Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Βασίλης Φλωρίδης. Κάποιοι στο ΑΠΘ παριστάνουν τους αριστεροκόλακες


ΚΥΡΙΑΚΗ 21-3-2010
  • K001F10CNS40Τι απαντά ο αντιεισαγγελέας εφετών στον πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιο Μάνθο και τι λέει για το άσυλο.
Ο εισαγγελέας, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο στόχαστρο του πρύτανη, σε συνέντευξη που έδωσε στη “Μ” σηκώνει το γάντι.


Ο αντιεισαγγελέας εφετών Βασίλης Φλωρίδης κατά τη θητεία του ως προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άγγιξε ένα θέμα ταμπού για τη χώρα μας, το θέμα του ....

πανεπιστημιακού ασύλου, και βρέθηκε στο στόχαστρο όχι μόνο των αντιεξουσιαστών αλλά και των καθηγητών του ΑΠΘ και των αστυνομικών. Τις φωτιές τις άναψε μια πεντασέλιδη παραγγελία που έστειλε στις 12 Νοεμβρίου του 2006 στη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ζητώντας την επέμβαση της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο αν γίνουν σοβαρά επεισόδια στις γιορτές της επετείου του Πολυτεχνείου και αν τελεστούν “κακουργηματικές πράξεις”.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, στην ενέργειά του αυτή προέβη για να προλάβει τα χειρότερα και να αντιδράσει πριν κάποιοι μετατρέψουν την πόλη σε πεδίο μάχης, όπως είχε γίνει λίγο καιρό πριν κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
“Όλοι θυμόμαστε ότι από τις πυρπολήσεις με βόμβες μολότοφ χώρων του Πανεπιστημίου είχε προκληθεί εμπρησμός στο αλσύλλιο δίπλα από τη Θεολογική Σχολή και, αν δεν επενέβαινε την τελευταία στιγμή η πυροσβεστική, η φωτιά θα επεκτεινόταν και θα κατέστρεφε παρακείμενα κτίρια”, επεσήμαινε χαρακτηριστικά στην έγγραφη παραγγελία του και συμπλήρωνε: “Συχνά πυκνά οι έλληνες πολίτες βλέπουν να πυρπολείται και να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία των πανεπιστημίων μας, το υστέρημα του ελληνικού λαού, αλλά και ιδιωτικές περιουσίες πολιτών που έτυχε να βρίσκονται εκεί (αυτοκίνητα κτλ.), όπως και οι γύρω από αυτούς χώροι (καταστήματα, κατοικίες, τράπεζες κτλ.), από ελάχιστα άτομα χωρίς συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και με εμφανή πολλές φορές ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία συνήθως φορούν κράνη ή κουκούλες και κρατούν ρόπαλα ή βόμβες μολότοφ. Τα άτομα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με το δημοκρατικό φοιτητικό κίνημα και σταθερά αποδοκιμάζονται από αυτό. Η εικόνα αυτή εκθέτει την πολιτεία, που εμφανίζεται ανοργάνωτη, την πανεπιστημιακή κοινότητα, που θεωρείται ότι με την ανοχή της καλύπτει τέτοιες πράξεις, και τις αστυνομικές αρχές, που φαίνονται μη ικανές να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακά τέτοια φαινόμενα”.
Ο εισαγγελέας, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο στόχαστρο του πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιου Μάνθου, σε συνέντευξη που έδωσε στη “Μ” σηκώνει το γάντι: “Κάποιοι θέλουν τώρα στο τέλος της καριέρας τους να αλλάζουν πρόσωπο. Τότε αντιδρούσαν όλοι, λέγοντας ‘θα χυθεί αίμα, παραβιάζεται το άσυλο, δεν θέλουμε αστυνομία’. Τότε φοβούνταν, τώρα λένε άλλα για να αποφύγουν τις ευθύνες τους”, λέει με νόημα.
Όπως εξηγεί ο κ. Φλωρίδης, με την παραγγελία του στην αστυνομία τότε δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να προστατέψει το πανεπιστημιακό άσυλο, υπενθυμίζοντας τον νόμο που ισχύει και ζητώντας την εφαρμογή του.
Στο πλευρό του συμπαραστάτες είχε βρει ελάχιστους, μεταξύ τους και τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου Ιωάννη Μανωλεδάκη, ο οποίος δήλωνε: “Έπρεπε κάποτε ένας εισαγγελέας να πει κάποιες αλήθειες. Να υπερασπιστεί τον νόμο. Ο νόμος επιτρέπει στην αστυνομία να παρεμβαίνει υπό όρους”.
