Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 22 Μαρτίου

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
Απαγορευμένη η σκιά των δέντρων για τους ξωμάχους της πλατείας Ελευθερίας ;
Με αυτόν τον τίτλο το σχόλιο (και οι φωτό) που μας έστειλε ο αναγνώστης μας Αντώνης Μάντζιος, το οποίο και παραθέτουμε (για χάριν της δημόσιας διαβούλευσης που η διοίκηση του δήμου είχε περί πολλού θεωρητικά, αλλά πρακτικά δεν της προέκυψε).
PLATEIA_MAKETA
«Προχωράν οι εργασίες για την αναμόρφωση ακόμα μια φορά της πλατείας της Κατερίνης. Αξίζει να συλλογιστεί κανείς αν η προσφορά μιας δωρεάν μελέτης γίνεται τελικά ακριβή σε σχέση με τα έργα που θα την εφαρμόσουν.
Εμείς πάντως διαπιστώνουμε από τις εργασίες και φαίνεται και στις φωτογραφίες, αυτό που φαίνεται και στη μακέτα. Στα ριζά των δέντρων, στα πέτρινα ή ξύλινα στρογγυλά πεζούλια που έβρισκαν λίγο σκιά γέροι και νέοι, μανάδες και παιδιά, πλέον απαγορεύεται η προσπέλαση.
Τα δέντρα περικλείονται από γκαζόν σε υψομετρική διαφορά από το επίπεδο της πλατείας, τα πεζούλια καταργούνται και η πλατεία θα δέχεται μόνο διερχομένους. Τα παγκάκια που προβλέπονται στη μακέτα είναι εκτός σκιάς. Στο πλακόστρωτο κάτω από τον καυτό ήλιο. Και από ό,τι φαίνεται σκιά θα μπορούν να βρίσκουν κάποιοι στα τραπεζάκια και τις τέντες-ομπρέλες των πέριξ καταστημάτων και μόνο, πληρώνοντας φυσικά το αντίτιμο.
Η πλατεία όπως και ο πεζόδρομος έτσι αποτελεί απλά μια προέκτασή των καταστημάτων. Μια πλατεία που μπορεί να φαίνεται όμορφη στους διερχόμενους, θα είναι όμως εχθρική για τους καθημερινούς επισκέπτες της και μάλιστα τους ξωμάχους της ζωής.
Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε κ. Χιονίδη;».

Στον Εισαγγελέα Κατερίνης θα παρουσιαστεί σήμερα υπάλληλος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε», μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο δημοσιογράφος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Ευγένιος Ολύμπιος, γιατί το περασμένο Σάββατο ο πρώτος αρνήθηκε να σηκώσει τη μπάρα στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, όταν ο δεύτερος αρνήθηκε να πληρώσει το διόδιο τέλος.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα νεότερα.


KYKLIKOS_KOMPBOS_TERZOP
Σεισμός, σεισμός!
Κατατρομάξαμε χθες Κυριακάτικα (και ντάλα μεσημέρι) στην εφημερίδα, όταν το κτίριο άρχισε να τραντάζεται.
Τελικά δεν ήταν σεισμός, ήταν η μπουλντόζα που έστρωνε το δρόμο γύρω από τον κυκλικό κόμβο της Τερζοπούλου (με Αγίας Λαύρας).
Τόσο πολύ βιάζεται ο δήμαρχος (που τον είδαμε μάλιστα κάποια στιγμή να επιβλέπει το έργο) να παραδώσει τον κόμβο στην κυκλοφορία, που αψηφά και Κυριακές αργίες.
Υποθέτουμε πως (για το δημόσιο καλό), θα πήραν και άδεια (οι εργολάβοι) από την Επιθεώρηση εργασίας για την απασχόληση των εργατών.

SYRIZA_1
Μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, στελέχη των Οικολόγων Πράσινων Πιερίας και φίλοι του Περιβάλλοντος παραβρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Στέκι του.
Όπου, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, παρουσίασε τον ετήσιο τόμο «Η κατάσταση του κόσμου 2009-Η Κλιματική Αλλαγή Μόλις Άρχισε», που εξέδωσε η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη.
Παρών (και ομιλητής-ομιλητικότατος) ο Κατερινιώτης Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης και υπεύθυνος έκδοσης του μηνιαίου ενθέτου «Ο δαίμων της οικολογίας» της κυριακάτικης Αυγής.
SYRIZA_2


PODHLATOPOREIA

Εξαιρετικά πετυχημένο το ποδηλατικό διήμερο που οργάνωσαν το Σαββατοκύριακο 23 φορείς της Πιερίας.
Το Σάββατο, καμιά 300ριά ποδηλάτες (με εντυπωσιακή τη συμμετοχή παιδιών) έκανα το γύρο της Κατερίνης για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου απενεμήθη μετάλλιο
σε έναν 83χρονο Σερραίο, που ήρθε ειδικά για να συμμετάσχει στην ποδηλατοδρομία.
Την Κυριακή, περισσότεροι από 400 ποδηλάτες ξεκίνησαν από την Κατερίνη με προορισμό την Παραλία.
Όλοι αυτοί οι εκατοντάδες άνθρωποι, διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ασφαλείς με τα ποδήλατά τους στην πόλη και στα πέριξ και την ανάγκη (για το καλό όλων μας, όλων μας, του πλανήτη μας φιλοξενεί συμπεριλαμβανομένου) να περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

1
Την νότια Πιερία επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο υπεύθυνος του τομέα δημοσίων έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μιχάλης Χαλκίδης.
Ο κ. Χαλκίδης άκουσε τα παράπονα των καταστηματαρχών της νότιας Πιερίας, που βλέπουν το εισόδημά τους (αν αυτό υπάρχει ακόμα) να συρρικνώνεται δραματικά εδώ και τρεις μήνες από τότε που έκλεισε η Εθνική οδός στα Τέμπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόβλημα στα Τέμπη, έχουν ζητήσει στελέχη του κόμματος της περιοχής με επιστολή τους στον πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά.
Η επιστολή, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και από ό,τι πληροφορηθήκαμε, ούτε προτίθενται να τη δώσουν…

2

Άψογη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι Πιερίας το Σάββατο το βράδυ και αυτό φάνηκε και από την προσέλευση του κόσμου.
Ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, Δημήτρης Φώτης, είχε φροντίσει ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Όσο για τους συμμετέχοντες μάλλον το ευχαριστήθηκαν, αφού πρώτα είδαν να βραβεύονται τα παιδιά τους για την επιτυχία τους στα Πανεπιστήμια και μετά το… έριξαν στο χορό!

aa3

«Ανοιχτά εκτροφεία σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου», ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Κίτρος από το Δήμο Πύδνας και την εταιρία FEREIKOS- HELIX.
Πολύς και ο κόσμος που την παρακολούθησε, αφού η εκτροφή των σαλιγκαριών αποτελεί μια νέα εναλλακτική βιολογική, αγροτική δραστηριότητα, ιδανική για τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας.
Όπως ειπώθηκε πέρα από το ότι η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί κάτι νέο που μπορεί να προσφέρει σε εισόδημα στις αγροτικές περιοχές, τα σαλιγκάρια αποτελούν διαιτητική και νηστίσιμη λιχουδιά, εύκολου και γρήγορου μαγειρέματος, «με γεύση ντελικάτη». Έχουν λίγες θερμίδες, ελάχιστα λίπη. Αντίθετα, είναι πλούσια σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως είναι, πώς οι δύσπιστοι θα πεισθούν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη «λιχουδιά», αφού οι περισσότεροι ούτε διανοούνται ότι μπορεί να φάνε… «κοχλιούς».
a3

Δεν υπάρχουν σχόλια: