Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Όλα τα βλέμματα στο Eurogroup εν μέσω προβληματισμού για την πιθανότητα συμφωνίας

..

Όλα τα βλέμματα στο Eurogroup εν μέσω προβληματισμού για την πιθανότητα συμφωνίας.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα είναι πολύ δύσκολη, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μη βρεθεί κοινός τόπος. Οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου φαίνεται πως ανέδειξαν λίγα σημεία σύγκλισης, χωρίς πλέον να αποκλείεται το σενάριο ενός νέου έκτακτου Eurogroup πριν εκπνεύσει του τρέχον πρόγραμμα, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα σήμερα Δευτέρα όλα τα βλέμματα, για το Eurogroup (16:00 ώρα Ελλάδος) όπου θα φανούν η δυνατότητα και οι προοπτικές για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών της.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μη βρεθεί κοινός τόπος. Είναι πιθανόν μάλιστα να συγκληθεί νέο έκτακτο Eurogroup έως τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

Οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο που εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο – σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθούν σημεία σύγκλισης πριν το Eurogroup – κατέδειξαν εκ νέου τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών.

Το χάσμα φάνηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα, την Κυριακή. Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.στο πρακτορείο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει διαφορετικές ιδέες από τους υπόλοιπους εταίρους, ενώ παράλληλαλα υποστήριξε ότι οι ελπίδες για συμφωνία δεν είναι μεγάλες.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε απόφαση στο Eurogroup, ενώ έκαναν λόγο για αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν στις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», την Παρασκευή οι εταίροι κατέθεσαν μια πρόταση που ουσιαστικά θα επέτρεπε την παράταση της εποπτευόμενης στήριξης αλλά χωρίς την τεχνική παράταση του προγράμματος.

Η ευρωπαϊκή πρόταση φέρεται να προβλέπει τη διάσπαση των παρακρατημένων 7,2 δισ. ευρώ σε μικρότερες δόσεις, οι οποίες θα εκταμιεύονται κατά τους επόμενους μήνες ως αντάλλαγμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ή δημοσιονομικών περικοπών. Ωστόσο, «αγκάθι» φαίνεται να είναι η επιμονή των δανειστών για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015, τη στιγμή που η Αθήνα επιδιώκει η μείωσή του σε 1,49% του ΑΕΠ.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της Δευτέρας περιμένει και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της συνεδρίασης της Τετάρτης, όπου θα αξιολογηθεί εκ νέου η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: