Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Πιερία. Εξαφανίστηκε ο εξοπλισμός για τον βιολογικό καθαρισμό! Αξίας 250.000 ευρώ.



ΚΥΡΙΑΚΗ 21-3-2010
  • k001f12cns30
  • Οι αρμόδιοι αναζητούν επίσης έναν ολόκληρο φάρο, που στήθηκε στην παραλία Λεπτοκαρυάς, αλλά σήμερα δεν υπάρχει!
  • Καμία απάντηση για το θέμα από τον νομάρχη Πιερίας.
  •  
(Στη φωτ.ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιολογικού Καθαρισμού νότιας Πιερίας Κ. Γιάντσιος.) 
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Εξοπλισμός χημείου του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Πιερίας, που κόστισε 250.000 ευρώ, έχει εξαφανιστεί ως διά μαγείας από τις εγκαταστάσεις, ενώ οι αρμόδιοι αναζητούν επίσης έναν ολόκληρο ...φάρο, που στήθηκε στην παραλία Λεπτοκαρυάς, αλλά σήμερα δεν υπάρχει!
Εκτός αυτών, αναζητείται και ο φάκελος δημοπράτησης του έργου της μονάδας του διαδημοτικού βιολογικού καθαρισμού νότιας Πιερίας, που κατασκευάστηκε στη Λεπτοκαρυά, με κόστος 3.000.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε πριν από εννέα χρόνια, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ μέχρι σήμερα!
Ο εν λόγω βιολογικός, που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί το Λιτόχωρο, τη Λεπτοκαρυά, τον Πλαταμώνα, τη Σκοτίνα, τον  Άγιο Παντελεήμονα και την Πλάκα Λιτοχώρου, δηλαδή τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου, παραδόθηκε άρον άρον το 2001 από τον εργολάβο, ύστερα από εντολή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διότι έκλεινε το Β΄ ΚΠΣ και θα χάνονταν τα εγκεκριμένα κονδύλια.  Έτσι, το έργο παραδόθηκε χωρίς να γίνει δοκιμαστική λειτουργία του με λύματα, ώστε να πιστοποιηθεί η καλή χημική διεργασία.
Το 2002 συστάθηκε ο Σύνδεσμος Βιολογικού Καθαρισμού νότιας Πιερίας, που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε το έργο, και το 2004 έγινε η επίσημη παραλαβή του. Ο σύνδεσμος δεν μπορούσε να προχωρήσει το έργο, αφού δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο για να κάνει προσλήψεις, ούτε χρήματα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Το τραγελαφικό είναι ότι ο σύνδεσμος δεν μπορούσε να διεκδικήσει χρήματα για την ολοκλήρωση ενός έργου που στα χαρτιά φαινόταν ότι έχει παραδοθεί. “Για ένα παραδοθέν έργο δεν μπορούν να δοθούν χρήματα”, απαντούσαν τα αρμόδια υπουργεία.

Χάθηκε σε... αποθήκες
Το 2007 εταιρεία εμπειρογνωμόνων, με εντολή του συνδέσμου, έκανε έλεγχο και διαπίστωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις υλικών. Στο χημείο δεν υπήρχε ο εξοπλισμός, κόστους 250.000 ευρώ, που φαινόταν ότι είχε παραδοθεί. “Μας είπαν ότι παραδόθηκε ο εξοπλισμός και χάθηκε. Δεν μπορούν να τον βρουν. Ο εξοπλισμός αυτός γεμίζει δύο νταλίκες. Είναι αδύνατο να χαθεί”, αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιολογικού Καθαρισμού νότιας Πιερίας Κωνσταντίνος Γιάντσιος. Η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας Πιερίας απάντησε στον σύνδεσμο ότι ο εξοπλισμός έχει φυλαχτεί σε αποθήκες, αλλά δεν γνωρίζουν σε ποιες αποθήκες!
Ο βιολογικός περιλαμβάνει έναν μεγάλο αγωγό, που ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις και καταλήγει 900 μέτρα μέσα στη θάλασσα, όπου θα απορρίπτονται τα επεξεργασμένα λύματα. Ο σύνδεσμος δεν παρέλαβε ποτέ αυτόν τον αγωγό από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, και τον θεωρεί ανύπαρκτο. “Μας τον έχουν δείξει σε ένα παλιό βίντεο. Δεν είναι δυνατόν με ένα βίντεο να παραλάβουμε αγωγό που δεν ξέρουμε αν έχει τις προδιαγραφές που ορίζουν οι περιβαλλοντικοί όροι”, τονίζει ο κ. Γιάντσιος. Για τον αγωγό δεν γνωρίζει τίποτε ούτε το Πολεμικό Ναυτικό, που έπρεπε να ενημερωθεί, ούτε η Υπηρεσία Αιγιαλού και Φάρων.
Στο ύψος του υποθαλάσσιου αγωγού, βάσει της παράδοσης, υπήρχε ένας φάρος, για να προειδοποιεί τα προσεγγίζοντα πλοία. Ο φάρος αυτός δεν υπάρχει σήμερα και οι αρμόδιοι ψάχνουν να τον βρουν μεταξύ... των κυμάτων της θάλασσας αλλά και της προχειρότητας.
“Πιθανόν να υπάρχουν τα υλικά που λείπουν και να είναι φυλαγμένα κάπου. Θα έπρεπε όμως κάποιος να ξέρει πού βρίσκονται. Δεν μας έδωσε η νομαρχία ούτε τον φάκελο της δημοπράτησης του έργου και δεν έχουμε ούτε εγχειρίδια για τη λειτουργία του βιολογικού”, λέει ο κ. Γιάντσιος.
Συγκεχυμένο είναι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου της μονάδας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί ο βιολογικός και να μην μπορεί να πάρει άδεια. Με ενέργειες του δασαρχείου το ζήτημα οδεύει στη λύση του, ενώ για το ρεύμα ο σύνδεσμος αποφάσισε να καταβάλει τα απαραίτητα χρήματα στη ΔΕΗ για τη σύνδεση της μονάδας.

Οι ευθύνες των φορέων
Η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας Πιερίας παρέλαβε οριστικά το έργο του βιολογικού από την κατασκευάστρια κοινοπραξία “Σκυρόδεμα Κατερίνης Α.Ε. - Καρκανιάς ΕΠΕ - Μ. Χατζηηλίου ΕΔΕ” στις 30 Ιουνίου 2004. Ωστόσο, ακόμη και στο πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής οι μηχανικοί της διεύθυνσης διαπίστωσαν ότι “το έργο δεν έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας με στόχο την επίτευξη των αποτελεσμάτων των χημικών διεργασιών που προβλέπει η μελέτη εφαρμογής επειδή, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, δεν υπάρχει φορτίο λυμάτων”.
Η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έριξε το μπαλάκι στους χρήστες δήμους, υπογραμμίζοντας στο πρωτόκολλο ότι “δεν έχει αποδειχθεί το αποτέλεσμα της χημικής διεργασίας της επεξεργασίας σύμφωνα με τη μελέτη εφαρμογής του έργου μέχρι σήμερα. Οι δήμοι Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου με τη διαδημοτική επιχείρηση που έχουν συστήσει (σύνδεσμο) θα πρέπει να φροντίσουν για εκείνα τα προσωρινά έργα και δαπάνες που είναι απαραίτητα για την αναφερόμενη λειτουργία του έργου”.
Στις 15 Ιουλίου 2004 έγινε από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας η διοικητική παραλαβή και η παράδοση για χρήση του έργου στον Σύνδεσμο Βιολογικού νότιας Πιερίας. Ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου παρέλαβε το έργο προς χρήση έχοντας γνώση ότι δεν έγινε καμία δοκιμή και ουσιαστικός έλεγχος των εγκαταστάσεων, γεγονός για το οποίο φέρει ευθύνη. Εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να προσληφθεί προσωπικό λόγω νομικών κωλυμάτων, ρεύμα δεν μπορούσε να συνδεθεί λόγω ιδιοκτησιακών ζητημάτων, λύματα δεν μεταφέρονταν λόγω ελλείψεων στο δίκτυο.  Έτσι η έναρξη λειτουργίας του βιολογικού κόλλησε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το 2007 έγινε η έρευνα των επιστημόνων, με την οποία διαπιστώθηκαν και οι ελλείψεις υλικών.
Εκπρόσωπος της “Καρκανιάς ΕΠΕ”, που συμμετείχε στην κατασκευάστρια κοινοπραξία, ανέφερε στη “ΜτΚ” ότι “οι εγκαταστάσεις ήταν εντάξει όταν παραδόθηκαν. Απλώς δεν υπήρχε ρεύμα και λύματα για επεξεργασία, ώστε να γίνει η δοκιμή. Μας έχουν ζητήσει πολλές φορές τη γνώμη μας σε διάφορες χρονικές περιόδους αν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα ο βιολογικός και απαντήσαμε ότι πρέπει να γίνουν δοκιμές, για να διαπιστωθεί αν τα μηχανήματα είναι εντάξει. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα”.
Η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών υποστηρίζει ότι πριν από ενάμιση χρόνο έγινε μία ακόμη καταγραφή των μηχανημάτων του βιολογικού και δεν υπήρχαν ελλείψεις.
Όμως ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου αποφεύγει να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού νότιας Πιερίας.


Απαιτούνται 800.000 ευρώ για να λειτουργήσει
Ο Σύνδεσμος Βιολογικού Καθαρισμού νότιας Πιερίας έχει ετοιμάσει σχέδιο προγραμματισμού ενεργειών, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο βιολογικός καθαρισμός, το οποίο κατέθεσε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, απαιτούνται τουλάχιστον 800.000 ευρώ για τη λειτουργία της μονάδας, τα οποία μπορούν να αντληθούν από τον άξονα 7 που διαχειρίζεται η περιφέρεια και αφορά εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Η γ.γ. της περιφέρειας κ. Λιονή υποσχέθηκε την αρωγή της περιφέρειας και επισκέφτηκε με κλιμάκιο τις εγκαταστάσεις. Σε σύσκεψη όμως που έγινε στη νομαρχία Πιερίας οι δήμαρχοι Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου υποστήριξαν ότι μπορούν να θέσουν τον βιολογικό σε λειτουργία με 45.000 ευρώ. Ο δήμος Λιτοχώρου ανέλαβε να διεξαγάγει διαγωνισμό για την εκτέλεση της εργασίας δοκιμαστικής εργασίας του βιολογικού. “Έχουμε κάνει προγραμματική σύμβαση και ανατέθηκε σε εμάς να κάνουμε τον πρόχειρο διαγωνισμό για την έναρξη της λειτουργίας”, αναφέρει ο δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος. “Χρειάζεται ένα μικρό ποσό, της τάξης των 45.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα γεμίσουμε όλες τις δεξαμενές με νερό, θα δουλέψουν όλα τα μηχανήματα μία φορά, θα διορθωθεί ό,τι δεν είναι σε καλή κατάσταση και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να βάζουμε λύματα. Από τη στιγμή που θα είναι έτοιμος να δεχτεί λύματα ο βιολογικός, θα προχωρήσουμε σε τακτικό διαγωνισμό, για να αναδειχτεί εταιρεία που θα αναλάβει τη λειτουργία. Οι ελλείψεις και ό,τι άλλο απαιτείται θα προβλεφτούν στον διαγωνισμό, στα τεύχη δημοπράτησης”, δηλώνει ο δήμαρχος Λιτοχώρου.
Ο Σύνδεσμος Βιολογικού Καθαρισμού πάντως αμφισβητεί ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις με τα χρήματα που θα διατεθούν.“Ποιες εργασίες θα εκτελεστούν με αυτά τα χρήματα; Ποιος θα πληρώσει το προσωπικό, ποιος θα καλύψει τις ελλείψεις; Πώς μια εργασία που κοστολογείται με 800.000 ευρώ θα γίνει με 50.000 ευρώ;”, αναρωτιέται ο πρόεδρος του συνδέσμου.


Τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα
Με τη λειτουργία του βιολογικού σταθμού νότιας Πιερίας αναμένεται να δοθεί λύση στο περιβαλλοντικό ζήτημα των τουριστικών περιοχών που εξακολουθούν να εξυπηρετούνται με βόθρους. Μέχρι πρότινος τα λύματα του δήμου Ανατολικού Ολύμπου απορρίπτονταν παράνομα σε χαράδρα της ευρύτερης αρχαιολογικής περιοχής των Λειβηθρίων στη Λεπτοκαρυά. Τελευταία μεταφέρονται με φορτηγά στον βιολογικό της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Στο Λιτόχωρο, ωστόσο, τα λύματα με μια απλή επεξεργασία απορρίπτονται σε ρέματα της περιοχής, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα! Ο σημερινός δήμαρχος έχει μπει σε δικαστική περιπέτεια για αυτόν τον λόγο, αν και η ευθύνη είναι διαχρονική. Ο δήμος Λιτοχώρου, επειδή λειτουργεί εν μέρει το αποχετευτικό, εισπράττει και τέλη αποχέτευσης από τους δημότες. “Εδώ και πάρα πολλά χρόνια απορρίπτονται τα λύματα σε ρέματα. Επί της ουσίας δεν είχαμε περιβαλλοντικό πρόβλημα, μέχρι που ολοκληρώθηκαν τα εσωτερικά μας δίκτυα αποχέτευσης, συνδέθηκαν μεταξύ τους και έπεφταν τα λύματα σε ένα μόνο ρέμα”, απαντά ο δήμαρχος Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος. “Εμείς έχουμε έτοιμο το αποχετευτικό τρία χρόνια πριν από τον βιολογικό και περιμέναμε να συνδεθούμε. Μόλις πριν από τρεις μήνες παραλήφθηκε από εμάς ο προσαγωγός, τον οποίο γεμίσαμε νερό και κάνουμε δοκιμές. Δεν ήταν δική μας υπόθεση η λειτουργία του βιολογικού”, υποστηρίζει ο δήμαρχος Λιτοχώρου.
Κατά την εκτίμηση του δημάρχου Λιτοχώρου, οι λόγοι για τους οποίους δεν άρχισε μέχρι σήμερα η λειτουργία του βιολογικού νότιας Πιερίας είναι: 1) Δεν είχαν κατασκευαστεί τα αναγκαία έργα, μεταξύ των οποίων το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, 2) Η γραφειοκρατία των συνδέσμων και οι δυσκολίες ενεργειών που δημιουργεί το νομικό τους πλαίσιο, 3) Ασυμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή της νομαρχίας, του δήμου Λιτοχώρου και του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, η οποία έπαψε να υφίσταται τα τελευταία τρία χρόνια.(απο την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: