Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Πρωτιά στη διαφθορά

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Διαφάνεια 
Πρωτιά
στη διαφθορά
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27 μαζί με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς και αποτυπώνουν την εκτίμηση για την έκταση της διαφθοράς που διαμορφώνουν σημαντικές κοινωνικές ομάδες.
Πρόκειται για την πιο έγκυρη και καταξιωμένη παγκοσμίως έρευνα αυτού του τύπου, στην οποία το 2009 μετείχαν 10 ανεξάρτητοι οργανισμοί με 13 διαφορετικές έρευνες.
Ο φετινός δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2009) βαθμολογεί την Ελλάδα με 3.8 βαθμούς και την κατατάσσει στην 71η θέση του σχετικού πίνακα με 180 χώρες. Η μέτρηση βασίστηκε σε 6 διαφορετικές έρευνες-μελέτες και έλαβε υπόψη της στοιχεία του 2008 και του 2009.
Η Ελλάδα σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα (το περασμένο έτος η σχετική βαθμολογία ήταν 4.7) και βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27 μαζί με τη Βουλγαρία, τη... Ρουμανία και την ΠΓΔΜ.
Στην πρώτη θέση του παγκόσμιου πίνακα (με τη λιγότερη διαφθορά) βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία και ακολουθεί η Δανία, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία.
Τελευταία στη βαθμολογία η Σομαλία, ακολουθούμενη από το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το Ιράκ και το Σουδάν.
Η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς υπογραμμίζει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα ώστε να αντανακλάται η θέληση της κυβέρνησης για δράση και αποτελέσματα, να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ύπαρξης μηδενικής ανοχής τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά της πολιτείας.
Ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» Κώστας Μπακούρης σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Είναι αυτονόητες οι αρνητικές επιπτώσεις της διαφθοράς στην οικονομία, την ανάπτυξη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας. Σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομική κρίση έχει διευρύνει το πρόβλημα, η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο σημαντική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: