Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ψηφιακοί ληστές «ξάφρισαν» ένα δισ. δολάρια από 100 τράπεζες

...
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΟΛΗΣΤΕΙΑ.
Ψηφιακοί ληστές «ξάφρισαν» ένα δισ. δολάρια από 100 τράπεζες.

Μια «άνευ προηγουμένου ψηφιακή ληστεία» διέπραξαν χάκερς σε βάρος μέχρι και 100 τραπεζών και οικονομικών οργανισμών σε όλον τον κόσμο με λεία ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών.
Ψηφιακοί ληστές «ξάφρισαν» ένα δισ. δολάρια από 100 τράπεζες

Την αποκάλυψη έκανε η εταιρεία Kaspersky Lab, η οποία συνεργάστηκε με την Interpol, την Europol και αρχές από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο για να αποκαλύψουν την πρωτοφανή αυτή ψηφιακή ληστεία.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, την ευθύνη για τη ηλεκτρονική ληστεία έχει μια διεθνής συμμορία ψηφιακών εγκληματιών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, άλλες χώρες της Ευρώπης και την Κίνα με το όνομα Carbanak.

Το γεγονός σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας φάσης στην εξέλιξη της ψηφιακής εγκληματικής δραστηριότητας, στην οποία οι κακόβουλοι χρήστες κλέβουν χρήματα απευθείας από τις τράπεζες, αποφεύγοντας να βάλουν τους τελικούς χρήστες στο στόχαστρο, αναφέρει το Bloomberg.

Από το 2013, οι ληστές-χάκερ προσπάθησαν να επιτεθούν σε πάνω από 100 τράπεζες, συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών και άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε περίπου 30 χώρες.

Σύμφωνα με δεδομένα της Kaspersky Lab, στους στόχους περιλαμβάνονταν χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην Ευρώπη αλλά και την Κίνα, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Ταιβάν, το Νεπάλ, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

Θεωρείται βέβαιο ότι τα μεγαλύτερα ποσά αποσπάστηκαν με το χακάρισμα τραπεζικών συστημάτων και την κλοπή 10 εκατ. δολ. σε κάθε επιδρομή της συμμορίας. Κατά μέσο όρο, κάθε ληστεία πραγματοποιούταν σε 2 έως 4 μήνες, από τη στιγμή της προσβολής του πρώτου υπολογιστή στο εταιρικό δίκτυο μιας τράπεζας έως την τελική κλοπή των χρημάτων.

Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: