Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Συστράτευση, για να πάει η χώρα μπροστά, ζήτησε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός "ή τώρα ή ποτέ"

28.04.2010
Κάλεσμα για συστράτευση στον αγώνα να βγει η χώρα από την κηδεμονία και την επιτήρηση απηύθυνε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτές τις δύσκολες.... ώρες "δεν φυγομαχούμε, δεν φυγοπονούμε. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας". Παράλληλα, ζήτησε να εξασφαλισθεί στη χώρα ηρεμία, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές και η Οικονομία να καταστεί βιώσιμη.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Τόνισε πως η "συγγνώμη" που ζήτησε η ηγεσία του κόμματος αποτελεί ομολογία, άλλα θα έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις γιατί με ευθύνη της ΝΔ η Ελλάδα βρίσκεται υπό κηδεμονία. "Συγγνώμη σημαίνει είμαι έτοιμος να αλλάξω, αλλά τέτοια αλλαγή από τη ΝΔ δεν έχουμε δει" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου εξήγησε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι ο μηχανισμός στήριξης θα δώσει στη χώρα τον απαραίτητο χρόνο για να προχωρήσει τις αλλαγές που είναι αναγκαίες. Επισήμανε, ακόμη, ότι το πολιτικό κόστος είναι κάτι που δεν φοβίζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι το έχει κάποιος που δεν αναμετριέται με τις προκλήσεις.

Μίλησε για φόβο που απλώνεται στη χώρα και σημείωσε: "Ποιες είναι ακριβώς οι υποχρεώσεις μας; Να αλλάξουμε τη χώρα, κάτι που δεν χρειαζόταν να μας το πει κάποιος, γιατί θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς, καθώς αποτελεί εντολή του ελληνικού λαού. Να διαπραγματευτούμε τις λεπτομέρειες του τριετούς προγράμματος, κάτι που θα γινόταν ούτως ή άλλως".

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους πιο αδύναμους της κοινωνίας, κάτι που "αποτελεί δέσμευση και υποχρέωσή μας", όπως είπε, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας συμμαχίας υγιών δυνάμεων για τη στήριξη της δημιουργικής Ελλάδας.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις, ζήτησε αντίσταση σε παλιές πρακτικές που καθηλώνουν και τόνισε ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ θα φύγουν όταν η χώρα έχει καταφέρει να ορθοποδήσει.

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται. Παράλληλα, εξήρε το έργο και της στάση που τηρούν οι βουλευτές του κόμματος, λέγοντας μεταξύ άλλων: "Έχετε δώσει ψυχή στον αγώνα που κάνουμε από κοινού, έχετε δείξει την έμπρακτη συμπαράστασή σας, είναι αξιέπαινη και παραδειγματική η στάση σας. Μου δίνει κουράγιο".

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις δύσκολες μάχες που έδωσε το τελευταίο διάστημα, καταλήγοντας: "Αισθάνθηκα την μοναξιά της εξουσίας".

"Μαζί θα πάμε τη χώρα μπροστά. Εμείς αναλαμβάνουμε τις πιο δύσκολες ευθύνες για να πάει η χώρα μπροστά. Πρόκειται για τις πιο καθοριστικές αποφάσεις στην μετά τη δικτατορία εποχή. Δεν φυγομαχούμε, δεν φυγοπονούμε. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να νοιώσουν ασφαλείς οι πολίτες" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: "Ή τώρα ή ποτέ. Θα τα καταφέρουμε".

Ακολούθησε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και άλλοι βουλευτές του Κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: