Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Κολοβακτηριοειδή στο νερό του σχολείου!

deyakat
Δειγματοληπτικό έλεγχο του νερού που πίνουν ζήτησαν οι κάτοικοι της Χράνης από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, για να διαπιστωθεί τελικά πως το νερό μάλλον δεν ήταν άμοιρο ευθυνών για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δυο δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησε το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας, στις 2 του περασμένου Δεκέμβρη και στις 13 του Γενάρη,
στην παροχή νερού του Δημοτικού Σχολείου της Χράνης βρέθηκαν κωλοβακτηριοειδή.
«Από μικροβιολογικής πλευράς τα δείγματα πόσιμου νερού τόσο της γεώτρησης, όσο και του εσωτερικού δικτύου εκπληρώνουν τους .....όρους των υγειονομικών διατάξεων, εκτός από την παροχή του Δημοτικού Σχολείου, που στην 1η δειγματοληψία βρέθηκε με 47 κολοβακτηριοειδή/100 ml, ενώ στη 2η βρέθηκε με 11 κολοβακτηριοειδή /100 ml», αναφέρεται σε απαντητικό έγγραφο(με ημερομηνία 25.1.2010) της Υπηρεσίας προς το Κοινωνικό και Μορφωτικό Σωματείο «Αθάνατο» της Χράνης που αιτήθηκε τον έλεγχο του νερού.
Το ίδιο έγγραφο, η υπηρεσία της Νομαρχίας το κοινοποιεί προς τη ΔΕΥΑ Κατερίνης, ζητώντας να προβεί άμεσα σε:
-υγειονομική αναγνώριση για τα αίτια της επιβάρυνσης,
-έλεγχο για τυχόν υδραυλικές βλάβες και αποκατάσταση αυτών,
-εφαρμογή συστηματικής χλωρίωσης (διότι στη δειγματοληψία της 2-12-2009 δεν ανιχνεύθηκε χλώριο σε όλο το υδρευτικό δίκτυο), προληπτικό μέτρο επιβεβλημένο για τα υδρευτικά δίκτυα,
-εντατικό δειγματοληπτικό έλεγχο του εν λόγω δικτύου ύδρευσης, μιας και υδροδοτείται από διαφορετικές πηγές υδροδότησης.
-καθαρισμό του οικοπεδικού περιφραγμένου χώρου γύρω από τη γεώτρηση και απομάκρυνση παντός αχρήστου ή άσχετων με το χώρο αντικειμένων που βρέθηκαν εκεί στοιβαγμένα».

Πάντως, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα που προσδίδει η Υπηρεσία στις ενέργειες που ζητά από τη ΔΕΥΑΚ, η ίδια δε φάνηκε να ανησύχησε ιδιαίτερα ευθύς εξαρχής από τα αποτελέσματα της πρώτης δειγματοληψίας (όταν εντόπισε 47 κολοβακτηριοειδή/100 ml στο νερό του σχολείου), αφού ούτε τη ΔΕΥΑΚ ενόχλησε (μέχρι να επαναλάβει, στις 13 του Γενάρη, τον δειγματοληπτικό έλεγχο), ούτε ζήτησε από τους δασκάλους του σχολείου να λάβουν τα μέτρα τους, να κλείσουν δηλαδή τις βρύσες, έως ότου διακριβωθούν τα αίτια της ύπαρξης των κολοβακτηριοειδών.
Κι αυτό την ώρα που, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, η παρουσία κολοβακτηριοειδών στο πόσιμο νερό πρέπει να είναι μηδενική, καθώς συνιστά δείκτη μόλυνσης ή ρύπανσης και ενοχοποιείται για εντερικές λοιμώξεις μέχρι επιδημίες.
Έτσι, την … κρυψίνοια των υπηρεσιών την πλήρωσαν οι μαθητές της Χράνης με γαστρεντερίτιδες.
Απομένει να μάθουμε (εκ των απαιτούμενων άμεσων ενεργειών της ΔΕΥΑΚ) τις αιτίες εμφάνισης των κολοβακτηριοειδών στην παροχή νερού του σχολείου, που διέλαθαν της προσοχής των αρμοδίων κι έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των μικρών μαθητών.
Για να έχει πραγματικό αντίκρισμα το σλόγκαν της δημοτικής επιχείρησης «Αξιόπιστα κοντά σου».(
Πολιτεία/Β.Χ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: