Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

«Μνήμες Λαζαίων 2010»

Εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή τη μάχη και την καταστροφή της Μηλιάς και των Λαζαίων, το Πάσχα του 1822 (2 Απριλίου 1822), οργανώνει και φέτος ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς «Οι Λαζαίοι».
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 28 Μαρτίου, με θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Κάτω Μηλιάς (09.00 π.μ), επιμνημόσυνη δέηση ..και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο του χωριού (10.30 π.μ).
Αμέσως μετά, στις 11.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτριος Ελ. Ράπτης, θα μιλήσει για τον «Τοπικό πολιτισμό και την παγκοσμιοποίηση».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει απονομή τιμητικών διακρίσεων στους Χρίστο Λ. Τσολάκη, ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας του ΑΠΘ και Νίκο Κ. Γραμμένο, γιατρό, για την προσφορά τους στην επιστήμη, τα γράμματα και τις επιδιώξεις του Συλλόγου, ενώ η μικτή Χορωδία του Συλλόγου θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία τοπικών λαϊκών οργανοπαιχτών.
Παράλληλα θα υπάρχει Έκθεση βιβλίου των τιμώμενων, καθώς και των εκδόσεων του Συλλόγου.
Για την Τρίτη 6 Απριλίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει Πασχαλινό Απογευματινό (5.00 μ.μ)
με τσούγκρισμα του πασχαλινού αυγού και Μηλιώτικους χορούς και τραγούδια με τη συνοδεία γκάιντας, στο Παλιοκλήσι τ' Αϊ Νικόλα της Μπάρας.
Την Παρασκευή 9 Απριλίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Κάτω Μηλιάς, θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ. Μουσικοχορευτικό Βραδινό με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τη Χορωδία και τα χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 24 Απριλίου με την Παρουσίαση του διπλού ψηφιακού δίσκου του Συλλόγου «Τραγουδώντας και χορεύοντας στα Πιέρια-Παραδοσιακά τραγούδια Μηλιάς Πιερίας», που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης (άνω αίθουσα, στις 8.30 μ.μ), σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, στο πλαίσιο των ετήσιων Εκδηλώσεων του «Ανοιξιάτικες Μουσικές Ημέρες 2010».(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: