Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Εν αναμονή της νέας κυβέρνησης οι Βρυξέλλες για τη διαδικασία διόρθωσης του ελλείμματος



ΠΕΜΠΤΗ 01/10/09-Πηγή: Express.gr

ΤH νέα ελληνική κυβέρνηση θα περιμένουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αρχίσουν συζητήσεις για τη διαδικασία και τον χρόνο διόρθωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η αβεβαιότητα για το τελικό ύψος του ελλείμματος εφέτος είναι σαφής και στο κείμενο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που οδεύει προς την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ των στοιχείων που αποστέλλονται περιλαμβάνονται οι τελικές εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2008, που αποτελεί αντικείμενο «συμφωνίας» ανάμεσα στην ελληνική και την κοινοτική στατιστική υπηρεσία και εκτιμάται στο 5% του ΑΕΠ.

Για το 2009 το έλλειμμα εκτιμάται στο επίπεδο του 6% υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Ο στόχος για έλλειμμα 3,7% που περιγράφεται στον προϋπολογισμό, παραχώρησε τη θέση του σε πρόβλεψη για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ υπό προϋποθέσεις από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα συζητηθούν στο πλαίσιο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin αύριο και μεθαύριο στη Στοκχόλμη. Τα συμβούλια αυτά είναι άτυπα και την Ελλάδα δεν θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου αλλά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Τζαννίνης.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: