Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«Ελευθέρας» γιοκ !

aigaio_diodia
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει από σήμερα τους κατοίκους του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, αφού η Αιγαίο επανήλθε, ενημερώνοντας το Δήμο ότι παύει να ισχύει η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων για τους κατοίκους του Δήμου. Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του Πα.Σο.Κ. Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος επικοινώνησε με τον αρμόδιο υφυπουργό, ζητώντας να τεθεί το ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης των κατοίκων του Δήμου Αν. Ολύμπου στο φάκελο της επαναδιαπραγμάτευσης με την ιδιωτική Εταιρία που εκμεταλλεύεται το δρόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αιγαίο ΑΕ ενημέρωσε ....ήδη το Δήμο Αν. Ολύμπου για τις προθέσεις της, κάτι που όμως δεν στάθηκε ικανό να διασταυρωθεί απόλυτα, αφού δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία της «Π» με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο της περιοχής.
Η Αιγαίο ΑΕ, ουσιαστικά επανέρχεται στις διεκδικήσεις της (οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση που κύρωσε η Ελληνική Βουλή το 2007), όπως είχε κάνει και πριν από οκτώ μήνες. Ακολουθώντας την ίδια τακτική, αυτήν του αιφνιδιασμού, η εταιρία αρκέστηκε σε μια απλή ενημέρωση του Δήμου, χωρίς καν να του δίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ακόμη και να ενημερώσει τους δημότες του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αιγαίο θεωρεί ότι υπάρχει το παράπλευρο οδικό δίκτυο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν για την ελεύθερη μετακίνησή τους εντός του δήμου τους οι δημότες Αν. Ολύμπου και ως εκ τούτου η χρήση της «ελευθέρας» από τον σταθμό διοδίων, δεν είναι απαραίτητη.
Πέρα από το συγκεκριμένο επιχείρημα, η Εταιρία θεωρεί ότι το Κράτος δεν τήρησε τη συμφωνία του μαζί της, αφού όταν πριν από 8 μήνες και πάλι επιχείρησε να καταργήσει τα ελευθέρας για τους κατοίκους της περιοχής και ύστερα από παρέμβαση του νομάρχη Πιερίας στον τ. υφυπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλο, το Κράτος δεσμεύτηκε ότι θα καλύπτει τις «απώλειες» εσόδων της Εταιρίας από την ελεύθερη διέλευση των δημοτών του Αν. Ολύμπου.
Η ασυνέπεια του Κράτους, το οποίο από τότε δεν κατέβαλε ούτε μια δραχμή στην Εταιρία, έδωσε αφορμή στην Εταιρία να προχωρήσει στην κατάργηση των καρτών ελεύθερης διέλευσης για τους δημότες Αν. Ολύμπου.
Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Πιερίας του Πα.Σο.Κ., Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος επικοινώνησε με τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, ενημερώνοντας τον για την αρνητική εξέλιξη. Ό κ. Αμοιρίδης ζήτησε από τον υφυπουργό, να συνεχίσει να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς  της ελεύθερης διέλευσης των δημοτών του Δήμου Αν. Ολύμπου από τα διόδια της Λεπτοκαρυάς, το οποίο θέλει να καταργήσει η Εταιρία, επειδή της οφείλει χρήματα το Κράτος.  
«Ο κ. Μαγκριώτης γνωρίζει καλά το πρόβλημα, η άποψη της Κυβέρνησης παραμένει σταθερή για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και θεωρώ ότι το αίτημα για ελεύθερη διέλευση των κατοίκων του Αν. Ολύμπου από τα διόδια της Λεπτοκαρυάς, θα συνεχίσει να ισχύει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επαναδιαπραγμάτευσης», κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.
«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση», απάντησε ο νομάρχης Πιερίας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από την «Π», για το ζήτημα. «Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες που επιδιώκει κάτι τέτοιο η Εταιρία. Τότε δεν είχε προχωρήσει γιατί με δική μου παρέμβαση στον Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο τότε Υφ. ΠΕΧΩΔΕ, το Κράτος δέχθηκε να καλύψει το κόστος από την ελεύθερη διέλευση», είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος επεσήμανε ότι το Κράτος πρέπει να φανεί συνεπές απέναντι στην Εταιρία, όπως και η Εταιρία απέναντι στους πολίτες. «Το πρόβλημα παραμένει στην περιοχή», εκτίμησε ο νομάρχης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει παράπλευρο δίκτυο το οποίο εξασφαλίζει την ελεύθερη διέλευση των πολιτών ακόμη και εντός των ορίων του δήμου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: