Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ενίσχυση της ρευστότητας και διαφάνεια

Katseli-001Ο νόμος για τη ρευστότητα στην αγορά, μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί από επιχειρηματίες, ενώ τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά , ανέφερε η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στην ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου που θέτει τέρμα στα ψιλά γράμματα των τραπεζικών συναλλαγών, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Αναφερόμενη στην κατάσταση στην αγορά η Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι δεν ....καταγράφονται ανατιμήσεις.
«Δεν υπάρχει κανένα κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης».
Λούκα Κατσέλη
Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία της στο ΕΣΚΑ για την κατάσταση της αγοράς, η υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:
Τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καταγράφουν μείωση κατά 7,6% σε ετήσια βάση στην ομάδα των οπωροκηπευτικών και κατά 1% στα τρόφιμα και ποτά, ενώ και οι συγκρίσεις του Παρατηρητηρίου Τιμών δείχνουν μηδενικές μεταβολές τον τελευταίο μήνα στις τιμές των περισσότερων από 1.000 βασικών καταναλωτικών προϊόντων που παρακολουθούνται ηλεκτρονικά σε τακτική βάση.

Μάλιστα, η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως το υπουργείο παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ ετοιμάζει σχέδιο πρόσθετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά.
Επίσης, η κ. Κατσέλη, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2010 στον τομέα της προστασίας του καταναλωτή, αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών με τις αλλαγές που προβλέπονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στο μέτρο της  διαγραφής των δυσμενών δεδομένων για όσους έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν εντός ορισμένου χρόνου τις οφειλές τους και την κατάθεση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Το σχέδιο αφορά τους καταναλωτές αλλά και τους επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Τέλος, η υπουργός τόνισε πως το επόμενο δίμηνο θα δοθεί για διαβούλευση το τρίτο σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Σκοπός του σχεδίου είναι η αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών και η προαγωγή της διαφάνειας και του ανταγωνισμού. Θα υπάρξει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, που στόχο έχουν να καθιερώσουν την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού και να ενισχύσουν τη διαφάνεια.(ΠΗΓΗ ΕΡΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: