Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ψάχνουν τη λύση - Εμμένουν στα μπλόκα



AGROTIKO_MPLOKOΝέα πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα προβλήματα δεν λύνονται με τα μπλόκα αλλά μέσα από το διάλογο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει τη διάθεση για μεγάλες ανατροπές που χρειάζονται τη βοήθεια όλων. Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο, όσο και στα μέτωπα των αγροτών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων. Μέτρα για τους νέους αγρότες ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.  Κοινή πλατφόρμα αιτημάτων ετοιμάζουν οι αγρότες από όλη τη χώρα στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν ενιαία στάση απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ εμμένουν στην τακτική των μπλόκων ως μέσο πίεσης. Έρευνα ξεκινά η Κομισιόν για το "πακέτο Χατζηγάκη" ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η χώρα μας στους αγρότες την περίοδο 2008 – 2009.Την ίδια ώρα στην αγορά έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στις μεταφορές των εμπορευμάτων απο τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.
Την φόρμα που θα οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου ψάχνουν ......
κυβέρνηση και αγρότες που συνεχίζουν να παραμένουν στα μπλόκα την ώρα που σε γενικές συνελεύσεις οι παραγωγοί  με στόχο πρώτον να ενοποιηθούν τα αιτήματα αλλά και να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

"...μέχρι τέλος Μαρτίου το 40% της προκαταβολής..." Κ.Μπατζελή
Σήμερα εκ νέου ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανοιχτή πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο, ενώ σε συνάντησή της με εκπροσώπους νέων αγροτών η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει μέχρι τέλος Μαρτίου το 40% της προκαταβολής σε όσους ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ.
Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα προκύψουν από οριοθέτηση και μετά την ενοποίηση των δύο προκηρύξεων του 2009.
Η Υπουργός κατηγόρησε παράλληλα την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς όπως υποστήριξε πέρυσι είχε προκηρύξει δυο σχετικά προγράμματα συνολικού ύψους 287 εκ ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός και τα διαθέσιμα κονδύλια ανέρχονταν  μόλις σε 100 εκ. ευρώ.

Πάγκαλος
"Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μην υπάρχουν λόγω γραφειοκρατίας καθυστερήσεις ή καταστάσεις που μπορεί να ενοχλούν κάποιες ομάδες αγροτών και θα βοηθήσουν στην αύξηση της ρευστότητας. Ωστόσο νέο χρήμα δεν υπάρχει",
 ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά το τέλος διυπουργικής σύσκεψης, τονίζοντας παράλληλα ότι από τους 11 στόχους που είχε θέσει για τον αγροτικό τομέα ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν ήδη εκπληρωθεί οι 9 και από τα 7 αιτήματα των αγροτών τα 5 έχουν ήδη ικανοποιηθεί.
Από εκεί και πέρα πρόσθεσε μπορεί κανείς να δει σε ποια πλευρά υπάρχει αδιαλλαξία.

Πεταλωτής
Δεν είναι απέναντί μας οι αγρότες, τους θέλουμε μαζί για την αναδιοργάνωση της αγροτικής καλλιέργειας,
δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τον αγροτικό κόσμο  σε "συστράτευση" για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα και επισήμανε ότι στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών η κυβέρνηση απαντά με μακρόπνοο σχέδιο και σοβαρές και μόνιμες προτάσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο δυναμικής λύσης για να σπάσουν τα μπλόκα, ενώ άφησε και αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης.
"Τα κόμματα είναι υπεύθυνα για τη στάση τους, ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται και τις πολιτικές και τις τακτικές των κομμάτων, αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία το να παίζουν μικροπολιτικά, όχι απλώς δεν βγάζει πουθενά, αλλά είναι μεγάλη ζημία για τον τόπο", τόνισε και ταυτόχρονα αρνήθηκε ότι υπάρχει “μέτωπο” απέναντι στο ΚΚΕ και τους αγροσυνδικαλιστές της ΝΔ.
"Δεν έχουμε μέτωπο κατά κάποιων κομμάτων, έχουμε μέτωπο κατά αυτών που δημιουργούν προβλήματα, σε συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας και η καλύτερη απάντηση είναι η πολιτική μας, την οποία ξεδιπλώνουμε μέρα με τη μέρα και την εφαρμόζουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Κινητοποιήσεις εξετάζουν και οι κτηνοτρόφοι
Το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών ή ακόμα και να στήσουν αμιγώς κτηνοτροφικά μπλόκα μέσα στο Φεβρουάριο θα εξετάσουν τις επόμενες ημέρες οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρης Καμπούρης, μετά  από τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έμειναν ανικανοποίητοι ως προς το οικονομικό σκέλος των αιτημάτων.

Ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις καθώς ήδη είμαστε κατηγορούμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε ότι μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών η κυβέρνηση θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους και θα πολεμήσει το θέμα των ελληνοποιήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Αντιδράσεις
«Το ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις ελπίδες των νέων αγροτών» σημείωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματος με νέους αγρότες. Για ακόμα μία φορά ο Αντώνης Σαμαράς
"Η κυβέρνηση, οι εμποροβιομήχανοι και η ΝΔ, που απαιτούν να διαλυθούν τα αγροτικά μπλόκα, είναι οι ένοχοι για την απόγνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και για την ακρίβεια στα προϊόντα και δεν δικαιούνται να παριστάνουν τους κατήγορους. Η αγροτιά έχει και δικαίωμα και καθήκον να κλείνει με τους αγώνες της το δρόμο στην πολιτική που την ξεκληρίζει και παραδίδει τον αγροτικό τομέα στον πλήρη έλεγχο των καρτέλ. Δίπλα και μαζί της έχουν συμφέρον και πρέπει να είναι όλα τα λαϊκά στρώματα",
τονίζει το ΚΚΕ.
"Η λύση των μπλόκων αφορά την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή την κυβέρνηση. Η ύπαρξή τους αφορά τη δικαστική εξουσία. Όσοι ανέχονται τις παραβατικές πρακτικές κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον κουφό ούτε τον τυφλό", επισημαίνει ο ΛΑΟΣ.
Να σταματήσει τον εμπαιγμό των αγροτών κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος συναντήθηκε με την Ένωση Νέων Αγροτών. Όπως τόνισε ο κύριος Τσίπρας πρέπει να υλοποιηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις της και να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απαξιώνει την Ελλάδα που δημιουργεί και αυτή την ώρα βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα.
συμπαραστάθηκε στα αιτήματα των αγροτών αλλά επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ ότι αντιτίθεται στο κλείσιμο των δρόμων.
"Η κυβέρνηση και η κυρία Μπατζελή, λέει, ότι δεν υπάρχει σάλιο για τους αγρότες, την ίδια στιγμή όμως βρίσκουν 1.000.000 ευρώ για να επιδοτηθούν οι επιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς. Είναι μια μεγάλη αντίφαση. Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, κυρίως τα θεσμικά αλλά και τα οικονομικά', τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Οι νέοι αγρότες  έχουν αυτή την ώρα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Παραμένουν στα μπλόκα
Την ίδια ώρα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο 90 χλμ της Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα προς Αθήνα, στο Κάστρο, τη Ριτσώνα, την Αλαμάνα, στο 72ο χλμ Παλιάς Εθνικής Οδού Λαμίας-Λιβαδειάς και στο 146ο χλμ της ΠΑΘΕ στους Λιβανάτες, ρεύμα προς Αθήνα.

Κλειστοί παραμένουν οι κόμβοι Νίκαιας και Μικροθηβών Θεσσαλίας, ενώ αγρότες παραμένουν στον Πλατύκαμπο και στον Τύρναβο, όπου όμως η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα.
Τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων προανήγγειλε το μεσημέρι, από το μπλόκο της Νίκαιας, ο συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το "πακέτο" που, όπως εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, θα δοθεί σταδιακά στους αγρότες δεν είναι τίποτε άλλο παρά λεφτά που ήδη δικαιούνται.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε τη «σύμπλευση» των αγροτών της Νίκαιας με άλλα μπλόκα, απέκλεισε, όμως, κατηγορηματικά τη συνεργασία τους με τους παραγωγούς του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου, διότι, όπως υποστήριξε, "η ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση που τους απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ‘έριξε τις μάσκες’ και φάνηκε περί ποίων πρόκειται".

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών, όταν οι αγρότες, που έχουν αποκλείσει την οδική διέλευση της περιοχής, μετακίνησαν ορισμένα από τα τρακτέρ τους πάνω στις ράγες, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει επίσημα το σταθμάρχη για τις προθέσεις τους αλλά ούτε και για την ακριβή ώρα, που θα προχωρούσαν στον αποκλεισμό.
Όπως ανέφερε ο σταθμάρχης του Προμαχώνα Γιώργος Νικολάου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη στιγμή του αποκλεισμού, κατευθυνόταν στο σταθμό του Προμαχώνα εμπορική αμαξοστοιχία, από τη Βουλγαρία. Ο συρμός κινούνταν με ταχύτητα και ο κ. Νικολάου κατέφερε την ύστατη στιγμή, αφενός μεν να ειδοποιήσει τους μηχανοδηγούς να κόψουν ταχύτητα αλλά και τους αγρότες να πάρουν προσωρινά τα τρακτέρ τους από τις ράγες.
Οι αγρότες δήλωσαν πάντως την πρόθεσή τους να αποκλείσουν επί δύο 24ωρα τη σιδηροδρομική διέλευση στον Προμαχώνα.
Όπως δήλωσε ο σταθμάρχης του Προμαχώνα, Γιώργος Νικόλαου, οι παραγωγοί δεν τον έχουν ενημερώσει επίσημα για τις προθέσεις τους. Τόνισε, όμως, πως σε περίπτωση που προχωρήσουν σε αποκλεισμό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών.
Αποκλεισμένη παραμένει, εξάλλου, και η οδική διέλευση από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ενώ από τις έξι το πρωί οι αγρότες δεν επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των ΙΧ επιβατηγών αυτοκινήτων.
Κλειστή παραμένει, επίσης, η Εγνατία οδός Σερρών - Καβάλας, στο κόμπο Κερδυλλίων, για δέκατη τρίτη μέρα. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι σήμερα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, όμως, πρόκειται να αποκλειστεί στο ύψος του κόμβο της Αμφίπολης, μετά τη μία το μεσημέρι και μέχρι τις έξι το απόγευμα.
Στο Βελεστίνο πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η σύσκεψη των αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα Μικροθηβών - Τυρνάβου και Πλατύκαμπου (-δεν συμμετείχαν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας). Αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, ενώ όπως έγινε γνωστό ανάλογη σύσκεψη θα γίνει αύριο στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.

Έρευνα για τις επιδοτήσεις Χατζηγάκη
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009.
Η Επιτροπή έχει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα αυτών των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά, αμφισβητώντας επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.
Την ίδια ώρα Βούλγαροι και Ρουμάνοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους, εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει οι Έλληνες αγρότες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Επιστολή στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου απέστειλε το Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνο - βουλγαρικά σύνορα προκαλούν τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου και κατά συνέπεια στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Επιπτώσεις στην ελληνική αγορά από τις αγροτικές κινητοποίσεις

Σε περισσότερα από 20 εκ. ευρώ, υπολογίζεται το ημερήσιο κόστος των κινητοποιήσεων των αγροτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου προχώρησαν σε τηλεφωνική έρευνα σε τυχαίο δείγμα 500 επιχειρήσεων-μελών του, το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι 265 επιχειρήσεις αντιμετωπιζουν ήδη προβλήματα εξαιτίας των κινητοποιήσεων, ενώ το συνολικό ημερήσιο εκτιμώμενο κόστος, ξεπερνά τα 20 με 25 εκ. ευρώ.

Σήμα κινδύνου από όλα τα επιμελητήρια
Ο σύνδεσμος εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος υπολογίζει ότι τα διαφυγόντα έξοδα ημερησίως είναι 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ η χώρα έχει φτάσει να κατέχει την 26η θέση σε εξαγωγές ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και για τους μεταφορείς. Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλης μεταφορικής εταιρείας το κόστος μετακίνησης προϊόντων έχει αυξηθεί κατά 25%, κόστος που τελικά μετακυλύετε στις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.
Η ζημιά στην αγορά είναι μακροπρόθεσμη τονίζουν φορείς της , καθώς πλέον τίθεται θέμα αξιοπιστίας για τις Ελληνικές επιχειρήσεις απέναντι στους οίκους του εξωτερικού.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα επιμελητήρια από ολόκληρη τη χώρα για την ζημιά που έχουν ήδη υποστεί πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας και απαντούν με μαζικές αγωγές κατά παντός υπευθύνου.
Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε ήδη από τον πρόεδρο ξενοδόχων Μαγνησίας.
1 στις 2 επιχειρήσεις μετρά ζημιές 500.000 ευρώ μόλις μέσα σε ένα διήμερο.
Στα 25 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ημερήσιο κόστος για τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις .

Αντιμέτωποι με φαινόμενα κερδοσκοπίας θα βρεθούν οι καταναλωτές προειδοποιούν καταναλωτικές οργανώσεις και έμποροι, με άλλοθι το αυξημένο κόστος των μεταφορικών.
Ήδη το εισόδημα μια τετραμελούς οικογένειας επιβαρύνθηκε με 75 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.
Όλα αυτά δε με τον πληθωρισμό σε ανοδική πορεία μετά το νέο άλμα που έκανε τον Δεκέμβριο στο 2,6%.
Παράλληλα εντείνονται και οι κοστολογικοί έλεγχοι από την υπηρεσία εποπτείας της αγοράς. Επίσης και οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή κατά παντός υπευθύνου για τα προβλήματα στα δρομολόγια.ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: