ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΔΕΛΦΙΝΩΝ»
Η απάντηση του Σαμαρά στον Τσίπρα και στους αμφισβητίες του

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Απάντηση στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και, μέσω αυτών, στους «γαλάζιους» που εξακολουθούν να τον αμφισβητούν ετοιμάζεται να δώσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αύριο Τρίτη, όταν και θα διασταυρώσει για πρώτη φορά το ξίφος του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το νέο Πρωθυπουργό. 
Ένα 24ώρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στο δρόμο της ευθύνης, θα προειδοποιήσει για τις συνέπειες μίας ρήξης, θα δηλώσει συμπαραστάτης της κυβέρνησης εφόσον αυτή επιμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, ωστόσο αναμένεται να επισημάνει ότι όλα αυτά στα οποία βασίζει σήμερα τη διαπραγματευτική του τακτική ο κ. Τσίπρας (πλεόνασμα, ελάφρυνση χρέους κ.α.) αποτελούν επιτεύγματα των 2,5 ετών διακυβέρνησης από τον ίδιο.

Πολιτική επιτροπή και «παθητική αντίσταση» 

Ωστόσο, αυτή η κοινοβουλευτική μάχη δίδεται σε περίοδο έντονης ρευστότητας ως προς τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. 
Πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ήδη ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει στις 19 του μηνός, ειλημμένη απόφαση είναι και η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, του μαζικότερου οργάνου πριν το Συνέδριο. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής προγραμματίζεται, επίσης, μέσα στο μήνα και θα αποτελέσει ένα ακόμη «θέατρο» όπου θα κληθούν οι δύο πλευρές να τοποθετηθούν για το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. 
Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις σύντομα θα τον δικαιώσουν, όχι μόνον ιστορικά αλλά και πολιτικά. Γι αυτό, άλλωστε, αποδίδει το σύνολο της εκλογικής επίδοσης της ΝΔ στη σκληρή, και με χαρακτήρα μονοδρόμου, πολιτική που ασκήθηκε, απορρίπτοντας όσα λέγονται περί «στρατηγικής του σοκ», «στροφής προς τα δεξιά» κλπ. Με την ομιλία του, στην Κοιν. Ομάδα την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς πέταξε το γάντι προς τους αμφισβητίες. 
Μένει, πλέον, η δική του απάντηση και, κυρίως, ο τρόπος και ο χρόνος που αυτή θα έρθει, εάν φυσικά έρθει. Μεταξύ των «βαρόνων» και των δελφίνων του κόμματος καταγράφονται αποκλίνουσες στρατηγικές, αν και οι περισσότεροι μοιάζουν απρόθυμοι να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία στον Πρόεδρο του κόμματος. 
Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται υπέρ μίας λύσης ανανέωσης για την ηγεσία του κόμματος, με στέλεχος της νέας γενιάς, με τον ίδιο αλλά και τον κ. Σαμαρά σε ρόλο εγγυητών της ενότητας. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής άλλωστε είναι και ο μόνος που αποδέχτηκε τη συμμετοχή του σε ένα άτυπο πολιτικό συμβούλιο που συγκρότησε ο κ. Σαμαράς, στο οποίο ωστόσο ουδείς άλλος εκ των κορυφαίων μοιάζει πρόθυμος να συμμετάσχει. 
Ο κ. Ν. Δένδιας, κατά πληροφορίες, αρνήθηκε να αναλάβει Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού στο κόμμα, ενώ και η στάση του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. καταδεικνύει την «αποξένωσή» του από την ηγεσία. 
Το ίδιο συμβαίνει, εδώ και χρόνια, και με την περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη (σ.σ. είναι ενδεικτικό ότι για την συμμετοχή της στο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ για τη ρωσο-ουκρανική κρίση, συζήτησε με Καραμανλή, Τσίπρα, Κοτζιά αλλά όχι με τον Αντ. Σαμαρά) ενώ ανάλογη στάση «παθητικής αντίστασης» τηρούν και πολλά άλλα στελέχη, τη ηχηρή εξαίρεση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη που αποδέχτηκε να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αλλά και των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη που παραμένουν, σταθερά, κοντά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.