Αριστεροκόλακες
Ο εισαγγελέας παραδέχεται πως ήταν πολλοί οι πανεπιστημιακοί που τον συναντούσαν και του έδιναν συγχαρητήρια.“Με έπιαναν στο δρόμο και μου έλεγαν, ‘καλά έκανες, καιρός ήταν’. Οι ίδιοι άνθρωποι μέσα στο πανεπιστήμιο έλεγαν άλλα, τελείως αντίθετα. Παρίσταναν τους λαοπροβλημένους και τους αριστεροκόλακες”.
Ο πρύτανης Αν. Μάνθος μόλις έγινε γνωστή η εισαγγελική παραγγελία επέλεξε να αντιμετωπίσει τη βία με ανοιχτό το πανεπιστήμιο, γεμάτο κόσμο.
“Όταν σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια και οι κουκουλοφόροι άρχισαν να ρίχνουν βόμβες μολότοφ και να καίνε, έδωσα εντολή στα ΜΑΤ να επέμβουν. Τότε εμφανίστηκε ο πρύτανης με τις τηλεοπτικές κάμερες και φώναζε στους αστυνομικούς να φύγουν, λέγοντας ότι δεν έχουν δουλειά εκεί. Εκείνος φταίει που δεν έγινε η επέμβαση, η οποία θα έδινε τέλος στην κατάσταση που μέχρι τότε επικρατούσε. Όταν τραυματίστηκαν οι φύλακες του πανεπιστημίου από κουκουλοφόρους, έψαχνε να βρει εισαγγελέα. Να τον κάνει τι; Ήταν αυτόφωρο έγκλημα κατά της ζωής και δεν χρειαζόταν εισαγγελέας. Η αστυνομία έπρεπε να επέμβει αυτεπάγγελτα μόλις θα την ειδοποιούσε”.
Μάλιστα ο εισαγγελέας είναι κατηγορηματικός. “Πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση για το πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν χρειάζεται κανένας απολύτως επαναπροσδιορισμός της έννοιάς του, ούτε αλλαγή της νομοθεσίας. Η υπάρχουσα είναι υπερεπαρκής και σαφέστατη. Ο νόμος είναι σαφής και δεν προβλέπει πουθενά παρέμβαση εισαγγελέα. Στα κακουργηματικά αδικήματα η αστυνομία επεμβαίνει αυτεπάγγελτα και στις άλλες περιπτώσεις μετά από ειδοποίηση των πρυτανικών αρχών. Τώρα γιατί ο κ. Μάνθος μέσα στη νύχτα, όπως ισχυρίζεται, έψαχνε και δεν εύρισκε εισαγγελέα, δεν το καταλαβαίνω”.
Μάλιστα ο ίδιος θεωρεί ότι δεν είναι τυχαία η αναφορά του ονόματός του από τον πρύτανη, και μάλιστα για γεγονότα σε περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών. “Ίσως μου το κρατάει από τότε γιατί διέταξα την άρση των λογαριασμών των καθηγητών της Ιατρικής, ερευνώντας ένα σκάνδαλο με πλαστά στοιχεία στη σχολή”.
Άτολμη η αστυνομία
Εκτός από τους φοιτητές που εναντιώθηκαν και τους πανεπιστημιακούς, ο εισαγγελέας με την παρέμβασή του είχε να αντιμετωπίσει και μεγάλη αντίδραση από την αστυνομία. “Η παραγγελία μου χαλούσε τις πρακτικές της, καθώς μέχρι τότε οδηγούσε τους κουκουλοφόρους στους χώρους του πανεπιστημίου και περίμενε άπρακτη μέχρι να εκτονωθούν πετώντας πέτρες, βόμβες μολότοφ και προξενώντας καταστροφές”, λέει ο εισαγγελέας.
Οι αντιδράσεις των αξιωματικών που υπηρετούσαν τότε στη Θεσσαλονίκη ήταν εντονότατες και εκφράζονταν φόβοι ότι οι θέσεις του εισαγγελέα είναι δυνατόν από μόνες τους να δυναμιτίσουν το κλίμα και να εντείνουν τα επεισόδια.
“Η αστυνομία ήταν άτολμη και αντιδρούσε. Έδωσα αγώνα για να τους πείσω να εφαρμόσουν τον νόμο και να επέμβουν. Μέχρι τότε η αστυνομία ακολουθούσε μια πρακτική καθώς τα γεγονότα περιορίζονταν σε ένα μέτωπο. Έκλειναν τους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο και περίμεναν. Έπεφταν οι βόμβες μολότοφ, γίνονταν καταστροφές και πετροπόλεμος και δεν αντιδρούσαν. Κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να παρέμβουν και συνέλαβαν μια νεαρή κοπέλα. Από τότε σταμάτησαν οι αντιεξουσιαστές να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο”, λέει.(του Βασίλη Παπαδημούλη- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: