Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα...


ΠΕΜΠΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Με αφορμή το χθεσινό σημείωμα, πήρα 27 ηλεκτρονικά μηνύματα ταλαιπωρούμενων αναγνωστών μου από διάφορες περιοχές.

Μπορεί ο Πέτρος ο επιπλοποιός, του χθεσινού σημειώματος, να καθαρίσει εύκολα, δεδομένου ότι εδώ και δέκα χρόνια απασχολεί τον ίδιο βοηθό. Αλλά για σκεφθείτε όλους αυτούς οι οποίοι κατά την τελευταία δεκαετία είχαν να κάνουν με πολύ κόσμο, πολλές προσλήψεις, αποχωρήσεις η και απολύσεις, όπως ο ιδιοκτήτης μιας πλινθοποιίας που υπολογίζει σε πάνω από εξακόσιους εκείνους που πέρασαν για λίγο από τη δουλειά του, διαπίστωσαν ότι «είναι βαριά η καλογερική», όπως μου γράφει χαρακτηριστικά και αποχώρησαν... «Ξέρετε πόσα σακιά με φωτοτυπίες πρέπει να πάω στο ΙΚΑ»;

Άλλος, ιδιοκτήτης ταχυφαγείου που επιδίδεται στην κατ' οίκον διανομή, αναρωτιέται: «Δουλεύω με υπολογιστές. Και από το 2002 διεκπεραιώνω ηλεκτρονικά τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο ΙΚΑ. Τόσα χρόνια δεν τα ελέγχουν όλα αυτά; Γιατί τώρα μου ζητάνε χαρτιά μιας δεκαετίας»;

Εκπληκτική είναι και η απάντηση που πήρε αναγνώστρια με επιχείρηση παραγωγής ενδυμάτων. Αφού συγκέντρωσε ό,τι είχε στο λογιστήριο της, διαπίστωσε κάποια κενά σε ημερομηνίες. Οπότε, μια και όλες τις αλλαγές προσωπικού τις είχε, όπως γράφει, «κανονικότατα και με τον νόμο γνωστοποιήσει στον ΟΑΕΔ» πήγε στο στον οργανισμό αυτό αναζητώντας στοιχεία του 2003.

Αντί για βοήθεια εισέπραξε μια επίθεση από την αρμόδια υπάλληλο: «Δεν γνωρίζετε κυρία μου τον νόμο; Ο νόμος λέει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χώρου, μπορούν να καταστρέφουν τα πέραν της πενταετίας στοιχεία τους». Αφήνω στην άκρη την απορία της αναγνώστριας, «γιατί αφού το κράτος κρίνει ότι τα πέραν των πέντε ετών στοιχεία είναι καταστρεπτέα, δεν ισχύει το ίδιο και για τους πολίτες».

Απλώς και μόνο σας ρωτώ αν από αυτές τις «μικρές ανθρώπινες ιστορίες» γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας, πρόκειται να πεισθεί, οποιοσδήποτε τις υφίσταται, ότι έγιναν θετικά βήματα για την «επανίδρυση του κράτους».

Η αν παίρνουν τέτοιο μήνυμα τα παιδιά που πάνε να γραφούν σε κάποιο ΤΕΙ και τους ζητούν ...πιστοποιητικό γεννήσεως. Λες και η ταυτότητα τους είναι άνευ αντικρίσματος.

«Η κυβερνήσεις φεύγουνε» κατά το γνωστό άσμα, μα η γραφειοκρατία μένει». Απλώς αλλάζει χρώμα, ως γνήσιος χαμαιλέων.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: