Τέλος στα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας μας έβαλε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο και έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα στην Ευρώπη "πως δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και χρέη". Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση που κάνει ότι χρειάζεται για να επανέλθει η χώρα στο δρόμο της οικονομικής σταθερότητας. Ο Γ. Παπανδρέου.... μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα των μέτρων που ελήφθησαν προκειμένου να διασωθεί η οικονομία. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την Παρασκευή ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, ούτε πρόβλημα συμμετοχής της στην Ευρωζώνη. Από ό,τι φαίνεται, εξελίξεις θα έχουμε και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφού στο περιθώριο της Συνόδου της 25ης Μαρτίου ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του.
"Πρώτος στόχος η σωτηρία της χώρας"
Σήμερα στην Ελλάδα συναντιέται η ιστορία με την ελπίδα τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.
Σήμερα, πρόσθεσε, είναι μια ιστορική καμπή σαν αυτές που παρουσιάζονται συνήθως κάθε 30 έως 40 χρόνια στις χώρες.
Τόνισε επίσης ότι πρώτος στόχος είναι η σωτηρία της χώρας που αποτελεί και προϋπόθεση για να μπορέσει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσουν τον Έλληνα πολίτη.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την πολιτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια και την κατηγόρησε ότι άφησε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Χαρακτήρισε κατεπείγοντα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι παλεύουμε σήμερα για να μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις και να ορίζουμε το μέλλον μας χωρίς εξαρτήσεις.
"Εμείς δεν λιποτακτούμε στα δύσκολα και θα κάνουμε ότι πρέπει, όσο σκληρό και επώδυνο κι αν είναι και όσο κι αν είναι το κόστος ακόμη και για τον ίδιο προσωπικά" Γ. Παπανδρέου | Ο Πρωθυπουργός ωστόσο υπογράμμισε, οι συνθήκες που ζούμε σήμερα δεν είναι ομαλές: Είναι συνθήκες πολέμου και γι' αυτό οι αποφάσεις μας ήταν δύσκολες. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εάν δεν λαμβάνονταν τα συγκεκριμένα μέτρα οι συνέπειες θα ήταν αφόρητες και θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε σημείο που δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις. Κάναμε τις επιλογές που έπρεπε και γι' αυτό βγαίνουμε από την κρίση. Έχουμε τις δυνατότητες και τις επιλογές να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα. Η Ελλάδα έχει, όπως συμπλήρωσε, ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση που κάνει ότι χρειάζεται. |
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε η χώρα από τους κερδοσκόπους τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της, ότι η ίδια θα πληρώσει τα δικά της χρέη και το μόνο που ζητά είναι η πολιτική στήριξη εναντίον των κερδοσκόπων που αφαιρούν από τη χώρα τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους που θα της επιτρέψουν να ανασάνει. Γι' αυτό, πρόσθεσε, (ζητάμε να είναι) "τα όπλα πάνω στο τραπέζι ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας των μεγάλων αλλαγών χωρίς υπονομεύσεις".
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πρόοδο της χώρας αλλά και σε πολλές από τις αδυναμίες και τις λάθος επιλογές του και περιέγραψε καταστάσεις που διαμορφώνουν μια Ελλάδα την οποία δεν θέλει κανένας. Αυτή την Ελλάδα υπογράμμισε θα την αφήσουμε πίσω μας.
Το όραμά του, όπως είπε, είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουν τεθεί στέρεες βάσεις για μια νέα πιο δίκαιη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δεν θα ξαναφτάσει ποτέ εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
Για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αυτό το διάστημα και ειδικότερα για το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι γίνεται ένα τεράστιο και αποφασιστικό βήμα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αναδιανομή των εισοδημάτων: Φορολογούμε όλους τους πολίτες, με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα. Χτυπάμε αλύπητα τη φοροδιαφυγή. Τελειώνει επιτέλους η ατιμωρησία στη χώρα μας.
Για το ρόλο του κόμματος, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι αποδυναμώθηκε όταν έγινε ένα με το κράτος και τόνισε ότι αυτό που θέλουμε είναι η ανεξαρτησία και η ισχύς του προκειμένου να παίξει σωστά το ρόλο του.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να σεβόμαστε το λαό και τα οράματά του αλλά και τα χρήματά του, και κάλεσε όλα τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου να υποστηρίξουν με σθένος σε κάθε γωνιά της χώρας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος τόνισαν την ανάγκη να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο στο σκέλος της ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στα μέλη του Οργάνου, ιδίως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπαρόζο, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής λύσης για το ελληνικό ζήτημα.
Σ. Ξυνίδης: "Ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία"
"Ιδιαίτερα δύσκολη" και "αποφασιστική" χαρακτήρισε τη συγκυρία κατά την οποία διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κινήματος Σ. Ξυνίδης, καθώς, όπως εξήγησε, αφενός πρέπει να ξεφύγουμε από τη δίνη της χρεοκοπίας και αφετέρου "η έξοδος να έχει τη σφραγίδα των δημοκρατικών αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ".
"Εμείς οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ βάζουμε ψηλά τον πήχη της κυβέρνησης". Σ. Ξυνίδης (γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ) | Ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι η ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση έχει δύο παραμέτρους: το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και την κερδοσκοπική επίθεση. "Όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι έχει τη σφραγίδα της ΝΔ", επισήμανε ο κ. Ξυνίδης αναφορικά με την πρώτη παράμετρο και πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς άλλαξε χτες θέση, λέγοντας ότι η ευθύνη της ΝΔ είναι ότι δεν απέτρεψαν την πορεία της χώρας και πως για το πρόβλημα ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. |
"Η κυβέρνηση της ΝΔ στέρησε τη χώρα από κάποια πράγματα", υποστήριξε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι "την άφησε χωρίς πόρους, πρόσωπο και χρόνο".
"Δεν ήσασταν άβουλοι κ. Σαμαρά ήσασταν μοιραίοι", τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ για να προσθέσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει μια διπλή συγγνώμη στον ελληνικό λαό, τόσο για τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας που δημιούργησε όσο και διότι "λιποτάκτησε": "Γιατί ο κ. Καραμανλής δεν βαρέθηκε, αλλά φοβήθηκε", όπως είπε.
Πρόσθεσε, δε, ότι ελπίζει πως "θα βρουν το θάρρος να κάνουν αυτοκριτική, σήμερα στο συνέδριο".
Ο κ. Ξυνίδης ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ περίμενε μια πιο αποφασιστική Ευρώπη, εκείνη της αλληλεγγύης και όχι των ηγεμονιών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αποδειχτεί πως η ΕΕ "είναι κάτι βαθύτερο από το άθροισμα αυτόνομων οικονομικών πολιτικών".
"Κάποιοι διερωτήθηκαν αν το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την ψυχή του. Εμείς λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει την ψυχή του", είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ: "Εμείς οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ βάζουμε ψηλά τον πήχη της κυβέρνησης".
Γ. Ραγκούσης: Πρέπει να σταματήσουν οι "φαύλες πελατειακές λειτουργίες"
"Κανείς στο σύνολο της χώρας δεν αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικά και κοινωνικά", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης.
Ο υπουργός είπε ότι απέναντι σε αυτή την καθ' όλα ιστορική πρόκληση η κυβέρνηση δεν προχώρησε μόνο στα "αναγκαία και αναπόφευκτα" μέτρα, "αλλά ξεκίνησε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του".
Ρ. Σπυρόπουλος: "Καταφέραμε την οικονομική αυτοδυναμία μας"
Για την οικονομική αυτοδυναμία του Κινήματος, που "ουσιαστικά την καταφέραμε", μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Ρ. Σπυρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στο Εθνικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος.
Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πιο σύγχρονη δομή καταγραφής και παρακράτησης εισφορών από όλα τα κόμματα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην ΕΕ, αναφέροντας ότι ήδη 150.000 μέλη έχουν την κάρτα μέλους, και πως στα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να φτάσουν στα 250.000.
"Όχι στην προσφυγή στο ΔΝΤ"
Από διαφορετικές οπτικές γωνίες ο καθένας, αρκετά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που πήραν το λόγο, επιχειρηματολόγησαν για τη μη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, ενώ η πλειοψηφία των στελεχών που τοποθετήθηκαν, δεν αναφέρθηκαν στο ζήτημα.
Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε την ανάγκη τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης να είναι προσωρινού χαρακτήρα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον αγώνα της μαζί με το λαό.
"Έχω την εντύπωση πως μας αντιμετωπίζουν ως ένα πείραμα, όπου δοκιμάζονται οι ανησυχίες και οι αντοχές του λαού" ανέφερε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και έκανε λόγο για "στήσιμο τον σοσιαλιστών στον τοίχο από τα διεθνή κέντρα εξουσίας".
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, "γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών επέλεξαν τα εύκολα και αρνήθηκαν τα δύσκολα".
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παναγιωτακόπουλος απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό να "διώξει τα μαύρα σύννεφα" και "να αναμετρηθεί με τη μεγάλη πρόκληση". "Έχεις χρόνο, διαθέτεις δύναμη, μπορείς. Αλλιώς η ιστορία θα σε κρίνει αυστηρά για ό, τι συμβεί" ανέφερε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
"Έπρεπε να δανειστούμε από τις πρώτες δέκα ημέρες για να μην είναι αναγκασμένη να διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., την ΕΚΤ, τους τραπεζίτες κ.α." είπε ο Στέφανος Τζουμάκας και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι θέμα στρατηγικής για τη χώρα το δάνειο αλλά η ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης».
Ακόμη, ανέφερε ότι δεν θα είναι "επιτυχία" εάν συγκροτηθεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και πως λύση θα ήταν η αλλαγή του καταστατικού της ΕΚΤ ώστε να γίνεται απευθείας δανεισμός προς τις χώρες και όχι μέσω τραπεζών των κρατών-μελών.
"Για να κάνει κάποιος μπλόφα στα χαρτιά και την πολιτική, πρέπει να έχει λεφτά" ανέφερε ο Γιάννης Νικολάου προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ".
"Ασυζητητί πρέπει να αποφύγουμε αυτόν τον δρόμο" είπε όσον αφορά το ΔΝΤ ο Νίκος Μπίστης, προσθέτοντας ότι "πρέπει να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή λύση με όποιο κόστος, που μπορεί να είναι και μεγάλο".
Πρόσθεσε δε ότι το ΔΝΤ σημαίνει "συγκυβέρνηση" και εκτίμησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο "θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα έξω από την ευρωζώνη".
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των Μηνά Σταυρακάκη και Μιχάλη Νεονάκη, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για "αναβλητικότητα" και "αναποφασιστικότητα" στη λήψη και εφαρμογή των μέτρων.
Αντιδράσεις κομμάτων
"Και με τη σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι όσο μεγάλο είναι το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του λαού, τόσο μεγάλα είναι τα ψέματα που χρησιμοποιούνται για να το καλύψουν. Ο λαός σήμερα έχει εμπειρία και δεν πρόκειται να δεχθεί να καταδικαστεί στη φτώχεια, για να συνεχιστεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας" δήλωσε το ΚΚΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Εμείς καλωσορίζουμε τον κ. Παπανδρέου στο πατριωτικό κίνημα. Φαίνεται ότι η ιδεολογική πλατφόρμα του πατριωτικού παρεμβατισμού του ΛΑΟΣ επηρέασε κάποιους που για αρκετές δεκαετίες είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους".
Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του σχολιάζει. "Η κυβέρνηση μέσα από μια βαθιά αντικοινωνική, άδικη και αναποτελεσματική πολιτική σέρνει τη χώρα στο δρόμο της κοινωνικής χρεοκοπίας και της ύφεσης."
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής
Την ίδια ώρα, διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρότεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Ο Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε τους "27" να συμφωνήσουν σε αυτή τη λύση στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, προειδοποιώντας πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ διευκρίνισε ότι ο χρηματοδοτικός μηχανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα ενεργοποιείται αυτόματα και η διαχείρισή του θα γίνεται από την ευρωζώνη.
Έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν την προσεχή εβδομάδα σε ένα σαφές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή, απηύθυνε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου