Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Στο ΄΄μικροσκόπιο ΄΄ της Επιτροπής οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Τετάρτη, 27 Ιανουάριος 2010
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009. Η Επιτροπή έχει ...... αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα αυτών των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά, αμφισβητώντας επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η έναρξη της επίσημης διαδικασίας έρευνας θα δώσει τη δυνατότητα, αφενός, στην Επιτροπή να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες, που χρειάζεται, προκειμένου να αξιολογήσει τις ενισχύσεις και, αφετέρου, στα ενδιαφερόμενα μέρη να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενισχύσεις χορηγούνται από ....τον ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημίες που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών περιόδων 2007 και 2008. Το ασφαλιστικό καθεστώς του ΕΛ.Γ.Α. είναι υποχρεωτικό και περιλαμβάνει και τους φυσικούς κινδύνους. Στους δικαιούχους αυτού του συστήματος ασφάλισης επιβάλλεται ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛ.Γ.Α.
Κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης αυτών των ενισχύσεων , η Επιτροπή κρίνει ότι οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. το 2008 και το 2009, στο πλαίσιο του συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης, δεν αποκλείεται να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις.
Με βάση τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν , η Επιτροπή αμφιβάλλει αν αυτές οι ενισχύσεις μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με τις εφαρμοστέες διατάξεις σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή αποφάσισε, κατά συνέπεια, να εξετάσει λεπτομερώς κατά πόσον τα εν λόγω μέτρα συνιστούν ενισχύσεις ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, κινώντας την επίσημη διαδικασία έρευνας η οποία προβλέπεται στο άρθρο 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Καλείται τώρα η Ελλάδα, εντός προθεσμίας ενός μηνός, να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με την εν λόγω απόφαση της Επιτροπής. Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημοσιευτεί περίληψη της απόφασης της Επιτροπής, με την οποία θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι τρίτοι να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες θα διαβιβαστούν εν συνεχεία στην ελληνική κυβέρνηση.(http://www.agroschannel.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: