Αστειότητες" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα περί εξόδου από την Ευρωζώνη "Η Ελλάδα θα τα καταφέρει"


 

ΤΡΙΤΗ 23-3-2010
Ευφάνταστα σενάρια και αστειότητες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά πολιτική στήριξη και διαβεβαίωσε ότι "Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις".
Μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι λόγω της δημοσιονομικής της...... κατάστασης, της διεθνούς συγκυρίας αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας, η χώρα ήταν εύκολο να γίνει το "μαύρο πρόβατο" και άφησε αιχμές για όσους, όπως είπε, θέλησαν "να γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων".
"Η στήριξη που χρειαζόμαστε για να τις κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές -αυτή τη στήριξη ζήτησα- στήριξη όχι για bail out, όπως λένε, αλλά για να έχουμε την απαραίτητη ηρεμία και σταθερότητα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ώστε χωρίς επιβάρυνση, να κάνουμε τα μεγάλα βήματα για τη χώρα" τόνισε.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα μέτρα ήταν επίπονα, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος, αλλά και τις ευθύνες "απέναντι στην πατρίδα, για τη διάσωση της οικονομίας και τη διάσωση της χώρας". Από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ζήτησε πνεύμα συνεργασίας στις δεύτερη και κρίσιμη φάση, όπως είπε, που θα καταστήσει τη χώρα ικανή να μην βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση.
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι "θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους" και διαβεβαίωσε ότι "η κρίση δεν μας κάνει να ξεχνάμε τις δεσμεύσεις μας. Ότι είπαμε προεκλογικά ισχύει". Αναπτύσσοντας τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε "μία πραγματική επανάσταση σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα".
"Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για να πείσουμε ότι αλλάζουμε ως κράτος" είπε ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για τομές "που προκαλούν δέος", για "τομή που χρειαζόμασταν εδώ και δεκαετίες" και φέρει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης.