Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Σκληρά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι και ανασχηματισμός το Σεπτέμβριο


ΚΥΡΙΑΚΗ 21Ιουνίου 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

του Σπύρου Γκουτζάνη

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και ότι είναι σε εμφανή θέση αδυναμίας μετά την ήττα στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απορρίπτει τις εισηγήσεις για αλλαγές, πρόωρες εκλογές κλπ και προσανατολίζεται στην εξάντληση της τετραετίας εφόσον ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής.

Από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής έστειλε το μήνυμα ότι «εγώ αποφασίζω» δείχνοντας και πόσο σοβαρά παίρνει τις εισηγήσεις στελεχών όπως ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, Βαγγέλης Μειμαράκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος που του ζητούν επειγόντως αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα προκειμένου να αντιστραφεί η πτωτική πορεία.

Το βασικό του πρόβλημα είναι η οικονομία καθώς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις πιέσεις της ΕΕ. Ο κ. Καραμανλής σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει την λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων μέσα στο καλοκαίρι όσο ο κόσμος θα είναι στις παραλίες. Σκέπτεται ακόμη να κάνει τον ανασχηματισμό με την έναρξη της καινούργιας χρονιάς τον Σεπτέμβριο ενδεχομένως πριν την ΔΕΘ. Όπως δήλωσε με κατηγορηματικότητα από τις Βρυξέλλες δεν σκέπτεται εκλογές. Θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία και να το «παίξει υπεύθυνος και σοβαρός ηγέτης που συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό του έργο». Ενδιαφέρον έχει πως σκοπεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφού αυτό απαιτεί σύμπραξη του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. Πάντως αν δεν αποφύγει τις εκλογές θα παίξει εκμεταλλευθεί τη κίνηση του ΠΑΣΟΚ για να προβάλλει ότι «εκείνος δεν θέλει εκλογές και το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους θεσμούς για κομματικούς λόγους». Την φιλολογία αυτή θα την ακούμε όλο και πιο συχνά από εδώ και στο εξής.

Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει να βγάλει την τετραετία με τόσα προβλήματα μπροστά της μία κυβέρνηση με 151 βουλευτές που της δημιουργούν συνέχεια προβλήματα βουλευτές όπως οι κ.κ. Παυλίδης, Μανώλης, Μπαντουβάς κλπ;

Ο κ. Καραμανλής ετοιμάζει τις σχετικές άμυνες διαρρέοντας μέσω των συνεργατών του ότι «όποιος θέλει ας πάρει το κόστος της αποστασίας και ας ρίξει την εκλεγμένη κυβέρνηση» αφήνοντας παράλληλα να αιωρείται ότι «όποιος το κάνει είναι όργανο συμφερόντων».

Υπουργός που παρακολουθεί τη νέα τακτική Καραμανλή έλεγε: «ούτε ο ίδιος πιστεύει ότι θα εξαντλήσει τετραετία με αυτά που κάνει απλώς διαμορφώνει καλύτερους όρους για τις εκλογές όταν του προκύψουν».

Πάντως τα πράγματα στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι χειρότερο από ότι φαίνεται. Για πρώτη φορά αμφισβητείται όχι η μία ή η άλλη απόφαση του κ. Καραμανλή αλλά ο ίδιος και η ικανότητά του να ανταποκριθεί στην δύσκολη συγκυρία. Η φράση του κ. Κώστα Παναγόπουλου της ALCO ότι «το βαρύδι πια είναι ο ίδιος ο Καραμανλής» βρίσκει σύμφωνους όλο και περισσότερους.

Σε ένα άλλο επίπεδο ο κ. Καραμανλής βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση κορυφαίων στελεχών του. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι σύντομα οι εκφράσεις αυτές αμφισβήτησης θα εκδηλωθεί προκαλώντας περαιτέρω αποσταθεροποίησή του. Πάντως από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής αποδοκίμασε τον κ. Μειμαράκη ο οποίος με τις προτάσεις για αλλαγές δεν λειτουργεί σαν λαγός όπως λέγεται αλλά προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα και να διαχωρίσει εγκαίρως την θέση του.

Ο κ. Καραμανλής στηρίζει και στηρίζεται από την κυρία Μπακογιάννη η οποία όμως είναι αποδυναμωμένη και απαξιωμένη από την εμπλοκή της στην διαφυγή Καραβέλα και από τις νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις της με την Ζίμενς και τον φυγόδικο Μιχάλη Χριστοφοράκο. Τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη δυσφορούν καθώς φοβούνται ότι το προσωπικό κόστος της κ. Μπακογιάννη θα μεταφερθούν στην παράταξη.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: