Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Στήριξη Αλμούνια στα ελληνικά σχέδια περικοπών «Εγκρίνουμε τους στόχους της κυβέρνησης»

ΔΕΥΤΕΡΑ 1-2-2010
«Τα σχέδια δημοσιονομικών περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης είναι φιλόδοξα, εμπεριέχουν κινδύνους, αλλά είναι εφικτά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εγκρίνει πλήρως» δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο πρακτορείο Ρόιτερ.
 
Οι δηλώσεις του πραγματοποιούνται δύο ημέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις για τον τρόπο και για τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα ώστε να φθάσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
"Αυτό που λέμε στις ελληνικές αρχές είναι: το σταθεροποιητικό σας πρόγραμμα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και εγκρίνουμε πλήρως αυτούς τους φιλόδοξους στόχους", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.
"Θεωρούμε ότι η επίτευξη των στόχων αυτών τα επόμενα τρία χρόνια, πριν από το τέλος του 2012, είναι απολύτως αναγκαία. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, αλλά περιβάλλονται από κινδύνους", είπε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Τετάρτη στη ....δημοσιότητα τις θέσεις της για το σχέδιο περικοπής του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 από το 12,7% το 2009.
Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εις γνώσιν των κινδύνων που εμπεριέχει το σχέδιό της.
"Στις συστάσεις μας δημιουργούμε μια διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος που περιλαμβάνει την ανάγκη υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων σε περίπτωση που αυτοί οι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα. Δεν θα επιτρέψουμε αποκλίσεις στην πορεία προς αυτούς τους στόχους", είπε.
"Κάθε φορά που θα διαπιστώνουμε αποκλίσεις, εάν ορισμένοι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα, θα ζητήσουμε συμπληρωματικά μέτρα για να διορθώσουμε αυτές τις αποκλίσεις. Λαμβάνουμε υπ΄όψιν ότι στο πρόγραμμα σταθεροποίησης οι ελληνικές αρχές παρουσιάζονται έτοιμες να υιοθετήσουν αμέσως συμπληρωματικά μέτρα, εάν, στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου, το ζητήσουμε", πρόσθεσε.
Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι στις συστάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την Αθήνα να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ανάμεσά τους περικοπές δαπανών, αύξηση εσόδων και διαρθρωτικές αλλαγές.
"Για να πραγματοποιηθεί αυτό, χρειάζεται μια ακριβής εφαρμογή και έλεγχος της εφαρμογής", είπε ο Αλμούνια. "Ποτέ πριν δεν έχουμε καταρτίσει ένα τόσο λεπτομερές και αυστηρό σύστημα παρακολούθησης, ελέγχου και αναφοράς και, εάν είναι αναγκαίο, υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων για την αποφυγή αποκλίσεων", πρόσθεσε.(www.enet.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: