Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

O ήλιος του μεσονυκτίου

Πέμπτη, 1 Οκτώβριος 2009 - ΠΗΓΗ



Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Το (σχεδόν βέβαιο) ενδεχόμενο της συντριπτικής ήττας της Ν.Δ. προκαλεί πανικό τόσο στην ηγεσία όσο και σε εκείνους που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται πλέον το “εγχειρίδιο” συμπεριφοράς του «Μεσαίου Χώρου».Το επικοινωνιακό σύστημα του Μαξίμου- είτε από αδυναμία είτε από έλλειψης φαντασίας ή ακόμα και ως απέλπιδα προσπάθεια- εγκαταλείπει πλέον τα συναινετικά άλλοθι, τις ποδηγετούμενες «κοινωνικές συμμαχίες», τις στρογγυλευμένες απόψεις, τις ήπιες διατυπώσεις και περνά στην επίθεση με πρακτικές και συμπεριφορές που (ξανα)θυμίζουν την αειθαλή Δεξιά. Τέλος και στη δήθεν ιδεολογική αχρωματοψία. Η εκ δεξιών απειλή (Καρατζαφέρης) επιβάλλει την αναμόχλευση των πλέον ζοφερών παθών και την αποενοχοποίηση των πιο αρρωστημένων αντιλήψεων που διατρέχουν περιθωριακά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Η στρατηγική του αρχηγού προσαρμοσμένη στην ανάγκη διατήρησης του κόμματος

Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά…
Τέλος στις αυταπάτες και στις δήθεν… απόψεις. Την τελευταία στιγμή- τη στιγμή της ήττας- αναδύονται οι καταπιεσμένες αντιλήψεις, οι παλαιοκομματικές πρακτικές, οι ρουσφετολογικές διευθετήσεις, οι χρωματικές τακτοποιήσεις…Άδικα όμως. Φαίνεται ότι τίποτε δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Φαντάζει νομοτελειακό!Και θα είναι η πρώτη φορά που ένας Καραμανλής θα μείνει και θα ηττηθεί σε εθνικές εκλογές από ένα Παπανδρέου. Όλες τις προηγούμενες υπήρχε εκ των προτέρων…αναχώρηση.

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ

Η αυτοδυναμία είναι πλέον δεδομένη και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Πράγματι όπως επισήμανε μιλώντας στη Ρόδο ο Κώστας Καραμανλής τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αλλάζουν συνεχώς.Η διαφορά όπως τονίζουν «οιωνοσκόποι», κυμαίνεται από 6 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες. Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν απίθανο η διαφορά να πέσει τελικά κάτω από τις 6 χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπερβεί τις 8 μονάδες.Η δική μου πρόβλεψη- μετά από κουβέντα που έκανα με τους φίλους μου- είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα κυμανθεί γύρω στο 43%, η Ν.Δ στο 35, το ΚΚΕ στο 9%, ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 4%.Αυτές οι «προβλέψεις» είναι σε όλους γνωστές και στο πλαίσιο αυτό μίλησε στη διακαναλική συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του και αφού τόνισε ότι από τις 4 Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει ούτε μία μέρα για χάσιμο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα έχει μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή με τη δημιουργία νέων υπουργείων:

* Οικονομικών, υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει τη συνδρομή οικονομολόγων με εμπειρία και κύρος.
* Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το νέο πρότυπο ανάπτυξης και νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δημόσια ασφάλεια, την πολιτική προστασία και την πυρόσβεση.
* υπουργείο Υποδομών που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υπουργείων Δημοσίων Έργων και Μεταφορών.
Επισήμανε επίσης ότι η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης θα γίνει με τους άριστους και όχι με τους αρεστούς και ότι θα θεσπιστεί ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους του ΠΑΣΟΚ και στελέχους του κρατικού μηχανισμού.Δεσμεύτηκε δε ότι για τους πολίτες με εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ θα προκύψουν ακόμα και μειώσεις στη φορολογία, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των πολιτών. Επανέλαβε ότι υπάρχει σαφές πλαίσιο που αφορά τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τα νομοθετήματα των πρώτων 100 πρώτων ημερών και τέλος σε ότι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους τον ιστοχώρο του ΠΑΣΟΚ(www.pasok.gr) όπου αύριο θα αναρτηθούν όλες οι λεπτομέρειες.Στην κατακλείδα, ο αυριανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νέα αντίληψη στο κράτος, νέο αέρα στη δημόσια διοίκηση, νέο αίμα στο προσκήνιο. Μένει να το δούμε…

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: