Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

«Χιλιάδες» παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια στην Ινδονησία

ΠΕΜΠΤΗ 01/10/2009 (ΝΕΑ)

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανοιχτά της Σουμάτρας στην Ινδονησία.

Από τον ισχυρότατο σεισμό παγιδεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι στα συντρίμμια ενός νοσοκομείου που κατέρρευσε στην περιοχή Παντάνγκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Υγείας, Ρουστάμ Πακάγια. «Το νοσοκομείο Τζαμίλ κατέρρευσε και χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί», είπε. Τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κατέρρευσε επίσης η σκεπή του αεροδρομίου της Παντάνγκ και προκλήθηκαν καταστροφές σε ξενοδοχεία, σχολεία και αμέτρητα σπίτια. Λίγο αργότερα, οι τηλεοπτικές εικόνες επιβεβαίωναν τις πληροφορίες αυτές. «Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν κατά μήκος του δρόμου. Υπάρχουν φωτιές, γέφυρες καταστράφηκαν και ο κόσμος έχει πανικοβληθεί», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κάτοικος της Παντάνγκ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και σε έργα υποδομής, για παράδειγμα στο δίκτυο υδροδότησης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις. Σε αυτό το σημείο σταμάτησε η επικοινωνία του κατοίκου με το πρακτορείο, λόγω διακοπής των επικοινωνιών.

«Βλέπω σπίτια που κατέρρευσαν. Κάποια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, άλλα ισοπεδώθηκαν. Ο κόσμος φοβάται το τσουνάμι», έλεγε ένας άλλος κάτοικος στον τηλεοπτικό σταθμό Metro. «Μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει βοήθεια. Μπορώ να δω μικρά παιδιά να στέκονται έξω κρατώντας κουβέρτες. Κάποιοι ψάχνουν συγγενείς τους αλλά δεν υπάρχει φως».

Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,9 Ρίχτερ.
Ωστόσο το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ινδονησίας εκτιμά ότι η σεισμική δόνηση ήταν 7,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 30 μίλια από την ακτή Παντάνγκ, κατά μήκος του ίδιου ρήγματος που προκάλεσε το τεράστιο τσουνάμι στην Ασία το 2004, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 230.000 άνθρωποι.

Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή, με αποτέλεσμα ορισμένοι ουρανοξύστες στη γειτονική Σιγκαπούρη, σε απόσταση 275 χιλιομέτρων, να εγκαταλειφθούν από τους ενοίκους τους.

Εκδόθηκε μάλιστα, προειδοποίηση για τσουνάμι σε Ινδονησία, Μαλαισία, Ινδία και Ταϊλάνδη.

Η Παντάνγκ είναι η πρωτεύουσα της ινδονησιακής επαρχίας της Δυτικής Σουμάτρας. Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μόλις μια ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους τουλάχιστον 120 άτομα, ενώ εκατοντάδες ακόμη αγνοούνται.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: