Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Στο «ψυγείο» οι άδειες των κολεγίων

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009 - ΒΗΜΑ
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η αδειοδότηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς χθες εκδόθηκε η πρώτη «απόφασηπρόκριμα» για την εξέλιξη της υπόθεσης από το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο αποφάσισε να δώσει παράταση ενός χρόνου (ως τις 31 Αυγούστου του 2010) στην αδειοδότηση των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών που ζήτησαν να «νομιμοποιηθούν» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του και προσφέρουν μεταλυκειακή κατάρτιση. Πρόκειται για τα εκατοντάδες εργαστήρια που λειτουργούν στη χώρα και δεν δίνουν πτυχία ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αλλά απλώς παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση. Θεωρείται σίγουρο όμως ότι μετά τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών θα δοθεί παράταση στην αδειοδότηση και των ιδιωτικών κολεγίων και παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που περιμένουν το «πράσινο φως» από το υπουργείο Παιδείας. Για την τύχη τους ωστόσο θα αποφασίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Οπως είναι γνωστό, 41 κολέγια (33 μαζί με τα παραρτήματά τους σε ολόκληρη τη χώρα) έχουν λάβει τις άδειες ίδρυσής τους, αλλά όχι και τις άδειες λειτουργίας, με αποτέλεσμα να ανοίξουν και την εφετινή χρονιά με το παλαιό καθεστώς λειτουργίας τους. Η αρμόδια επιτροπή ελέγχου και αξιολόγησης των κολεγίων ωστόσο έχει διαλυθεί και τα μέλη της από την πλευρά των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έχουν αρνηθεί να επιστρέψουν στις συνεδριάσεις της. Ε πισήμως κατατέθηκε όμως χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και πρυτάνεων πανεπιστημίων με την οποία ζητείται να κριθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες και να ακυρωθούν οι 41 άδειες λειτουργίας κολεγίων που χορηγήθηκαν το καλοκαίρι από τον υπουργό Εθνικής Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο. Με την ίδια αίτηση ζητούν να ακυρωθεί ο νέος νόμος για τη λειτουργία των κολεγίων (3696/2008).
Οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι τόσο ο ιδρυτικός νόμος των κολεγίων όσο και η χορήγηση 41 αδειών ίδρυσης κολεγίων προσκρούουν στο άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την εκπαίδευση, στη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου (άρθρο 25) και στην αρχή της ισότητας (άρθρο 4). Στην προσφυγή τους σημειώνουν ότι ο Ν. 3696/2008 που επιτρέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας από ιδιώτες και αλλοδαπά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα θεσπίστηκε με «σκοπό την καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος», ενώ ο ιδρυτικός νόμος των κολεγίων δεν προβλέπει καμία εποπτεία του κράτους επί αυτών.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: