Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ο ξένος Τύπος για τις προγραμματικές δηλώσεις του Τσίπρα

..

Ο ξένος Τύπος για τις προγραμματικές δηλώσεις του Τσίπρα.
Θετικά αντέδρασαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ολοι οι τίτλοι που επελέγησαν δείχνουν ότι υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια συμφωνίας με τους δανειστές, αφού ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω σε σημαντικά ζητήματα που αποτελούσαν αγκάθια στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι ακόμη υπάρχουν σοβαρά αγκάθια και μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη

Χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon βλέπει σύγκρουση καθώς αναφέρει: «Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ» ενώ εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής του διεθνούς πρακτορείου προειδοποιεί ότι αυτές οι εξαγγελίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξάντληση της ρευστότητας και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων τις προσεχείς εβδομάδες.

Ακόμη ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, θεωρεί μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου.

«Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg -ανταπόκριση από την Αθήνα- υπογραμμίζεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Βουλευτές υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την εφαρμογή μίας συμφωνίας-γέφυρας έως τον Ιούνιο».

Παράλληλα το άρθρο αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πλήρως ότι υποσχέθηκε προεκλογικά.

Η εφημερίδα New York Times τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή, διακήρυξε ότι «θα τηρήσει τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο κ Τσίπρας είπε πως η επέκταση του προγράμματος διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την συνέχιση των λαθών και της καταστροφής του παρελθόντος».

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υπογραμμίζεται το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού ότι ««έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».

Το BBC υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει περιορισμός των δαπανών που οφείλονται στην γραφειοκρατία, ενώ και σε αυτό το άρθρο τονίζεται η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα «μείνει πιστή σε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά».

Επίσης προστίθεται ότι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιθυμεί να εκπληρώσει το χρέος της. Εάν το επιθυμούν και οι εταίροι μας, είναι ευπρόσδεκτοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε πως το χρέος θα καταστεί βιώσιμο».

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα του ABC αναφέρει ότι πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του με πρώτη προτεραιότητα τη σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή ρεύματος στους πιο αδύναμους.

Σημειώνει ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει και έχει καταψηφιστεί από τον ελληνικό λαό και πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση αυτού του προγράμματος.

Αλλά και το ABC στέκεται ιδιαίτερα και με έμφαση στη διεκδίκηση κατοχικού δανείου και επανορθώσεων από τη Γερμανία από την οποία διεκδικεί 162 δισεκ. ευρώ.

Η εφημερίδα The Australian παρά τη διάψευση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού & Ναυτιλίας Γιώργου Σταθάκη, αναδημοσιεύει δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι «το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην έχει ρευστότητα τον Μάρτιο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του που ανέρχονται σε 4-5 δισεκ. ευρώ, αν δεν λάβει προσωρινή χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη».

«Η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας χωρίς χρήματα από την Ευρωζώνη» είναι ο τίτλος της εφημερίδας.

Χαρακτηριστικά μερικοί τίτλοι:

Bloomberg: Ψάχνει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας

La Repubblica: Σεβασμός στο προεκλογικό πρόγραμμα – Προκαλεί την ΕΕ ο Τσίπρας

Le Point: Θα σεβαστεί το χρέος ο Αλέξης Τσίπρας

El Mundo: Παροχές και επιστροφή των απολυμένων υπαλλήλων

La Stampa: «Θα πληρώσουμε το χρέος» λέει ο Αλέξης Τσίπρας

BBC: Γέφυρα αναζητά η ελληνική πλευρά
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: