτικοί πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική, οι επιχειρηματίες με την επιχειρηματικότητα και οι τεχνοκράτες με το σχεδιασμό. «Αλλά», τόνισε, «η πολιτική είναι αυτή που γράφει ιστορία και αλλάζει την ιστορία».
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να αλλάξει το κράτος, να γίνει «μικρότερο, γρηγορότερο και φθηνότερο», διότι, είπε,  «όσους νόμους κι αν ψηφίσουμε, αν δεν αλλάξουμε το κράτος δεν έχουμε πετύχει τίποτε».
Έφερε μάλιστα και παράδειγμα, λέγοντας: «Ψηφίσαμε ένα καταπληκτικό νομοσχέδιο για τη φορολογία, έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Όμως, η εφαρμογή του; Προσπαθώ κάποιες μέρες να μάθω πότε θα πάρουν πίσω οι αγρότες το ΦΠΑ. Με ρωτούν 50.000 αγρότες.
Κάναμε 11 το 7, πολύ ωραία το κάναμε. Πότε θα τα πάρουν; Δε βρίσκω απάντηση. Σε μια εβδομάδα; Δύο; Θα σας πω ότι στις αποθήκες είναι τα περσινά προϊόντα και ξεκινούν καινούργιες καλλιέργειες. Ας έχουν μια βοήθεια. Δεν παίρνουν απάντηση. Θα είναι σ’ ένα μήνα; Σε δύο; Να έχω μια  απάντηση να τους δώσω. Δεν έχω άλλη δυνατότητα σα βουλευτής στο νομό μου, ούτε να υπογράψω μια σύμβαση, ούτε να κάνω κάποιο έργο.  Η δυνατότητα που έχω είναι να τους ενημερώσω. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η πληροφορία. Γιατί, όταν έχεις την πληροφορία, αξιοποιείς και το χρόνο».
«Στοίχημα», που πρέπει να κερδηθεί σ’ αυτήν την πορεία σωστής αξιοποίησης του χρόνου, χαρακτήρισε και την ανάπτυξη, η οποία, είπε, είναι έργα, για να προσθέσει: «Εγώ δε βλέπω να έχει δημοπρατηθεί κάποιο έργο μεγάλο ή κάποια έργα να τρέχουν στην Περιφέρεια. Η ανεργία έχει φτάσει στο αποκορύφωμα και συνεχίζει να μεγαλώνει. Δε δημοπρατούνται έργα, έχουν περάσει τόσοι μήνες. Δεν ξέρω αν ισχύει ο παλιός ο νόμος, ο καινούργιος νόμος, πρέπει να δημοπρατήσουμε έργα, ν’ αναπτυχθεί η περιφέρεια, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».
Ακόμη, ο κ. Αμοιρίδης μετέφερε την αγωνία των πολιτών, λέγοντας: «Οι πολίτες μας ρωτούν με αγωνία τι κάνουμε. Στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό, αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα, τι θα κάνουμε όμως; Δώστε μας μια απάντηση πού πάμε και τι θα κάνουμε. Έχουμε ελπίδα για αύριο; Θα βρούμε δουλειά σε ένα μήνα, σε δυο μήνες; Θα μείνουμε στη χώρα; Θα πάμε σε άλλη χώρα; Τα παιδιά μας τι θα γίνουν; Αυτή  είναι η αγωνία των πολιτών και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις».
Πάνω όμως από την αγωνία για την επιβίωση, οι πολίτες, σύμφωνα με τον βουλευτή, βάζουν την εθνική τους περηφάνια και την αξιοπρέπειά τους, που έχει θιγεί. «Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους πολίτες και τους κάνει να είναι θυμωμένοι», είπε, «είναι η απαξίωση της χώρας όπως τη βλέπουν οι ξένοι. Φαντάζεστε ότι κανένας Έλληνας θέλει ν’ ακούει ότι οι Γερμανοί λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες; Όταν ο Έλληνας κάνει 3 και 4 δουλειές; Δεκαπλάσια δουλεύουν οι Έλληνες. Δεν υπάρχει Γερμανός που μπορεί να κάνει τη δουλειά που κάνει ο Έλληνας. Κανένας. Θα πάει το 8ωρό του, θα πάρει το διάλειμμά του και θα πάρει και το μισθό του. Ο Έλληνας θα κάνει 5 δουλειές για να μπορεί ν’ αντεπεξέλθει και το κάνει με χαρά. Άρα, ένα μεγάλο στοίχημα είναι να ξανακάνουμε τους Έλληνες να νιώσουν περήφανοι. Και περήφανος δεν είναι ο πλούσιος, περήφανος είναι αυτός που έχει αξιοπρέπεια».
Και ο κ. Αμοιρίδης κατέληξε: «Γι’ αυτήν την αξιοπρέπεια Πρόεδρε είμαστε δίπλα σου, είμαστε κοντά σου, άσχετα αν έχεις μεγαλύτερα πόδια και πρέπει να τρέχουμε παραπάνω εμείς που είμαστε πιο κοντοί. Είμαστε δίπλα σου και το στοίχημα θα το κερδίσουμε. Νά’ στε καλά».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: