Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Πρεμιέρα για Εξεταστικές Βατοπαιδίου-Siemens

vouli_ktirio08Αρχίζουν στη Βουλή οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, και μία ημέρα αργότερα εκείνες της Εξεταστικής για την υπόθεση Siemens. Εξάλλου, το απόγευμα της Δευτέρας θα διεξαχθεί και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφάνεια, που ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Το πρόγραμμα των Εξεταστικών
Αγώνα δρόμου έξι εβδομάδων ξεκινούν από αύριο οι δύο πρώτες Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή. Οι υποθέσεις Βατοπεδίου και Siemens θα μπουν στο μικροσκόπιο 38 βουλευτών, με τη δεύτερη να συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Πρώτη ξεκινά η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι το μεσημέρι της Δευτέρας, και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Μία ημέρα αργότερα, αρχίζει η αντίστοιχη επιτροπή για τη Siemens, με.... χρονικό περιθώριο ως τις 17 Μαρτίου.
Στην επιτροπή για τη Siemens προορίζεται για πρόεδρος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βαλυράκης, ενώ για το Βατοπαίδι ο Μανώλης Μπεντενιώτης.
Με το που θα οριστούν τα προεδρεία των δύο επιτροπών μέσα στην εβδομάδα, θα καταρτιστούν και οι κατάλογοι των μαρτύρων και θα σταλούν οι πρώτες προσκλήσεις για μαρτυρικές καταθέσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων βουλευτών, η Επιτροπή για το Βατοπαίδι ενδεχομένως να μην συνεδριάζει κάθε μέρα, καθώς θα ζητηθεί να ανοίξουν και τραπεζικοί λογαριασμοί, διαδικασία που συνήθως χρειάζεται χρόνο, ενώ εκτιμάται πως η εξεταστική για τη Siemens, λόγω του μεγάλου αριθμού μαρτύρων, μπορεί να πάρει μια μικρή παράταση.
Το απόγευμα της Δευτέρας θα διεξαχθεί παράλληλα στη Βουλή και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έπειτα από αίτημα του προέδρου της ΝΔ, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τονίσει συχνά στις ομιλίες τους την ανάγκη επιβολής συνθηκών διαφάνειας στην δημόσια ζωή, ώστε να βελτιωθεί και η διεθνής εικόνα της χώρας.Πηγή: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: