Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη

....

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Εντονες διαβουλεύσεις στο «παρα πέντε» της Συνόδου του Eurogroup. Μετά το τετ-α-τετ του Γ.Ντάισελμπλουμ με τον Γ.Βαρουφάκη νέα συνάντηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με τη συμμετοχή και του Π.Μοσκοβισί. 

Σημαντικές διαφορές μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών φαίνεται να υπάρχουν στην συνεδρίαση του Eurogroup που θα ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή. Η κυβέρνηση έχει χαμηλές προσδοκίες προκειμένου σήμερα να υπάρξει συμφωνία.

Απαισιόδοξος ο Σόιμπλε

Απαισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων με την Ελλάδα εμφανίστηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε. Προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι: «ότι η πρόταση που παραμένει στο τραπέζι είναι αυτή της επέκτασης του προγράμματος αλλά προς το παρόν προέχει να ακούσουμε ποιες είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μετά να τοποθετηθούμε».

«Μπαίνουμε σε μία συνεδρίαση σε λίγα λεπτά η οποία έχει μόνο έναν στόχο: Να έχουμε θετική κατάληξη με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά, επίσης και τον πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των εταίρων της», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα συζητήσουμε. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες και δεν το θέλουμε αυτό. Θα εκπροσωπήσω την Κομισιόν στη συνεδρίαση με πραγματική θέληση για αίσια κατάληξη και, αν όλοι έχουμε τη θέληση γι' αυτό, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι όροι αναφοράς, γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές, μετά τις τεχνικές συνομιλίες και θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε θετικά».

Θέμα τραπεζών έθεσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας

Θέμα τραπεζών έθεσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup. Ο Μάικ Νόουναν, εξήγησε ότι αν η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα ο χρόνος μέχρι την 28ή Φεβρουαρίου είναι λίγος και μετά πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών. Ο Μάικ Νόουναν εξήγησε ότι προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει παράταση και στη συνέχεια να συζητηθεί ένα νέο πρόγραμμα με τις προδιαγραφές της νέας κυβέρνησης.

Παρομοίως και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Σαπέν ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει αίτηση παράτασης “για λόγους ασφαλείας”.
Και οι δύο έκαναν λόγο για νέα συνεδρίαση του eurogroup την Παρασκευή.

Τετ α τετ Βαρουφάκη- Ντάισελμπλμουμ

Σε «βαρύ» κλίμα έγινε η συνάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά και τις φαρμακερές δηλώσεις του Βόλφγκανκ Σόιμπλε.
Η συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, διήρκησε σχεδόν 20 λεπτά και έγινε περίπου 2 ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, ο κ. Ντάισελμπλουμ επέδωσε στον κ. Βαρουφάκη την ανανεωμένη συμβιβαστική πρόταση των εταίρων που αφορά το συνδυασμό μιας επέκτασης του χρηματοδοτικού σκέλους του β’ προγράμματος, με την τροποποίηση του μείγματος μέτρων και την περιγραφή του δρόμου προς τη σύνταξη ενός τρίτου ελληνικού προγράμματος το επόμενο εξάμηνο.

Η ελληνική πλευρά, από την πλευρά της, επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Πηγής από το περιβάλλον Ντάισελμπλουμ, πάντως, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και πως όλα είναι ανοικτά για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράταση ζητά η Ευρώπη

Θέση της Κομισιόν είναι η επέκταση του προγράμματος, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Βλάντις Ντομπρόφσκις. «Είναι σαφές ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων της κάθε πλευράς και θέση της Κομισιόν είναι ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του προγράμματος που θα επιτρέψει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Ντομπρόφσκις και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να το ολοκληρώσουν επιτυχώς. Για το χρόνο της παράτασης θεωρώ ότι χρειάζονται 2 ως 6 μήνες». 
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: