Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Εγκαίνια με λίγους και καλούς

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Με τον Κ. Καραμανλή σε ρόλο ξεναγού και μάλιστα εν πλω, ολοκληρώνεται το μεσημέρι η επίσκεψη ξένων ηγετών και προσωπικοτήτων στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.

Αρκετοί σαλπάρουν για την Υδρα, θα γευματίσουν στο καράβι και ύστερα ο ένας μετά τον άλλο θα πάρει το δρόμο της επιστροφής.

*Τα εγκαίνια του εντυπωσιακού νέου μουσείου μπορεί να αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά, όμως παρά τους υψηλούς στόχους, οι διεθνείς παρουσίες υπήρξαν, τελικά, κατώτερες των προσδοκιών.

Μόνο ο φιλανδός πρωθυπουργός

Τι κι αν δούλεψαν στο φουλ οι διπλωματικοί μηχανισμοί και όλο το δυναμικό του υπουργείου Πολιτισμού; Μόλις ένας πρωθυπουργός από την Ευρώπη έδωσε το παρών: από τη Φιλανδία. Οι υπόλοιποι ήταν κυρίως βαλκάνιοι γείτονες...

*Εξ ου και ήταν περιορισμένες οι συναντήσεις του πρωθυπουργού χθες στο περιθώριο των εγκαινίων:

*Με τον κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γ. Παρβάνοφ.

*Με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Ν. Σπίριτς.

*Και με το μέλος (απλώς) του Πολιτικού Γραφείου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Χ. Γκονοκιάνγκ.

*Χθες το μεσημέρι ακύρωσε την επίσκεψή του ο Ταγίπ Ερντογάν, (συνοδευόταν από τρεις υπουργούς), επικαλούμενος λόγους υγείας.

*Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσδοκούσε στην έλευση τουλάχιστον 60 αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, τελικώς περιορίστηκαν στους 12.

*Φυσικά, ούτε λόγος για τον Ν. Σαρκοζί ή την Αγκελα Μέρκελ, η απουσία της οποίας ερμηνεύτηκε και ως άλλη μια ψηφίδα στις παγωμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Αλλά και πολλοί βασιλείς μάς έριξαν απροσδόκητα «πόρτα».

Ευτυχώς, υπάρχουν και υπουργοί

*Το ίδιο και η Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ (ο οποίος είχε λάβει πρόσκληση, αλλά είχε ενημερώσει από την αρχή ότι δεν θα έρθει) και ο Βλ. Πούτιν.

*Αλλά και ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

*Πιο πλούσια ήταν η παρουσία σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμού, που έφτασαν τους 23: Από την Αυστρία, τη Βουλγαρία , την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Το «παρών» έδωσαν επίσης οι υπουργοί Πολιτισμού από τη Ρωσία, τη Σερβία, την Αίγυπτο, την Ελβετία, την Κίνα.

*Αποστολή είχε και η Αγία Εδρα. Από το Βατικανό ήρθε ο Τζ. Ραβάσι, πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτισμού του ποντίφικα, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Ιωσήφ.

*Εγκαίνια πάντως χωρίς κομματική αντιπαράθεση δεν γίνονται και το Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Ετσι, ο Β. Βενιζέλος σημείωσε ότι το οικουμενικό όνειρο της Μελίνας πραγματοποιήθηκε, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης απάντησε ότι το έργο ολοκληρώθηκε επί της Ν.Δ. και πρώτος απ' όλους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οραματίστηκε την επιστροφή των γλυπτών. Για να ακολουθήσουν, βεβαίως, πράσινοι μύδροι για «μικροκομματικές ανακρίβειες, ιστορική μικροψυχία και πολιτιστικό έλλειμμα». Ζήτω!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: