Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Αναζητεί σωτηρία με στροφή προς τα δεξιά Με υψηλούς τόνους στα εθνικά θέματα ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να ανακόψει τις διαρροές προς τον ΛΑΟΣ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009 - ΒΗΜΑ

Ο κ. Κ. Καραμανλής στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη επέλεξε υπερπατριωτικούς τόνους σε μια προσπάθεια να προσελκύσει το σκληρό δεξιό ακροατήριο της ΝΔ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
«Κλίνατε επί δεξιά» διέταξε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής λίγο προτού τελειώσει ο εκλογικός πόλεμος, εγκαταλείποντας την ύστατη στιγμή τη ρητορική του μεσαίου χώρου. Με στόχο την αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ ο κ. Καραμανλής μετακινείται καθημερινά όλο και πιο δεξιά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συσπειρώσει το σκληροπυρηνικό κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η μείωση της απόστασης από το ΠαΣοΚ την προσεχή Κυριακή περνάει μέσα από την εκλογική αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ και γι΄ αυτό χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη με την προεκλογική του ομιλία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στην πλατεία Αριστοτέλους επέλεξε υπερπατριωτικούς τόνους, προσπαθώντας να τονώσει το εθνικοπατριωτικό προφίλ του, σε μια επιχείρηση γοητείας του σκληρού δεξιού ακροατηρίου της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υψώνει τη σημαία του πατριωτισμού, επιτίθεται από τα δεξιά στον ΛΑΟΣ με συγκεκριμένες αναφορές τα τελευταία εικοσιτετράωρα και απευθύνεται ουσιαστικά στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ που φλερτάρουν με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής έκανε άνοιγμα στους «μακεδονομάχους» με εμφανή πρόθεση να περιορίσει και άλλο τις διαρροές προς τον ΛΑΟΣ, το οποίο συμπιέζεται αρκετά τα τελευταία εικοσιτετράωρα με παρασκηνιακές κινήσεις, παζάρια και υποσχέσεις.

Με γνώμονα ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έχει δυνάμεις στη Μακεδονία, ο Πρωθυπουργός, σε μια ύστατη επίθεση φιλίας, «έπαιξε» με το πατριωτικό συναίσθημα των συντηρητικών ψηφοφόρων και προέταξε λέξεις-«κλειδιά» για τους σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους, όπως «πατρίδα», «Ελλάδα», «πατριωτισμός», «Μακεδονία», «Ιστορία», «παραδόσεις», «εθνικά δίκαια». «Πιστεύω σε μια Ελλάδα δυνατή και περήφανη. Πιστεύω σε μια Ελλάδα που δεν λυγίζει σε δύσκολους καιρούς» τόνισε ο κ. Καραμανλής και με ιδιαίτερη ένταση στη φωνή του, κάλεσε τους συγκεντρωμένους και ιδιαίτερα φανατισμένους νεοδημοκράτες να τον στηρίξουν, φωνάζοντας: «Πάμε Μακεδόνες. Πάμε μαζί».

Ο κ. Καραμανλής επιχειρώντας να «χαϊδέψει» τα αφτιά των υπερπατριωτών στην αρχή της ομιλίας του έκανε αναφορά στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, και κυρίως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, επικρίνοντας το ΠαΣοΚ για τη στάση του, ενώ αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια και στον ποντιακό Ελληνισμό. «Η Ιστορία δεν παραγράφεται. Δεν παραχωρούμε και δεν εκχωρούμε τίποτα» είπε για το Σκοπιανό. Με φόντο εκατοντάδες ελληνικές σημαίες και αρκετές κομματικές με τον πυρσό, ο κ. Καραμανλής, αρκετά ευδιάθετος, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε μιλήσει στο Λαύριο σε ανοιχτή συγκέντρωση, προσπάθησε να εμψυχώσει τους νεοδημοκράτες και επέλεξε να δώσει ένα πιο σαφές δεξιό στίγμα, έχοντας ως στόχο και τους αποκαλούμενους «νοικοκυραίους».

Η δεξιά ρητορική του Πρωθυπουργού ανέδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο του κ. Καραμανλή, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε με νόημα, αναδεικνύοντας προφανώς και τον προσωπικόκαι κατά πολλούς στη ΝΔ- μοναχικό αγώνα: «Η μόνη μου δύναμη είστε εσείς». Ιδιαίτερα συγκινημένος μετά το τέλος της ομιλίας του δεν έφυγε από την εξέδρα και παρέμεινε αρκετή ώρα, χαιρέτισε τους οπαδούς της ΝΔ και ξαναπήρε τον λόγο. Υπό το βλέμμα της συζύγου του κυρίας Νατάσας Καραμανλή που ήταν κάτω από την εξέδρα όση ώρα μιλούσε και την οποία η κρατική τηλεόραση (ΕΤ3) προέβαλε αρκετές φορές, αλλά και με την παρουσία των παιδιών του, ο κ. Καραμανλής φώναξε: «Αυτή η πόλη είναι στην καρδιά μου. Με συγκινείτε βαθύτατα. Απευθύνομαι σε όλους, να μη λείψει κανένας».

Δεν άφησε να αποδοκιμάσουν τον κ. Παπανδρέου και, αφού ζήτησε από τους νεοδημοκράτες να σταματήσουν και να υψώσουν τις ελληνικές σημαίες, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, κατηγορώντας τον ότι αρνείται τον δημόσιο διάλογο. «Δεν μπορεί να τα απαντήσει και αποφεύγει τον διάλογο. Οχι μόνο μια δεύτερη δημόσια συζήτηση. Αλλά και όλες τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους στην τηλεόραση. Εχει επιβάλει πλήρη συσκότιση! Και κρύβεται μέσα σε αυτήν! Είναι πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά» ανέφερε.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: