Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Νέες κλήσεις για τα «γαλάζια ομόλογα» και τις «ιερές ανταλλαγές»

ΔΕΥΤΕΡΑ 1-2-2010

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η ανακριτική διαδικασία για τη διαλεύκανση, στο πλαίσιο απόδοσης ποινικών ευθυνών, των δύο από τα μεγαλύτερα οικονομικοπολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.
Ο λόγος για τις υποθέσεις των «γαλάζιων ομολόγων» και των «ιερών ανταλλαγών» (βλέπε «σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου»), που βρίσκονται στο κρίσιμο στάδιο της σύνταξης και αποστολής και νέων κατηγορητηρίων σε πρόσωπα για τα οποία, σύμφωνα με την αποτίμηση των στοιχείων της ανάκρισης, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν διαδραματίσει αξιόποινο ρόλο.
Τόσο ο εφέτης-ειδικός ανακριτής Γ. Λέκκας, που χειρίζεται τη δικογραφία των ομολόγων, όσο και η Ειρήνη Καλού, η οποία σε χρόνο-ρεκόρ διενήργησε τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη διαλεύκανση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, πρόκειται να αποστείλουν μέσα στην εβδομάδα και νέες κλήσεις σε ...απολογία.
Συγκεκριμένα:
* Στην υπόθεση των ομολόγων η «σκυτάλη» των απολογιών περνά από τους υπευθύνους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», που αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις στις αρχές Φεβρουαρίου στους εκπροσώπους της JP Morgan και της εταιρείας North Asset Managment του Γ. Παπαμαρκάκη. Και οι δύο φέρονται ότι αναμείχθηκαν στο «ταξίδι» του κρυφού ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, που, υπερτιμολογημένο, κατέληξε σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι νέοι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμίες για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, ενώ μέχρι τότε ανακριτής και εισαγγελέας θα έχουν αποφασίσει για την ποινική μεταχείριση των εκπροσώπων της «Ακρόπολις».
* Στη δεύτερη σοβαρή υπόθεση που εκκρεμεί στο Εφετείο σχετικά με τις «ιερές ανταλλαγές» μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, σειρά έχουν οι απολογίες μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα οποία στο πρώτο μέρος της έρευνας είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Από το γραφείο της κ. Καλού έχουν ήδη περάσει οι επτά πρώτοι κατηγορούμενοι, μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημόσιας Γης και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι. Τελευταίοι θα κληθούν σε απολογία οι εκπρόσωποι της Μονής Βατοπεδίου, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί σοβαρών αξιόποινων πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.Κ.ΚΑΤ.(www.enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: