Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Προτάσεις Σαμαρά για "Ανοικτό Κόμμα"

samaras_prosynedr_thessaloniki01Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΝΔ ώστε να γίνει "Ανοιχτό Κόμμα" πρότεινε το Σάββατο, στο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Σαμαράς. Τελειώσαμε με τα βιλαέτια και τις βαρωνίες, τελειώνουμε και με τις ιστορικές παθογένειες του κόμματος υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παρουσία του Κ. Καραμανλή ο οποίος έγινε με επευφημίες δεκτός στην αίθουσα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε 13 αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της βάσης σε όλα τα εκλεγμένα Όργανα του.... κόμματος. Επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε πως συναίνεση δεν σημαίνει "λευκή επιταγή" και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ψυχολογία "Τιτανικού" την οποία το ίδιο καλλιέργησε, προκαλώντας ζημιά και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και στην αγορά.

"Στηρίζουμε την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση"

"Στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση" Αντώνης Σαμαράς "Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με το ΔΝΤ επιμόνως κι επικίνδυνα για τον τόπο" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προεκλογικά έταζε τα πάντα σε όλους: Kι όμως, επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η χώρα απέκτησε πρόβλημα δανεισμού, εμφανίστηκαν τα υψηλά spreads και επικράτησε η ψυχολογία του "Τιτανικού" στην αγορά.

Όπως σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, η ΝΔ "βάζει πλάτη" για να στηρίξει την πατρίδα και τον ελληνικό λαό, αλλά η συναίνεση δεν σημαίνει "λευκή επιταγή": "Εδώ, βασικές κυβερνητικές επιλογές αρνούνται να τις στηρίξουν, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (...). Δεν θα το κάνουμε εμείς. Τέτοια «συναίνεση» ούτε την υποσχέθηκα ποτέ, ούτε την παραχωρώ. Άλλωστε, τέτοια συναίνεση έχει ο κ. Παπανδρέου. Από άλλο κόμμα. Όχι από μας".

"Επαναστατικές τομές"

Οι Αρχές του Ανοιχτού Κόμματος βασίζονται στους άξονες: Αμεσότητα- Συμμετοχή-Λογοδοσία-Αποτελεσματικότητα - Κοινωνική Ευθύνη - Διαφάνεια.
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της άμεσης Δημοκρατίας θα αλλάξει το Καταστατικό, ώστε εκτός από την άμεση εκλογή του πρόεδρου του κόμματος, θα αναδεικνύονται με άμεση εκλογή και απευθείας από το λαό, τα μέλη του Εθνικού Συνεδρίου, οι Πρόεδροι των ΝΟΔΕ, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ κ.λ.π.
Με στόχο το άνοιγμα στη νέα γενιά, το 25% των μελών του Συνεδρίου, όπως και όλων των αιρετών οργάνων, θα απαρτίζεται από άτομα μέχρι 35 ετών. Εξακολουθεί να ισχύει η ποσόστωση των γυναικών κατά 30%.
Θεσπίζεται επίσης διαδικασία πολιτικής λογοδοσίας του Προέδρου του Κόμματος, σε κάθε Εθνικό Συνέδριο. Επιπλέον, καθιερώνεται Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα αξιολογεί διαρκώς τις δομές, τις δράσεις και τις λειτουργίες του Κόμματος. Θα καταρτίζει και θα συγκροτεί, επίσης, Εθνικό Μητρώο Στελεχών.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε την μετεξέλιξη των τοπικών κομματικών Οργανώσεων σε "Οργανώσεις Κοινωνικής και Πολιτικής Πρωτοβουλίας", προσανατολισμένες σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε τοπική κοινωνία.
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το κίνημα του Εθελοντισμού, ενώ θα εισαχθεί ο θεσμός της "Κοινωνικής εργασίας" για το Περιβάλλον, τη Φτώχεια, τη Δημόσια Υγεία, τις Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες κλπ.
Επίσης, θα δημιουργηθεί μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού, στελεχωμένη από ειδικούς επιστήμονες για την επιστημονική ενίσχυση και υποστήριξη του έργου της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμη, ο κ.Σαμαράς πρότεινε να εισαχθούν θεσμοί και λειτουργίες "Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας", σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Κόμματος.

Δ. Αβραμόπουλος: "Και πάλι σε τροχιά διακυβέρνησης η ΝΔ"

Την πεποίθηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα οδηγήσει τη ΝΔ και πάλι σε τροχιά διακυβέρνησης του τόπου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος.
"Όχι στην εξουσία για την εξουσία, αλλά στη διακυβέρνηση που θα σηματοδοτήσει τις θεσμικές τομές της νέας μεταπολίτευσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας" τόνισε κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
Το πέρασμα από τη φάση της κάμψης και συντριβής της ΝΔ στην καινούρια εποχή της δεν θα είναι εύκολο ούτε ανώδυνο, είπε ο Δ. Αβραμόπουλος και εξήγησε: "Η ΝΔ θα περάσει τα δύσκολα στάδιά της και δεν θα αποφευχθούν εικόνες όπου το παλιό θα συγκρουστεί με το καινούργιο, το αναχρονιστικό με το σύγχρονο, το ξεπερασμένο με το φρέσκο. Η ΝΔ με τη νέα μορφή και λειτουργία της θα είναι και ελκυστική και σύγχρονη και πειστική, και το κυριότερο, έτοιμη να κυβερνήσει".

Ομιλία Ντ. Μπακογιάννη

Η λειτουργία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα "ενός πρωθυπουργού υπερκινητικού και υπουργών σε αφασία" είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι "με τους ερασιτεχνισμούς και την αναβλητικότητα τους, πρωθυπουργός και υπουργοί, επιδεινώνουν το πρόβλημα της χώρα".
Στην ομιλία της, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι είναι σωστό η ΝΔ να στηρίζει την κυβέρνηση, όταν πράττει σωστά, και να είναι απέναντι της όταν κινείται σε λάθος κατεύθυνση και θα κάνουν λάθος στο ΠΑΣΟΚ αν ερμηνεύσουν ως «λευκή επιταγή» τη θέση ευθύνης της ΝΔ.
Αναφερόμενη η κ. Μπακογιάννη στις αιτίες της εκλογικής ήττας της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά πως άλλα περίμενε από την κυβέρνηση της ΝΔ η κοινωνία και άλλα εισέπραξε. Υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται "αυτομαστίγωμα" στη ΝΔ και παρατήρησε πως όλοι έχουν ευθύνη, δεν εξαιρεί ούτε τον εαυτό της, όμως δεν πρέπει να φτάσουν στο άλλο άκρο, την απαξίωση του έργου της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι προβληματίστηκε αν θα έπρεπε να παραστεί και να μιλήσει στο προσυνέδριο.
"Ο κύκλος της εσωστρέφειας που εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα μέσα στη Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για οποιοδήποτε στέλεχος θέλει με καθαρή τη συνείδηση του να συμβάλλει σ' ένα καλύτερο αύριο, πρωτίστως για τη χώρα και βεβαίως για την παράταξη".
Ντόρα Μπακογιάννη
Το ζητούμενο από τη διαδικασία προς το συνέδριο είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κεντροδεξιού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ενός κόμματος σύγχρονου, ελκυστικού, πολυτασικού, το οποίο να εκφράζει όλο το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης. Επισήμανε ότι εμμένει στις προτάσεις για τα οργανωτικά, που είχε παρουσιάσει πριν από τις εσωκομματικές, όπως για την εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος, η θέσπιση θητείας, η καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, η διαφάνεια και η ονομαστικοποίηση των εσόδων, προτάσεις τις οποίες "θα καταθέσω και τώρα στην οργανωτική επιτροπή".
Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η αλλαγή ονομάτων στα κομματικά όργανα δεν είναι αλλαγή και πρόσθεσε: " Θα είναι λάθος να αποκλειστούν στο μέλλον από τα όργανα της ΝΔ, οι αιρετοί εκπρόσωποι της φιλελεύθερης παράταξης στους μαζικούς χώρους, οι αιρετοί από την αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς και τα επιμελητήρια, από την μελλοντική κεντρική ή πολιτική επιτροπή η από το Συνέδριο".
Η εκλογή του Προέδρου από τη βάση δεν δικαιολογεί την επιστροφή στο αρχηγικό κόμμα του παρελθόντος είπε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε: "Η σωστή οργανωτική λειτουργία όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να οδηγεί στη διαμόρφωση πολιτικής, στην αποτελεσματική μας πολιτική παρουσία, με θέσεις και προτάσεις βασισμένες στη φιλελεύθερη ιδεολογία μας. Αν δεν κυριαρχήσουμε στις ιδέες και αν δεν πείσουμε με τις προτάσεις μας, όλοι θα ασχολούνται με το ποιες είναι οι προσωπικές μας σχέσεις και ο καημός του καθενός. Αλλά δεν δίνουν δεκάρα οι πολίτες για όλα αυτά. Όσοι λοιπόν, αντί να κάνουν τη δουλειά τους και να πηγαίνουν το κόμμα μπροστά, επιμένουν να βλέπουν αντιπάλους εκεί που δεν υπάρχουν και μένουν κολλημένοι στον εσωτερικό μικρόκοσμο δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, ούτε στην παράταξη ούτε στη χώρα".

Αντιδράσεις

"Όταν η ανασφάλεια συναντά την μικρότητα τότε βγαίνουν αυθαίρετα και ανόητα συμπεράσματα. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στηρίζει την πατρίδα στις δύσκολες ώρες και δεν τρεκλίζει, όπως ένα μέρος της Ν.Δ. υπό τον Α. Σαμαρά" σημειώνεται σε ανακοίνωση Τύπου του ΛΑΟΣ.

"Κόκκινη γραμμή το εισόδημα των χαμηλόμισθων"

"Κόκκινη γραμμή" χαρακτήρισε το εισόδημα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μιλώντας την Παρασκευή στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς εξαπέλησε επίθεση στην κυβέρνηση για να νέα μέτρα, που τα χαρακτήρισε "οδυνηρά" και "αναποτελεσματικά", ενώ επέρριψε ευθύνες για τη συντήρηση "ενός μοντέλου που χρεοκόπησε", σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στο δικό του κόμμα γιατί "υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού"κυβερνητισμού". Πρόσθεσε όμως, ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει" διότι "έχει δυνατότητες, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει μέλλον".
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα-ανάσες για την τόνωση της αγοράς "για να μη γονατίσει η οικονομία" και "να μη διαλυθεί η κοινωνία". Τόνισε ότι οι θυσίες που ζητούνται «δημιουργούν μεγαλύτερη ύφεση, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων και σε ακόμα σκληρότερα μέτρα».
Ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες για το στρεβλό μοντέλο που ακολουθήθηκε σε "όλες τις πολιτικές δυνάμεις", αλλά και στο δικό του κόμμα.
"Το κόμμα μου ευθύνεται γιατί δεν το άλλαξε, όπως υποσχέθηκε. Γιατί δεν τόλμησε να το αλλάξει όταν είχε την ευκαιρία. Γιατί υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού κυβερνητισμού". Σε αυτό αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη. Αλλά το μοντέλο αυτό δεν το δημιούργησε το κόμμα μου. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχουν "αναμάρτητοι". Εμείς αναλάβαμε τις δικές μας ευθύνες και κάναμε την αυτοκριτική μας. Πολύ θα βοηθούσε το διάλογό μας με την κοινωνία, αν και όλοι οι άλλοι έκαναν το ίδιο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
"Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την κρίση και δεν μπορούν να την πληρώσουν αυτοί".
Α. Σαμαράς
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι "κάθε ευρώ που χάνεται από τους πιο αδύνατους, δεν μειώνει τα ελλείμματα, βαθαίνει την ύφεση". "Η κυβέρνηση επέλεξε πολιτική που αφαιρεί και διαιρεί: Αφαιρεί εισόδημα και διαιρεί το λαό. Εμείς προτείνουμε πολιτική που προσθέτει και πολλαπλασιάζει. Προσθέτει θέσεις εργασίας και πολλαπλασιάζει το ρυθμό της ανάκαμψης" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: "Ήλθα εδώ για να σας πω ότι είναι αναπόφευκτα κάποια οδυνηρά μέτρα. Αλλά όχι αυτά που διαλύουν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό. Κι όχι χωρίς τόνωση της αγοράς".

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι ιδεολογία της ΝΔ δεν είναι "η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα που οδήγησε ολόκληρο τον κόσμο στην χρηματοπιστωτική κρίση", αλλά "ο κοινωνικός φιλελευθερισμός" που εξασφαλίζει «περισσότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη απασχόληση, περισσότερες ευκαιρίες και διάχυση ευκαιριών σε όλους".
Επίσκεψη στη Νομαρχία Χαλκιδικής
"Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος αγιασμένος με την ομορφιά και το άρωμα της τελειότητας και πρέπει να βοηθήσουμε να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα με τους πλημμυροπαθείς, που δεν αποζημιώνονται, το ζήτημα των οδικών δικτύων και η μη αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων του νομού. Να δούμε τα φράγματα και την ανταγωνιστική και καινοτόμο γεωργία. Μπορεί να γίνει η Χαλκιδική αναπτυξιακός παράδεισος".Αντώνης Σαμαράς
ΠΗΓΗ ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: