Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ενδιαφέρον και διαψεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα

papakonstantinou_papandreou_mΤρία έως πέντε δισ. ευρώ αναζητά το ελληνικό δημόσιο στις διεθνείς αγορές. Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου μιλώντας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο προανήγγειλε την πώληση ελληνικών ομολόγων αξίας έως και 10 δισ ευρώ στις ασιατικές αγορές. Η σεναριολογία για τα ελληνικά ομόλογα μονοπωλεί το διεθνή τύπο, με τους Financial Times να αναφέρουν ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 25 δισ. ευρώ, είδηση η οποία διαψεύστηκε κατηγορηματικά  από το Υπουργείο Οικονομικών. Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Με δηλώσεις του ο προεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδας και χαρακτηριζει παράλογη την έξοδό της από την ευρωζώνη.
Σε κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει.... οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την αγορά χρέους ή ελληνικών ομολόγων ή άλλων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, το Υπουργείο διέψευσε ότι υπάρχει και οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα για να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

"..Η ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης..."

Υπουργείο Οικονομικών
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι η ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης και στο πλαίσιο του δανεισμού της χώρας εντάσσεται και η γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών δανεισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποίησε πρόσφατα ταξίδι στο Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, ενώ παρόμοιες συναντήσεις συνεχίζονται και στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν επισκέψεις του υπουργού στις ΗΠΑ και στην Ασία.
Τέλος επισημαίνεται ότι η επιτυχής έκδοση του πενταετούς ομολόγου στις 25 Ιανουαρίου, αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση από τις διεθνείς αγορές για ελληνικά ομόλογα, ενώ η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και των μεγάλων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, αναμένεται να οδηγήσει και σε καλύτερους όρους δανεισμού.


Αμέσως μετά την ανακοίνωση, τα σπρεντ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνθηκαν στο ιστορικό υψηλό επίπεδο.
Συγκεκριμένα
το 10ετές κατέγραψε ρεκόρ στις 354 μονάδες, ενώ και τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας εκτοξεύθηκαν στα ύψη με το 2ετες να φτάνει τις 452 μονάδες, το 3ετές τις 485 και το 5ετές τις 411.
“Το ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε αυτό το ποσό το οποίο είχαμε βάλει στόχο και μάλιστα με πολλαπλάσια προσφορά, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό βήμα. Το spread είναι πανάκριβο, αυτό, όμως, προέρχεται από την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτό προσπαθούμε να αναπληρώσουμε”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για θετικά σημεία και δείγματα και από τις αγορές και από τους εταίρους μας, απέδωσε το γεγονός στο ότι η κυβέρνηση δουλεύει με αξιοπιστία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μόνη της δημιούργησε τα προβλήματα και μόνη της  θα τα λύσει.
Αισιόδοξος ο Προβόπουλος
Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός. Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Προβόπουλος έγινε μία μακρά συζήτηση για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί φέτος.
"Φεύγω πιο αισιόδοξος. Ο Πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και δράσης", τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με νέα δήλωση στήριξης της χώρας μας, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ.
"Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει, και το γνωρίζει, ότι πρέπει να καταβάλει πολύ σοβαρές προσπάθειες, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Αυτό κάνει. Επικροτούμε τις προσπάθειες (εξυγίανσης) που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές", τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, δήλωσε στη Wall Street Journal: "Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, αλλά επίσης απαραίτητο στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Επικροτώ την φιλοδοξία. Επικροτώ τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012".
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ ζήτησε από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ η "Κασσάνδρα των αγορών" ο Νουριέλ Ρουμπινί στο περιθώριο του φόρουμ του Νταβός δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, ενώ επιτέθηκε και στην Ισπανία
"Η προσοχή στρέφεται στην Ελλάδα και λανθασμένα «αφήνει έξω» την περίπτωση της Ισπανίας. Εάν η Ελλάδα καταρρεύσει αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ευρωζώνη. Εάν καταρρεύσει η Ισπανία αυτό θα ήταν καταστροφή", δήλωσε ο κ. Ρουμπινί.
Αντιδράσεις
"Όσοι δανείστηκαν από τον ...Γούκο, ή φυλακίστηκαν ή πτώχευσαν. Ας ελπίσουμε ότι η χώρα δεν θα έχει την ίδια τύχη από τη στιγμή που δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια...", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

"Αντί να επιχαίρει η κυβέρνηση για τα υψηλά επιτόκια των ομολόγων που εξέδωσε, θα έπρεπε να διεκδικήσει έναν άλλο τρόπο δανεισμού του δημοσίου. Θα έπρεπε να διεκδικήσει τον απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έκδοση ευρωομολόγου ή να επιλέξει τον εσωτερικό δανεισμό με την απευθείας διάθεση στους πολίτες εντόκων γραμματίων του δημοσίου.
Άλλωστε, αυτοί που έχουν λόγους να χαίρονται σήμερα είναι οι κερδοσκόποι και οι τράπεζες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση συμμαχιών μέσα στην Ε.Ε. με εκείνες τις χώρες που θα είναι τα επόμενα θύματα των κερδοσκόπων, με στόχο την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε. και την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας" ήταν το σχόλιο του ΣΥΝ για την Οικονομία, διά στόματος του εκπροσώπου του, Π. Σκουρλέτη.
Κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και φορέων
Περισσότερες από 200 περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων νομικών προσώπων δημοσίου, οργανισμών και φορέων εξετάστηκαν σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Θόδωρος Πάγκαλο.
Όπως ανέφερε ο κ. Πάγκαλος το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου με αντικείμενο και τις αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
''Την έλλειψη σαφούς σχεδίου για τον περιορισμό του αριθμού των φορέων του δημοσίου, αλλά και τις αντιφάσεις που έχουν ήδη προκύψει σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών'' επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο Νταβός ο Πρωθυπουργός
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, θα πάρει μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, με κυριάρχο ζήτημα την μεταρρύθμιση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση
Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτός των παρεμβάσεων που θα κάνει κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Φόρουμ θα έχει και επαφές με αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: