Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Το «βαθύ ΠαΣοΚ» έχει παράπονα Εντονες διαμαρτυρίες των οργανώσεων στον κ. Ξυνίδη για τα κριτήρια επιλογής των νέων γραμματέων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ | Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009 



Εντονες αντιδράσεις σε δύο μέτωπα προκαλεί η διαδικασία επιλογής γραμματέων για τη στελέχωση των υπουργείων και το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς που έχουν δημιουργηθεί από τη βάση του κόμματος, αλλά και τον κίνδυνο δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό έργο. Το πρόβλημα εντοπίζεται αφενός στις σημαντικές καθυστερήσεις προώθησης του κυβερνητικού έργου σε κρίσιμους τομείς (οικονομία και δημόσια διοίκηση) και αφετέρου στην έντονη διαμαρτυρία των κομματικών μηχανισμών και οργανώσεων, όπου κυριαρχεί πλέον η άποψη ότι τα κομματικά στελέχη τελούν υπό καθεστώς «παρανομίας» και αποκλεισμού από την εξουσία. Η έντονη αυτή αντίδραση από το λεγόμενο «βαθύ ΠαΣοΚ» εκφράστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σ. Ξυνίδη την προηγούμενη Παρασκευή στα γραφεία του ΠαΣοΚ στην οδό Ιπποκράτους, όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής των νομαρχιακών και περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος. Επισήμως αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των κομματικών στελεχών επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ......για τον λόγο αυτόν παρών ήταν και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός κ. Ι. Ραγκούσης. Εν τέλει η πολύωρη σύσκεψη (ξεκίνησε περίπου στις 6 το απόγευμα και συνεχιζόταν μετά τα μεσάνυχτα) μετατράπηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των κομματικών παραγόντων για τις διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής προσώπων που θα στελεχώσουν τη διοίκηση και την κρατική μηχανή.
Με αφορμή τις δημόσιες προκηρύξεις των γραμματειών των υπουργείων και τις πρώτες ενδείξεις με βάση τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, τα κομματικά στελέχη εξαπέλυσαν κατ΄ ουσίαν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αποδέκτης της οποίας ήταν ο κ. Ραγκούσης. Οπως μεταξύ άλλων ελέχθη, με την τακτική που ακολουθείται, το Μέγαρο Μαξίμου επιδεικνύει διάθεση ποινικοποίησης της κομματικής ιδιότητας και την ίδια στιγμή εφαρμόζει τακτικές αποκλεισμού σε βάρος στελεχών τα οποία (όπως τουλάχιστον δηλώνουν) εργάστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην αντιπολίτευση ώστε να επανέλθει το ΠαΣοΚ στην εξουσία.
Πέραν αυτού, από πολλούς προέδρους νομαρχιακών και περιφερειακών οργανώσεων αναφέρθηκε ότι η κατά κανόνα επιλογή καθηγητών για κρίσιμες θέσεις της δημόσιας διοίκησης εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους καθυστερήσεων και αναποτελεσματικότητας στη λειτουργία των υπουργείων και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Καλοί οι καθηγητές, αλλά για σύμβουλοι, όχι για γραμματείς» ελέχθη και λέγεται ακόμη από πλευράς κομματικών στελεχών, τα οποία διαμαρτύρονται και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται για τη διαδικασία, η οποία θεωρούν ότι συνιστά αποκλεισμό τους, με κεντρική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή πάντως σε νευραλγικές θέσεις υπουργείων, όπως στο Οικονομικών και στο Εσωτερικών παραμένουν πρόσωπ α τα οποία αποτελούσαν μηχανισμό της προηγούμενης διακυβέρνησης. Υπό τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου π.χ. εξακολουθούν να βρίσκονται μετακλητά στελέχη σε επιτροπές τα οποία είχαν τοποθετηθεί επί των ημερών του κ. Γ. Αλογοσκούφη και λογικά δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης του σημερινού υπουργού. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασής τους με νέα λόγω... αξιοκρατίας.
Κατ΄ αντίστοιχο τρόπο, με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον κ. Ραγκούση παραμένουν δύο από τις γενικές διευθύντριες, οι οποίες ήταν στενές συνεργάτιδες του πάλαι ποτέ υφυπουργού κ. Απ. Ανδρεουλάκου. (ΠΗΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: