Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: Λύση στο πρόβλημα των εγγυητικών για μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας από την μη επιστροφή των εγγυητικών επιστολών για αλλοδαπούς εργάτες γης.
Σήμερα υπάρχουν στην Πιερία περισσότεροι από 120 αγρότες που ...αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ενώ η αρμόδια υπηρεσία τους έχει ήδη στείλει και σχετικό έγγραφο με το οποίο τους προειδοποιεί ότι οι εγγυητικές επιστολές θα εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου, οι αγρότες υποχρεώνονται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις εγγυητικές επιστολές για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης. Η διαδικασία όμως που ακολουθείται δεν τους εξασφαλίζει την επανείσπραξη του ποσού της εγγυητικής επιστολής όταν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, ο μετακλητός αλλοδαπός εργάτης δεν εμφανιστεί καθόλου ή αποχωρήσει νωρίτερα προς άγνωστη κατεύθυνση.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να υπάρχουν σήμερα αγρότες οι οποίοι πληρώνουν μηνιαίες καταβολές εγγυητικών επιστολών που έχουν εκδοθεί πριν 1 και 2 χρόνια και δεν μπορούν να τις εισπράξουν, παρ’ ότι ο αλλοδαπός εργάτης για τον οποίο έχει καταβληθεί η εγγύηση έχει αποχωρήσει οικιοθελώς ακόμη και πριν ολοκληρώσει το χρόνο εργασίας για τον οποίο προσεκλήθη και ο οποίος μπορεί να βρίσκεται κάπου στην Ελλάδα ή στη χώρα του.
Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει πως θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 120 και πλέον αγρότες της Πιερίας με πολιτική λύση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση ώστε όταν προκύπτει πρόβλημα ή περαιώνεται ο χρόνος απασχόλησης των μετακλητών αλλοδαπών εργατών, να υπάρχει δυνατότητα βεβαίωσης από δημόσια αρχή (Τμήμα Συνοριοφυλάκων, Τμήμα Αλλοδαπών, Δημοτική Αρχή ή άλλη δημόσια υπηρεσία) για να μπορούν οι αγρότες να εισπράττουν την εγγυητική τους επιστολή.
Ερωτώνται, τέλος οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες και αποφάσεις κατ’ αρμοδιότητα θα προβούν ώστε να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε και ποια θα είναι από εδώ και στο εξής η διαφανής και αποτελεσματική διαδικασία ώστε να μην προκύψει ξανά στο μέλλον παρόμοιο πρόβλημα.

Ερώτηση και του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου

KOYKODHMOSΕρώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε, προς τον υπουργό Εσωτερικών και ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος.
Στη ερώτησή του ο βουλευτής επισημαίνει:
«Στο Νομό Πιερίας πολλοί αγρότες στη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου, μετακαλούν αλλοδαπούς εργάτες για εποχιακή απασχόληση. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 3386/05, ορίζεται ότι κάθε εργοδότης που επιθυμεί να μετακαλέσει υπηκόους τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση, οφείλει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αντιστοιχεί σε ποσό ίσο τουλάχιστον με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, η οποία επιστρέφεται στον εργοδότη μετά τη λήξη της άδειας διαμονής και την αναχώρηση του υπηκόου τρίτης χώρας από την Ελλάδα.
Πλην όμως σύμφωνα με την εγκύκλιο αριθ. 34/24-07-2008 που εκδόθηκε βάσει της Κ.Υ.Α. 12311/08/03.06.2008 που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, για τους αλλοδαπούς που δεν επιστρέφουν μετά την ολοκλήρωση της περιόδου παραμονής τους, γίνεται κατάπτωση του ποσού υπέρ του Δημοσίου.
Στην Πιερία η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσμενή οικονομικά, υποχρεώνει 120 αγρότες του νομού να υποστούν την απώλεια των εγγυητικών τους που φτάνει στα 900 ευρώ περίπου ανά αλλοδαπό αγρότη.

Προτίθενται τα αρμόδια υπουργεία να αναστείλουν την ισχύ των δυο παραγράφων Θ 2 και 4 της εγκυκλίου, ώστε να μην υποστούν οι αγρότες το άδικο και δυσβάσταχτο αυτό κόστος;».(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: