Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

WSJ: Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι του Eurogroup

...
Και είναι «ελαττωματική».WSJ: Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι του Eurogroup.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ
Στις διαφορές ΕΕ - Ελλάδας εν όψει του Eurogroup αναφέρεται σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, κάνοντας αναφορά στην πίεση του χρόνου, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνεται, οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του, θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία 5 χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο η Ελλάδα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να παρέλθει με τη λήξη του στο τέλος του μήνα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συζητούν το πώς θα κάνουν μια έξοδο από το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο «καθαρή».

Αυτό θα περιελάμβανε τον καθορισμό ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος για διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος, καθώς και καταληκτική ημερομηνία για ένα deal, σύμφωνα με έναν από αυτούς τους αξιωματούχους. Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα ενθάρρυνε τους Έλληνες να κρατήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες και θα έπειθε την ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιτρέπει στις τράπεζες να λαμβάνουν έκτακτη χρηματοδότηση. Αυτό μπορεί να «αγοράσει» λίγο επιπλέον χρόνο για τη διαπραγμάτευση μιας νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. Ωστόσο ο ίδιος ο συντάκτης της WSJ τη χαρακτηρίζει τη συμβιβαστική πρόταση ως «επίσης ελαττωματική».

Σύμφωνα με το σχέδιο, «η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών».

Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η εφαρμογή του 70%, ή ακόμη και του 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να αρκεί, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους...

PROTOTHEMA/Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: