Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις

Άρθρο-παρέμβαση του Προέδρου του Επιμελητήριου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου
OFEILES_DIMOSIOUΣτις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας είναι επιτακτική η ανάγκη το κράτος να στηρίξει άμεσα τις παραγωγικές τάξεις. Πάγια αιτήματά μας είναι η «ευνοϊκή» δανειοδότηση και φορολογία, η ενίσχυση της ρευστότητας, η άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 που έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει, η πάταξη της γραφειοκρατίας και εν γένει  η ...διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με κάθε τρόπο. Μία σημαντική παράμετρος, την οποία έχω κατά καιρούς επισημάνει, είναι η άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις-προμηθευτές του που σήμερα αγγίζουν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πώς λοιπόν η μικρομεσαία επιχείρηση θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της όταν για να πληρωθεί από το Δημόσιο πρέπει να περιμένει το λιγότερο από δύο μήνες μέχρι και χρόνια; Την ίδια στιγμή όμως, οι επιχειρήσεις καλούνται  να καταβάλλουν έγκαιρα το ΦΠΑ, τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και να εξοφλήσουν τις όποιες υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, στις σύγχρονες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι πληρωμές των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες γίνονται κατά μέσο όρο εντός διμήνου.
Αυτό που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος είναι να πάψουν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κινείται στα όρια του παραλογισμού η τακτική που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Δηλαδή, το Κράτος να απαιτεί από τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα γιατί διαφορετικά τους επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, χωρίς να ισχύει το αντίστροφο. Αυτό είναι το πρόσωπο ενός Κράτους Δικαίου; Ενός κράτους που θέλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα; Ενός κράτους σύγχρονου και αποτελεσματικού;
Πιστεύω ότι ο Κρατικός Μηχανισμός θα έπρεπε να λειτουργεί ως πρότυπο συνέπειας στις πληρωμές από τη στιγμή που υποχρεώνει τους επαγγελματίες σε προκαταβολές μεγάλων ποσοστών του ΦΠΑ ή θέτει μεγάλες προσαυξήσεις ως πρόστιμα για τη μη έγκαιρη τακτοποίηση υποχρεώσεών τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, αν το Δημόσιο εξοφλούσε τους προμηθευτές τους μέσα  σ’ ένα μήνα από την έκδοση του τιμολογίου τότε θα εισέρρεαν στην αγορά περίπου 7 δισ.  Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις-προμηθευτές του προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι επιχειρήσεις και να τεθούν οι βάσεις για υγιή ανάπτυξη των παραγωγικών τάξεων.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: