Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Διπλωματία με χαμηλά λιπαρά

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Πολιτικά μαγειρέματα προμηνύονται το επόμενο Σαββατοκύριακο, στην Κέρκυρα, στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ. Οποιο κι αν είναι το «ψητό», όμως, τα μαχαίρια θα παραμεριστούν στο δείπνο εργασίας στο «Αχίλλειο», που προσφέρει ως οικοδέσποινα η Ντόρα Μπακογιάννη και το οποίο επιμελήθηκε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Η θέα από το ξενοδοχείο «Corfu Imperial» Η θέα από το ξενοδοχείο «Corfu Imperial» Το μενού του ξενοδοχείου «Corfu Imperial», υπό τον σεφ Μιχ. Ρουγά και σομελιέ την Μαρία Κατσούλη, ποντάρει στα ελληνικά προϊόντα. Ετσι:

*Τα μεζεδάκια της υποδοχής θα είνα φάβα με αβγοτάραχο Μεσολογγίου, γαύρος μαρινάτος με λιαστή ντομάτα κι ένα πουγκί με μακεδονική φέτα (η οποία, ως γνωστόν, είναι ελληνική), φρέσκο δυόσμο και κρητικό ελαιόλαδο, συνοδεία μοσχοφίλερου από τη Μαντινεία.

*Στη συνέχεια, οι υπουργοί, που προφανώς αγνοούν την ελληνική έκφραση «έχω τραχανά απλωμένο», θα γευτούν ξινό τραχανά με ντομάτα και γιαούρτι με ελαιόλαδο και άνηθο.

Το δείπνο θα επιμεληθεί ο Ηλίας Μαμαλάκης Το δείπνο θα επιμεληθεί ο Ηλίας Μαμαλάκης *Το επόμενο πιάτο είναι φιλέτο σφυρίδας στη σχάρα με σταμναγκάθι, συνοδεία ασύρτικου Σαντορίνης. Οσο για το «κυρίως», θα είναι ρολό από αρνίσιο παϊδάκι με βότανα, συνοδεία πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και πατάτας. Θα σερβιριστεί με ξινόμαυρο κρασί από τη Μακεδονία, η οποία -το ξαναγράφουμε- είναι ελληνική.

*Για επιδόρπιο θα σερβιριστεί φωλιά κανταϊφιού, ψημένη σε βούτυρο Κερκύρας, με παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο. Δίπλα, ένα μοσχάτο της Σάμου.

Ελαφρύ ma non tropo

Οσοι δεν πίνουν αλκοόλ, θα γευτούν φρέσκια λεμονάδα με ξύσμα λεμονιού, φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα και κερκυραϊκή τζιτζιμπίρα. Κι αν κάποιος παρασυρθεί και φουσκώσει; Εκτός από καφέ θα σερβίρεται χαμομήλι, λουίζα και τσάι...

Το ελαφρύ, αλλά πολύ γευστικό μενού θέλει να βοηθήσει να συζητηθούν θέματα που αφορούν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, όπως η επέλαση χιλιάδων πεινασμένων προσφύγων στα ανατολικά και νότια σύνορα της Ηπείρου.

Αν ήταν βαρύ, με τίποτε ελληνικά κοκορέτσια και γαρδούμπες, η ενεργητικότητα των συνέδρων θα έπεφτε. Αν, αντίθετα, παραήταν ελαφρύ, μπορεί οι υπουργοί να έμεναν πεινασμένοι και να συμμερίζονταν τους κολασμένους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: