Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Σε εξέλιξη η μεγάλη μάχη στο Eurogroup

..
Πληροφορίες μιλούν για νέα συνεδρίαση την Παρασκευή.Σε εξέλιξη η μεγάλη μάχη στο Eurogroup.
Σόιμπλε:  Όσο η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ κάποια επιλογή - Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν έχω προσδοκίες για απόφαση-Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανό νέο Eurogroup - Σαπέν: Υπέρ της επέκτασης του προγράμματος - «Δεν υπάρχουν προσδοκίες», λέει η ελληνική πλευρά - Σκηνικό σύγκρουσης καλλιεργούν οι «θεσμοί» - Στις Βρυξέλλες και ο Δραγασάκης
Κλίμα αδιεξόδου φαίνεται πως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, με τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό, κρίσιμο Eurogroup να είναι ιδιαίτερα χαμηλές και τις πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις των εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση, να μην φαίνονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση είναι οριακή και οι δύο πλευρές εμφανίζονται απαισιόδοξες για τις σημερινές συζητήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οδηγούμαστε σε «καταστροφή», αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Επίσης, από την πλευρά της Ελλάδας το παρών στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα δώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, ωστόσο, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αργά τη νύχτα. 

Πηγές αναφέρουν, πάντως, πως ένα τείχος χωρίζει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών και μοναδική ελπίδα φαίνεται ότι είναι να συνεχιστούν και αύριο οι διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι αργά τη νύχτα.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προβάλλει ως βασικό ζήτημα την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μια θέση η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκει αποδοχή από τις άλλες πλευρές. Επίσης, δεν διαφαίνεται διάθεση υποχώρησης από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν τεθεί για μία σειρά από ζητήματα, όπως για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις ιδιωτικοποιήσεις και για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ανθρωπιστικές δράσεις, ενώ κυρίαρχη άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή στις θέσεις και την ανταπόκριση στις λαϊκές προσδοκίες.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει ξανά σκλήρυνση της στάσης, με την επαναφορά της απαίτησης για υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του μνημονίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση σημερινής αποτυχίας, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν αύριο, στο περιθώριο του Ecofin, που πραγματοποιείται επίσης στις Βρυξέλλες, αλλά και πως είναι πιθανόν να γίνει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις είναι ενδεχόμενο η πλευρά των δανειστών να προσπαθεί εσκεμμένα να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να δει τις αντοχές της ελληνικής πλευράς ως προς το αμιγώς οικονομικό, αλλά και τραπεζικό πεδίο, καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές της κυβέρνησης.

Εάν μέχρι τότε η «γραμμή Τσίπρα» αντέξει, ίσως να επιζητηθεί από την πλευρά των εταίρων ένας συμβιβασμός, ειδάλλως θα εξαπολυθεί το τελευταίο κύμα πιέσεων για να αποδεχθεί η Αθήνα την πλήρη υποταγή στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πάντως, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η 16η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσει παράταση του μνημονίου η Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αποδοχής του αιτήματος, έως τις 28 του μήνα που λήγει η προηγούμενη παράταση.

Τι δήλωσαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης προσερχόμενοι στη συνεδρίαση

Σόιμπλε: Όσο η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ κάποια επιλογή

Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε δεν έχω να σκεφτώ καμία επιλογή, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, καθώς και ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν έχει ενισχύσει την αισιοδοξία μου. Φαίνεται πως δεν έχουμε μέχρι στιγμής αποτελέσματα», δήλωσε.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανό νέο Eurogroup την Παρασκευή

Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, λέγοντας πως αυτό το σενάριο συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group.

«Είναι ώρα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η παράταση του προγράμματος θα άρει πολλά εμπόδια. Υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή, συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group», είπε χαρακτηριστικά.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν έχω προσδοκίες για απόφαση σήμερα

«Δεν έχω προσδοκίες για απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εμπειρία που είχαμε από την προηγούμενη Τετάρτη είναι πως μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε σε μια κοινή δήλωση». Ο κ. Σέλινγκ είπε πως είναι δυνατόν να φτάσουν σε μια λύση, αλλά τόνισε πως παρουσιάζονται δυσκολίες, καθώς «είναι ένα πρόβλημα ημερών και όχι εβδομάδων και δεν είναι ένα πρόβλημα των αγορών, αλλά ένα πρόβλημα συνεργασίας με το Eurogroup και την Ελλάδα».

Μισελ Σαπέν: «Ναι» στην επέκταση του ελληνικού προγράμματος

Υπέρ της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος, ώστε να δοθει χρόνος να υπάρξει συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος, τάχθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, o Γαλλος υπουργός Οικονομικών, Μισελ Σαπέν.

Λουίς ντε Γκίντος: «Κόκκινη γραμμή» η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων

«Η "κόκκινη" γραμμή μας είναι ότι τα ελληνικά δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνισμού της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο Grexit δεν είναι σε καμία περίπτωση στο τραπέζι.

Είπε ακόμη πως θα γίνει προσπάθεια να αναζητηθεί μία λύση που θα είναι «συμφέρουσα για όλους», αλλά επισήμανε πως οι «όροι πρέπει να γίνουν σεβαστοί». 

ΥΠΟΙΚ Λιθουανίας: Θέλουμε περισσότερη σαφήνεια από την ελληνική κυβέρνηση

«Είμαστε σε θέση να κάνουμε βήματα μπροστά, δεν είχαμε αρκετή πρόοδο τη Τετάρτη, πιστεύω όμως πως οι συνθήκες για περισσότερη πρόοδο είναι καλές».

Τα παραπάνω ανέφερε λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους.

«Θέλουμε περισσότερη σαφήνεια από την ελληνικής κυβέρνησης. Παραμένω επιφυλακτικός για το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας σήμερα. Θα ήθελα περισσότερη σαφήνεια ως προς τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια για τα βήματα που θα κάνει. Όλα είναι ανοιχτά για συζήτηση», είπε.

Υπέρ μιας εξάμηνης επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τάχθηκε υπέρ μιας εξάμηνης επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος.

«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε και να ψάξουμε λύσεις, αλλά η βάση για όλες τις διαπραγματεύσεις είναι πως όλες οι πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Από την πλευρά της Επιτροπής, η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του παρόντος προγράμματος για να επιτραπεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει περιορισμένη ευκαμψία ως προς το πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καθώς το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει σύντομα. Χρειαζόμαστε ένα σήμα από την ελληνική κυβέρνηση για επέκταση και δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος».

Συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί πριν το Eurogroup

Σημειώνεται πως πριν το Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ και με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί. Οι τρεις άντρες εισήλθαν στον χώρο όπου συνεδριάζει το Eurogroup
.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: