Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Το σεξ συνεχίζει να πουλά, παρά την οικονομική κρίση

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Οπως και κάθε άλλος ευρωπαϊκός επιχειρηματικός τομέας, η βιομηχανία του σεξ αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι πελάτες στα πορνεία της Γερμανίας είναι αισθητά λιγότεροι, ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί και ολοένα και περισσότερα «σπίτια» προσφέρουν εκπτώσεις.

Από τα τέλη του 2008, ο αριθμός Βρετανών και Αμερικανών πελατών έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η «δυναμική» του δρόμου έχει κι αυτή μεταβληθεί, όπως εξηγεί 25χρονη ιερόδουλος. «Πρέπει να είμαστε επιθετικές. Πολλοί πελάτες μου ζητούν έκπτωση και πρέπει να είμαι σκληρή. Αν δεν έχουν να πληρώσουν, δεν μπορούν να με έχουν», λέει η κοπέλα που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Η τιμή των «κοριτσιών» στο Βερολίνο παραμένει στα 80 ευρώ, ενώ η πορνεία παραμένει νόμιμη στη Γερμανία με τις εργαζόμενες στον τομέα να απολαμβάνουν όλων των εργασιακών προνομίων. Στη χώρα δραστηριοποιούνται σήμερα 450.000 ιερόδουλες, 10.000 από τις οποίες εργάζονται στο Βερολίνο.

Αν και η ζήτηση για τις «υπηρεσίες» τους παραμένει ισχυρή, η προσφορά αυξήθηκε και αυτή, καθώς ολοένα και περισσότερες άνεργες γυναίκες επιλέγουν το επάγγελμα αυτό, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στον κλάδο. Το μεγαλύτερο πορνείο του Βερολίνου, το «Άρτεμις» επέλεξε να αυξήσει τις προσφορές του. Οι πελάτες καταβάλουν 80 ευρώ στην είσοδο, που τους δίνει πρόσβαση σε μπουφέ φαγητού, γυμναστήριο και πισίνα. Το σεξ κοστίζει επιπλέον (60 ευρώ το ημίωρο), ενώ το «σπίτι» διαθέτει 60 με 90 γυναίκες.

Η 30χρονη Τζένα, που άφησε τη δουλειά της ως καμαριέρα ξενοδοχείου πριν δυο χρόνια, για να ασχοληθεί με την πορνεία. «Η παλιά μου δουλειά ήταν βαρετή και ήθελα να κάνω κάτι άλλο», λέει. Το πορνείο έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, στην προσπάθειά του να προσελκύσει νέα πελατεία, εκδίδοντας «εκπτωτικές κάρτες», αλλά και εκπτώσεις για οδηγούς ταξί και ηλικιωμένους.

Στην άλλη πλευρά του φάσματος βρίσκεται το «Πούσι Κλαμπ» του Βερολίνου, με «παραρτήματα» σε Χαϊδελβέργη και Βούπερταλ. Το «σπίτι» άνοιξε τις πόρτες του το 2008, εστιάζοντας σε πελάτες που αναζητούν ευκαιρίες και προσφέροντας «ενιαία» τιμή για τις υπηρεσίες των κοριτσιών.

«Όλα τα κορίτσια εξασφαλίζουν ημερομίσθιο 100 με 250 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν θα έχουν πελάτες ή όχι», λέει η διευθύντρια Πατρίσια Φλορέιου, που επισημαίνει ότι η τιμολογιακή πολιτική του «Πούσι Κλαμπ» βοήθησε το «σπίτι» να αποφύγει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τους ανταγωνιστές του.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: