Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Στροφή Σαμαρά για να συσπειρώσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
▅Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να επενδύσει  στον «κομματικό πατριωτισμό» κλιμακώνοντας παράλληλα την πολεμική κατά  της κυβέρνησης
Στροφή στην αντιπολιτευτική τακτική κάνει ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκοντας να αυξήσει τη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να επενδύσει στον «κομματικό πατριωτισμό» κλιμακώνοντας παράλληλα την πολεμική κατά της κυβέρνησης.
Αυτό αναμένεται να είναι το στίγμα της παρέμβασής του στη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για θέματα διαφάνειας, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι η συναίνεση που προσφέρει η Ν.Δ. «έχει ημερομηνία λήξης». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η απόφαση της Ρηγίλλης να παράσχει απόλυτη κάλυψη στον Κ. Καραμανλή για τις «αμαρτωλές σελίδες» της κυβέρνησής του.
Αποσυντονίζουν
Η νέα ηγεσία της Ν.Δ. έχει καταλήξει ότι το συναινετικό κλίμα με την κυβέρνηση και οι ρήξεις με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος αποσυντονίζουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους. Στη βάση αυτή, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος στη σημερινή συζήτηση να μην περιοριστεί μόνο στα ζητήματα διαφάνειας, αλλά να τοποθετηθεί και εφ΄ όλης της ύλης, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία, το αγροτικό και τα εθνικά θέματα.
Ειδικά για την οικονομία, κομματικές πηγές .....αναφέρουν ότι θα προκαλέσει την κυβέρνηση να πάρει σκληρές αποφάσεις εάν είναι αναγκαίο, και να αφήσει τους «πειραματισμούς». Προς την κατεύθυνση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα εμφανιστεί πρόθυμη να παράσχει στήριξη, διαφορετικά η κυβέρνηση θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις επιπτώσεις από το δημοσιονομικό αδιέξοδο. Το μήνυμα Σαμαρά, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιδιώκει τη συναίνεση».
Κομματικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανεβάζει τους τόνους, προκειμένου να απεγκλωβιστεί το κόμμα και από τις εξεταστικές επιτροπές που ξεκινούν στη Βουλή για τα γαλάζια σκάνδαλα. Στη Ρηγίλλης εμφανίζονται πεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει στις εξεταστικές για να ελέγξει την πολιτική ατζέντα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, όπως λένε, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, προκαλώντας και ρήγματα στη συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για Καραμανλή
Για να βγει από αυτή την παγίδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς όχι μόνον αποφάσισε να στηρίξει πλήρως τον προκάτοχό του Κ. Καραμανλή, αλλά είναι ταυτόχρονα έτοιμος να μετατρέψει τις εξεταστικές σε πεδίο μάχης για την «τιμή της παράταξης». Το ίδιο μήνυμα, άλλωστε, φρόντισε χθες να στείλει, και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ρηγίλλης Μάξ. Χαρακόπουλος σε κομματική εκδήλωση στη Λάρισα: «Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι θα βρει δυναμικά απέναντι τη Ν.Δ. σε κάθε απόπειρα απαξίωσης του σημαντικού έργου που επιτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο δεν θα επιτρέψει τη σπίλωση του Κώστα Καραμανλή, του οποίου η ηθική ακεραιότητα και η προσφορά στον τόπο είναι αδιαμφισβήτητη».
Τόσο στο Βατοπέδι όσο και στην υπόθεση Ζίμενς, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι θα ανακυκλωθούν γνωστές πτυχές και δεν θα προκύψουν νέα στοιχεία που θα στριμώξουν πολιτικά τη νέα κομματική ηγεσία. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ακόμη και στελέχη με κυβερνητική θητεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο, όπως οι κ.κ. Π. Δούκας και Σ. Τσιτουρίδης, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει με αποκαλύψεις, θα κινηθούν τελικώς σε χαμηλούς τόνους, επιτρέποντας στον κ. Σαμαρά να παραμείνει στη γραμμή στήριξης της προηγούμενης κομματικής ηγεσίας.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: