Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τα διεθνή ΜΜΕ για το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα

..
WSJ: Συμβιβαστική πρόταση.Τα διεθνή ΜΜΕ για το σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα
Το κλίμα δυσπιστίας με το οποίο θα έλθουν αντιμέτωποι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο σημερινό Eurogroup περιγράφουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία επαναφέρουν το ζήτημα του Grexit. Από τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων δεν απουσιάζουν πάντως οι αναφορές στην μεγάλη αποδοχή που χαίρει η κυβέρνηση και οι χειρισμοί της από τους Έλληνες πολίτες, αλλά και ο γεωπολιτικώς  ρόλος της Ελλάδας την τρέχουσα συγκυρία.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ελληνική αποστολή θα βρεθεί απόψε στο Eurogroup αντιμέτωπη με την σκληρή στάση των δανειστών που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της. Η βρετανική εφημερίδα  υποστηρίζει πως οι διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες ανέδειξαν μεγαλύτερο των εκτιμήσεων χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η ελληνική πλευρά ήγειρε περισσότερες ενστάσεις σε σχέση με το 30% των δεσμεύσεων με τις οποίες είχε δηλώσει ότι διαφωνεί.

Πάντως, ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου σε σημερινό του άρθρο «συμβουλεύει» τον Γιάνη Βαρουφάκη να αψηφήσει τις «εξαγριωμένες ματιές και τις πλάγιες απειλές» των ομολόγων του και να επιμείνει στις θέσεις του. Σύμφωνα με τον Μίνχαου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στη θέση να μην αποδεχτεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης, κάτι που αν το καταφέρει, θα σταματήσει να είναι δέσμια σε ανέφικτους στόχους, όπως η δεσμευτική απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ.

«Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει το Plan B», σημειώνει ο αρθρογράφος των Financial Times και προτείνει ως λογική επιλογή την εισαγωγή ενός «παράλληλου νομίσματος», ως κυβερνητικής έκδοσης χρέους, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.

Στην κρισιμότητα του σημερινού Eurogroup εστιάζει και σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο υπογραμμίζει πως στήριξη στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο προσφέρουν οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν στο Σύνταγμα στηρίζοντας τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης.

Το πρακτορείο φιλοξενεί στο συγκεκριμένο δημοσίευμα και δηλώσεις του Ντάνιελ Γκρός διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών ο οποίος αναφέρει: «Τα διακυβεύματα είναι πολλά. Αμφιβάλλω αν απόψε θα δούμε κάθε παραπάνω από θεατρινισμούς. Η πραγματικά αναμέτρηση θα έρθει πολύ αργότερα».

Άλλο δημοσίευμα του Bloomberg εστιάζει στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο ως προς το σκέλος του ΝΑΤΟ, όσο και ως προς το σκέλος της Ρωσίας. Όπως τονίζεται, με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την κατάρρευση του κράτους της Λιβύης στα νότια και μια εκκολαπτόμενη κατάπαυση πυρός στα βόρεια να προσθέτουν τις πολυετείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τα λιμάνια της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται. Ακόμη, αναφέρεται πως η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε την Ρωσία να ανακόψει την βία στην Ουκρανία προκλήθηκε από την πολύ πιο φιλική ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συμβιβαστική πρόταση

Τέλος, δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι οι όποιες αλλαγές στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης ή η λήξη του θα πρέπει να αποφασισθούν έως την Παρασκευή, ώστε να εγκριθούν έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. «Αν δεν υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα έχει από την 1η Μαρτίου ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως είχε τα τελευταία πέντε χρόνια», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανής εφημερίδας αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει τόσο με την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος όσο και με την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών», σημειώνεται στο δημοσίευμα, όπου παρατίθεται η γνώμη Γερμανού αξιωματούχου σύμφωνα με τον οποίο αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: