Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Πραξικόπημα ή δημοκρατία;


PRAKSIKOPHMA
«Πραξικοπηματική» χαρακτήρισαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης την ενέργεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινού να θέσει σε ψηφοφορία (και εν τέλει να ματαιώσει) τη συζήτηση τριών θεμάτων, που με υπογραφές έξι συμβούλων είχαν συμπεριληφθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.
Αυτός τους απάντησε: «Εγώ κάνω κουμάντο εδώ μέσα. Κάντε μου καταγγελία».
Κι εκείνοι το έκαναν πράξη.
Χθες, πέντε δημοτικοί σύμβουλοι του Κορινού, κατέθεσαν καταγγελία στο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πιερίας της .....περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
«Με την παρούσα σας καταγγέλλουμε ότι κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινού Πιερίας, η οποία έλαβε χώρα την 16η Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του ιδίου Δήμου, κατά προφανή παράβαση των κείμενων διατάξεων και του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορινού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου,  Αθανασιάδης Χαράλαμπος, αφού προηγήθηκε η συζήτηση των τεσσάρων πρώτων θεμάτων της ημερησίας διάταξης και ενώ επρόκειτο να δώσει τον λόγο στον εισηγητή των υπόλοιπων τριών, Οφείδη Σάββα, εντελώς  αντικανονικά και αναίτια έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο, Αβραμίδη Νικόλαο, ο οποίος έκανε εκτενή τοποθέτηση, εισερχόμενος στην ουσία των θεμάτων αυτών και στη συνέχεια απρόκλητα, αναίτια και πραξικοπηματικά, ζήτησε από το σώμα να τεθεί σε ψηφοφορία το ενδεχόμενο της συζήτησής τους, με τη φαιδρή αιτιολογία ότι τα θέματα αυτά είχαν συζητηθεί σε προγενέστερα δημοτικά συμβούλια».
«Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι μαγαζί κανενός», μας δήλωσε χθες ο πρώτος υπογράφων την παραπάνω καταγγελία δημοτικός σύμβουλος Κορινού Σάββας Οφείδης, στηλιτεύοντας την «αντιδημοκρατική» συμπεριφορά του προέδρου, οποία «πλήττει το θεσμό», αφού «έρχεται σε αντίθεση με κάθε κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ».
Και μας ενημέρωσε πως, αν σήμερα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν εκδώσει πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθούν τα πραξικοπηματικώς ματαιωθέντα θέματα, ζητήθηκε από την περιφέρεια να λάβει πειθαρχικά μέτρα.     
«Κανένα πραξικόπημα. Το σώμα αποφάσισε», απάντησε ο δήμαρχος Κορινού Νίκος Αβραμίδης, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τη εξέλιξη.
Η δική του εκδοχή είναι: «Ο νόμος προβλέπει ότι μπορούν να θέσουν θέματα στη ημερήσια διάταξη δημοτικοί σύμβουλοι κι αυτό έπραξε ο πρόεδρος. Όμως για τα θέματα αυτά μόλις στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχαμε αποφασίσει και ο πρόεδρος ρώτησε το σώμα αν θέλει να ξανανοίξει το θέμα. Το σώμα ψήφισε ‘όχι’. Τι πιο δημοκρατικό από την ψηφοφορία! Το κυρίαρχο όργανο αποφασίζει».
Επί της ουσίας
Μήλον της έριδος μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας του δημοτικού Συμβουλίου του Κορινού είναι η απόφαση της πρώτης να προτάξει το έργο της επέκτασης του Δημαρχείου, αντί της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του δήμου.
Η αντιπολίτευση, έχοντας στα χέρια της και πάνω από 500 υπογραφές κατοίκων, ζητά να γίνει το δεύτερο έργο, με το αναπορρόφητο υπόλοιπο του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ.
«Με τα χρήματα αυτά», υποστηρίζει ο κ. Οφείδης, «ο δήμος μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν το σύνολο του δικτύου, αντί να επεκτείνει το Δημαρχείο, πράγμα το οποίο μπορεί να είναι και αχρείαστο με τις επερχόμενες αλλαγές του Καποδίστρια ΙΙ».
«Άσχετο το ένα με το άλλο», λέει ο δήμαρχος. «Δηλαδή με τον Καποδίστρια ΙΙ θα κατεδαφιστούν τα δημόσια κτίρια!».
Στο προκείμενο πάντως, ο κ. Αβραμίδης καταλογίζει ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις που επί χρόνια δεν είχαν φροντίσει να αντικαταστήσουν τους αμιαντοσωλήνες, επαινεί τη διοίκησή του διότι αυτή προχώρησε σε μελέτη για το έργο, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ και επιχειρηματολογεί γιατί δεν προχωρά στην υλοποίηση της μελέτης:
-πρώτον, διότι το 1 εκ. του ΘΗΣΕΑ δεν επαρκεί για να αντικατασταθεί το σύνολο του δικτύου και ο μελετητής τον διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τμηματικά, δεν θα υπάρχει «συνέργεια» παλιών και νέων τμημάτων, λόγω της νέας τεχνολογίας
-και δεύτερον, ότι είναι πιο εύκολη η ένταξη ολόκληρου του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, παρά η ένταξη ενός τμήματός του.
Και, πότε περιμένετε να ενταχθεί σε πρόγραμμα για να αντικατασταθούν οι καρκινογόνοι αμιαντοσωλήνες, τον ρωτήσαμε.
«Είναι πρώτη μας προτεραιότητα», μας απάντησε, «και γι’ αυτό πήγα πρόσφατα στη Αθήνα, στο Υπουργε΄λιο Εσωτερικώνκαι στο Υπουργείο Υποδομών, όπου συναντήθηκα κυρίως με υπηρεσιακούς παράγοντες».
Και;
«Μα πώς θα μπορούσα να γυρίσω με τη χρηματοδότηση υπό μάλης,  όταν ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα Π.Δ για τις αρμοδιότητες των υπουργείων και δεν έχουν τοποθετηθεί γενικοί γραμματείς;», ήταν η (ρητορική) ερωτοαπάντησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: