Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Στηρίζουν επανεκλογή Κ. Παπούλια

papoulias_kalph
Την προσεχή Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, αναμένεται να επικυρωθεί η επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκκίνηση της διαδικασίας έγινε επισήμως το μεσημέρι της Τετάρτης με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτονόητη χαρακτήρισε την επιλογή του κ. Παπούλια για μια νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας πως με τη στάση του ενίσχυσε την αίσθηση της σιγουριάς, της ασφάλειας και της δημοκρατίας για τον τόπο και η επιλογή στο πρόσωπό του εχει την ευρύτατη συναίνεση των κομμάτων και του ελληνικού λαού. "Δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το καθήκον μου", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό. Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής και ο Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε ότι και η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια, ενώ και το ΛΑΟΣ έχει εκφράσει τη στήριξή του στο πρόσωπό του.
Με θερμά λόγια ο πρωθυπουργός επανέλαβε την .....εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος συγκινημένος απεδέχθη την πρόταση για επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Σήμερα, είναι χαρά και τιμή να σας απευθύνουμε μια πρόταση που μας τιμά όλους, την πρόταση για την επανεκλογή σας. Είναι, νομίζω, ευρύτατη η πεποίθηση ότι έχετε τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανώτατο αυτό αξίωμα και σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα, όπου κρίθηκαν και δοκιμάστηκαν θεσμοί. Μπορέσατε και αφήσατε ένα στίγμα εθνικό, πολιτειακό, ενισχύοντας την αίσθηση της σιγουριάς, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι όλος ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες θεωρούν αυτονόητη την επανεκλογή σας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
"Κύριε Πρωθυπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή. Δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το καθήκον μου. Αγωνιζόμαστε ακριβώς για το καλό της πατρίδας και νομίζω ότι η κατοχύρωση και ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων του λαού μας, είναι πρώτιστο καθήκον. Και εσείς το κάνετε, και εγώ το κάνω, και πιστεύω ότι και ο λαός μας θα το εκτιμήσει αυτό", απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επιστολή Σαμαρά
Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Κάρολου Παπούλια στο αξίωμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τάσσεται και η ΝΔ. Αυτό προκύπτει από επιστολή που απέστειλε το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνει την ανανέωση της θητείας στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Η διαδικασία εκλογής
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την επομένη Τετάρτη. Ο πρώτος πολίτης της χώρας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική, φανερή ψηφοφορία, τουλάχιστον ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.
Διακόσιες ψήφοι απαιτούνται στην πρώτη ψηφοφορία. Αν δεν συγκεντρωθούν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε πέντε ημέρες. Αν και πάλι δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε πέντε ημέρες και τότε αρκούν 180 ψήφοι. Αν και η τρίτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, η Βουλή διαλύεται σε 10 ημέρες και προκηρύσσονται εκλογές. Η νέα Βουλή που θα προκύψει μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο με 180 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, 151 στη δεύτερη ή σχετική πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία.
Αυτά προβλέπει το Σύνταγμα. Για την εκλογή, όμως, του Κάρολου Παπούλια θα χρειαστεί μία μόνο ψηφοφορία, καθώς συγκεντρώνει τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, δηλ, 266 ψήφους.Είναι γεγονός ότι ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη για πρώτη φορά με τον αριθμό ρεκόρ των 279 ψήφων- ένα ρεκόρ που ο παλαιός αθλητής δεν θα καταρρίψει. Αυτή τη φορά τον στηρίζουν περισσότερα κόμματα, που όμως το άθροισμα της κοινοβουλευτικής τους δύναμης είναι μικρότερο, μόνον 266 ψήφοι.
Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 12 Μαρτίου, οπότε συμπληρώνεται πενταετία από την ορκωμοσία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: