Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ο Αλέξης πίσω από τις λέξεις

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Στις όχθες της λίμνης των Ιωαννίνων, ο Αλ.Τσίπρας είχε όλο το χρόνο να σκεφθεί, το βράδυ της Πέμπτης, προσκεκλημένος του τοπικού δήμου, το νέο εσωκομματικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την παραίτηση του Αλ. Αλαβάνου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μπορεί να αισθάνεται «αδειασμένος» από την κίνηση Αλαβάνου, αφού η προ διετίας δέσμευσή του «δεν θα παραιτηθώ μέχρι τις επόμενες εκλογές» δεν τηρήθηκε. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζει ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει και ότι ο συμβολισμός της πρωτοβουλίας Αλαβάνου δεν μπορεί παρά να έχει «απόνερα».

1 Οι πρώτες σκέψεις του αφορούν την προάσπιση της ενότητας. Ετσι, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δρομολογεί μια σειρά συναντήσεων με στελέχη της «ανανεωτικής» πτέρυγας (Φ. Κουβέλης, Δ. Παπαδημούλης, Γ. Μπαλάφας), ώστε η φράση του «δεν περισσεύει κανείς» να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη.

Αν και ενοχλημένος με τους «Ανανεωτικούς» που προχώρησαν σε ανοικτή εκδήλωση, την Τρίτη, για τις «πολιτικές εξελίξεις», εν τούτοις σχεδιάζει να τους προτείνει τη θέση του γραμματέα στον ΣΥΝ. Στα πλάνα του είναι επίσης να προχωρήσει σε οργανωτικές αλλαγές ώστε να αξιοποιηθούν σε κρίσιμους τομείς και παράγοντες που δεν ανήκουν στους υποστηρικτές του.

«Η διάσπαση δεν περνάει από το μυαλό κανενός και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην τακτική και στην πολιτική μας, μπορεί να προχωρήσουν μόνο με τη συνδρομή όλων», όπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γ. Μπαλάφας.

Και ο τρίτος πόλος;

2 Το δεύτερο πεδίο αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΝ στο επόμενο διάστημα. Επανεξετάζεται, π.χ., η διαβόητη επιλογή του «τρίτου πόλου», κόβοντας οριστικά και αμετάκλητα το άνοιγμα προς το ΚΚΕ, εμμένοντας στο άνοιγμα προς τους Οικολόγους και ανοίγοντας τη συζήτηση με κοινωνικά τμήματα που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, μάλιστα, θα επιδιώξει να φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ όπου είναι εφικτό.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο «τρίτος πόλος» είναι στρατηγική επιλογή εντείνει την γκρίνια. Οι «Ανανεωτικοί» επιμένουν ότι πρέπει να κοπεί κάθε δίοδος επικοινωνίας με το ΚΚΕ («δεν είμαστε ξαδερφάκι του ΚΚΕ», όπως σημειώνει στην παρέμβασή του στην «Κ.Ε.» ο Δ. Παπαδημούλης - σελ. 14), και ζητούν άνοιγμα προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Ομως στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» αν και βλέπουν το αδιέξοδο, επιθυμούν να κρατηθούν ανοικτές δίοδοι. Τι μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες; Το γεγονός ότι σε αρκετούς οπαδούς του «Ρεύματος» έχει ωριμάσει η ιδέα ότι «με τον υβριστή δεν μπορείς να συνομιλείς». Αν και είναι μειοψηφική άποψη μέσα στο «Ρεύμα» εκτιμάται ότι αν ο Α. Τσίπρας αποφασίσει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο, θα τους βρει συμμάχους.

3 Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι το τρίτο πεδίο προβληματισμού. «Η παραίτηση του Αλέκου από τη θέση του επικεφαλής σίγουρα θα προκαλέσει τριγμούς, όμως στόχος μας είναι να συνεχισθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα», δίνει τον τόνο ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου Α. Καρίτζης.

Ομως, το πρόβλημα που ανέκυψε με ευθύνη της ΚΟΕ «να αλλάξει ο όρος που επιβάλλει τον πρόεδρο του ΣΥΝ ως πρόεδρο και του ΣΥΡΙΖΑ», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου: «Δεν θα αποδεχτούμε αυτή την πρόταση, είτε αυτό αρέσει είτε όχι σε μερικούς», ήταν η απάντηση, αλλά οι γκρίνιες μάλλον θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Η σχέση ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που θα επιδιώξει η ηγεσία του ΣΥΝ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι σχέσεις των συνιστωσών να μπουν σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να αποφευχθούν «περίεργες αυτονομήσεις και παράκεντρα λήψης αποφάσεων που θόλωσαν την εικόνα του», όπως επισημαίνεται τώρα από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια από τις προτάσεις που θα κατατεθεί, για παράδειγμα, θα είναι η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργεί μόνο ως συντονιστικό όργανο και να μην μετασχηματισθεί σε όργανο παραγωγής πολιτικής.

Και, βέβαια, ανοικτό παραμένει το ποιος θα διαδεχθεί τον Α. Αλαβάνο στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ενας εκ των Φ. Κουβέλη, Γ. Δραγασάκη και Π. Λαφαζάνη θα αναλάβει την προεδρία. Ομως η ηγεσία του ΣΥΝ θέλει να προλάβει την πιθανή εμφάνιση λευκών ή άκυρων στην ψηφοφορία, χωρίς όμως να έχει ορισθεί συνάντηση του Α. Τσίπρα με την κοινοβουλευτική ομάδα.

4 Στο γκρίζο αυτό τοπίο, η μόνη διέξοδος για τον ΣΥΝ και τους συμμάχους του φαντάζει η εξωστρέφεια. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν μπορεί ο Α. Τσίπρας να κινητοποιήσει ένα «τραυματισμένο» κόμμα. Σε πρώτη φάση, πάντως, θα επιδιώξει να πυκνώσουν οι εμφανίσεις στελεχών στους κοινωνικούς χώρους, με αξιοποίηση όσων το τελευταίο διάστημα «απείχαν» και με συχνές παρεμβάσεις από τα ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα παραβρεθεί προσωπικά σε μια σειρά ανοικτών συζητήσεων ανά την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα για το τι επικρατεί στη βάση του κόμματος και την κοινωνία. Υστερα, θα δει...

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: