Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Μετά τη Διερευνητική και Ανακριτική Επιτροπή




Ανακριτική Επιτροπή ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκροτήσει η Γενική Διεύθυνση της ΔΕΗ, προκειμένου να ερευνήσει περεταίρω την εμπλοκή υπαλλήλων της επιχείρησης στο σκάνδαλο της ηλεκτροδότησης, με παραστατικά μαϊμούδες, αυθαίρετων κτισμάτων στην Πιερία.

Αυτό σημαίνει πως στο πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής, που είχε συγκροτηθεί με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Μακεδονίας-Θράκης, υπάρχουν, τουλάχιστον, αποχρώσες ενδείξεις για την εμπλοκή υπαλλήλων στο κύκλωμα που, έναντι αμοιβής, είχε ηλεκτροδοτήσει περίπου 200 (τόσα τουλάχιστον έχουν αποκαλυφθεί) αυθαίρετα, κυρίως στις τουριστικές περιοχές του Λιτοχώρου, της Λεπτοκαρυάς και του Πλαταμώνα.
Όπως είχε αποκαλύψει η «ΕΠΤΑ», παράλληλα με την έρευνα στο εσωτερικό της Επιχείρησης, συνεχίζεται και η δικαστική .....διερεύνηση της υπόθεσης, με καταθέσεις των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων (που εφέροντο ως προϋπάρχοντα του ’55), η οποία, λόγω της πληθώρας των εμπλεκομένων και των διαφορετικών τόπων (νομών) μόνιμης διαμονής τους, φαίνεται να είναι αρκετά χρονοβόρα.

Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων δεν ήξεραν!

Στο μεταξύ, η υπερασπιστική γραμμή των ιδιοκτητών των αυθαιρέτων φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω από το επιχείρημα ότι δεν γνώριζαν για την πλαστότητα των εγγράφων, τα οποία, όπως λένε, προσκόμιζε στη ΔΕΗ τοπογράφος-μηχανικός, στον οποίο είχαν αναθέσει τη διεκπεραίωση των φακέλων τους.
Ήδη, ένας εξ αυτών κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΗ, ζητώντας να μην προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του αυθαιρέτου του, με το σκεπτικό ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται για το μη νόμιμον της αιτήσεώς του και την παραπλάνηση της επιχείρησης.
Το Δικαστήριο εξέδωσε (προχθές) προσωρινή διαταγή μη εκτέλεσης της διακοπής της παροχής ρεύματος, μέχρι τις αρχές του Γενάρη, έως ότου ελέγξει την υπόθεση και καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.

Ατιμωρησία λόγω … κοινωνικού προβλήματος

Την ώρα, πάντως, που υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΔΕΗ διαβεβαιώνουν ότι το σκάνδαλο δεν θα κουκουλωθεί και ότι κανείς από τους ιδιοκτήτες που φιγουράρουν στα έγγραφα «μαϊμούδες» δεν πρόκειται να παραμείνει συνδεδεμένος με τις παροχές της επιχείρησης,
υπάρχει έντονη φημολογία για πιέσεις που ασκούνται από πολιτικούς (ή και άλλους) παράγοντες, προκειμένου να πέσει στα μαλακά η υπόθεση.
Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι, λόγω της πληθώρας των εμπλεκόμενων ιδιοκτητών αυθαιρέτων, δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα. Είναι δυνατόν, υποστηρίζουν, να αφεθούν χωρίς ρεύμα 200 οικογένειες, όταν μάλιστα πολλά από τα αυθαίρετα δεν είναι δεύτερη, αλλά πρώτη κατοικία;
Ωστόσο, αυτή η «υπόθεση εργασίας» μάλλον δεν μπορεί να σταθεί ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να ασκήσει διώξεις, τόσο στους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, όσο και στα μέλη του κυκλώματος που είχαν στήσει την κερδοφόρα επιχείρηση των πλαστών πολεοδομικών παραστατικών εγγράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: