Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ενώπιον της Βουλής

BASIKO_1
Στη Βουλή (υπό μορφή επερώτησης) αναμένεται να φτάσει το ζήτημα των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων της νότιας Πιερίας και της βόρειας Λάρισας. Οι επαγγελματίες των συγκεκριμένων περιοχών έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά από το κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών, σε μια εποχή που χαρακτηριστικό της είναι η γενικότερη οικονομική δυσπραγία και ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για ...την στήριξη των επιχειρήσεων τους.
Την Κυριακή το μεσημέρι, ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για τα δημόσια έργα, επισκέφθηκε κατόπιν εντολής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τη νότια Πιερία, όπου είχε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή (την οποία απαρτίζουν φορείς της παρολύμπιας περιοχής).
Της συνάντησης του Μιχάλη Χαλκίδη με τη Συντονιστική Επιτροπή, προηγήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση του πρόεδρου της Δημοτικής Οργάνωσης Λεπτοκαρυάς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κεχαγιά το Σάββατο, με τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Πιερίας, Κώστα Κουκοδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κεχαγιάς ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισκεφθεί την περιοχή, η οποία «μαραζώνει» οικονομικά από την ημέρα που έκλεισαν τα Τέμπη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κεχαγιάς έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος, με την οποία του ζητά επιτακτικά να επισκεφθεί τη νότια Πιερία, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει σύντομα, αυτός και οι υπόλοιποι δώδεκα πρόεδροι των αντίστοιχων κομματικών οργανώσεων του νομού (οι οποίοι την προσυπέγραψαν), θα υποβάλλουν την παραίτησή τους.
BASIKO_2Η Συντονιστική Επιτροπή παρέδωσε στον κ. Χαλκίδη, το υπόμνημα που έστειλε στις 28 Φεβρουαρίου στην Υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, όπου προτείνονται μια σειρά μέτρα «οικονομικής ανακούφισης» των πληγέντων επιχειρήσεων.
Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για τα δημόσια έργα, δεσμεύτηκε να καταθέσει μαζί με συναδέλφους του επερώτηση στη Βουλή, καλώντας την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τη δέσμη μέτρων που προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή, αναγνωρίζοντας ότι το κλείσιμο των Τεμπών για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά σε όλη την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Όπως ανέφερε ο Κώστας Κουκοδήμος, μιλώντας στην «Π», παρότι η πρόθεσή του είναι να φτάσει το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα στη Βουλή, η επερώτηση θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα, αφού τις επόμενες μέρες η Βουλή θα κλείσει λόγω των εορτών που ακολουθούν.
Να σημειωθεί, ότι την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, με την οποία ζητά τη ρύθμιση και το πάγωμα των οφειλών των επιχειρήσεων της νότιας Πιερίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς την Εφορία, καθώς και το πάγωμα των δόσεων των δανείων, για λίγους μήνες.


Υπόμνημα επτά θέσεων και μιας επιφύλαξης

Επτά προτάσεις για τη διάσωση των επιχειρήσεων της νότιας Πιερίας και της βόρειας Λάρισας αναφέρονται στο υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής, το οποίο στάλθηκε στην Υπουργό Οικονομίας στα τέλη του περασμένου μήνα και το οποίο προσφάτως παραδόθηκε και στον Μιχάλη Χαλκίδη.
Στο υπόμνημά της η Συντονιστική Επιτροπή, καταλήγει, επιφυλάσσεται για τις αντιδράσεις των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, εφόσον υπάρξει αδράνεια στη λήψη μέτρων
Αναλυτικά αναφέρει:

Κυρία Υπουργέ,
Σε συνέχεια του από 31ης Ιανουαρίου 2010 υπομνήματος που σας υποβάλλαμε,  ιδιοχείρως, κατά την επίσκεψη σας στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας, και λόγω της παρόδου ενός μηνός και της μη ανάδειξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, των επαγγελματιών και κατοίκων των Δήμων Λιτοχώρου, Αν. Ολύμπου, Κάτω Ολύμπου, Ευρυμενών και της ιστορικής κοινότητας Αμπελακίων, που άπτονται της δικαιοδοσίας σας, προτείνουμε ορισμένα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των προαναφερθέντων πληγέντων:
1) Πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών για το 2010 και άτοκη ρύθμισή τους.(τουλάχιστον 5ετούς διάρκειας)
2) Πάγωμα φορολογικών εισφορών, ομοίως όπως παραπάνω.
3) Ένταξη της πληγείσας περιοχής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και εγγυοδοσίες του δημοσίου, που εφαρμόσθηκαν το προηγούμενο έτος, μέσω Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και τα οποία σας υποβάλλουμε συνημμένα προς διευκόλυνσή σας:
α)Εγγυοδοσία δημοσίου για υπάρχουσες οφειλές σε τράπεζες δυνάμει του: Γ.Λ Κ. Αρ. Πρωτ.:2/14709/0025 (14/04/2009)
β)Εγγυοδοσία δημοσίου για διατήρηση θέσεων εργασίας δυνάμει των: Γ.Λ.Κ. Αρ. Πρωτ.:2/54979/0025(23/07/09) & 2/5636/0025(13/07/09)
γ)Αντίστοιχα, με τις αποζημιώσεις και επιδοτήσεις των πληγέντων από τα επεισόδια της Αθήνας τον Δεκέμβριο 2008 δυνάμει του:
Γ.Λ Κ. Αρ. Πρωτ.:2/49086/0025 (03/07/09).
4) Ένταξη όλων των τομέων και υπηρεσιών της περιοχής στο Ε.Σ.Π.Α. και αύξηση του επιδοτούμενου ποσοστού κατά 10%, με ταυτόχρονη  εγγύηση του δημοσίου για την λοιπή συμμετοχή, με σκοπό την πρόκληση ενδιαφέροντος για ιδιωτικές επενδύσεις.
5) Ένταξη της περιοχής σε ειδικό καθεστώς δράσεων για τον τουρισμό, με σκοπό την προσέλευση τουριστών μέσω προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (πρόσθετη επιδότηση εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού).
6) Επιδότηση κόστους μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Ο.Σ.Ε. κτλ), για όσους έχουν προορισμό την περιοχή μας.
7) Ένταξη της περιοχής, μακροπρόθεσμα, σε ειδικά καθεστώτα μεταχείρισης από το κράτος, καθώς και προτεραιότητα σε αναπτυξιακούς νόμους, με σκοπό την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων που θα αναδειχθούν από το ολέθριο γεγονός του κλεισίματος της κοιλάδας των Τεμπών.
Ζητούμε την άμεση ανταπόκρισή σας, στα ανυπέρβλητα προβλήματα μας.
Επιφυλασσόμαστε για τις αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών μας, λόγω περαιτέρω αδράνειας, με δεδομένη την πλήρη οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική ισοπέδωση αυτών.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: