Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Σε τεντωμένο σχοινί μετά την άρνηση παράτασης του προγράμματος - ΒΙΝΤΕΟ

..

Σε τεντωμένο σχοινί μετά την άρνηση παράτασης του προγράμματος.
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χειροκροτείται από τους υπουργούς μετά το τέλος της ομιλίας του κατά την διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χειροκροτείται από τους υπουργούς μετά το τέλος της ομιλίας του κατά την διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει προς εταίρους και δανειστές ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του μνημονίου ή τεχνική επέκταση της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση εισέρχεται στην κρισιμότατη για την πορεία της χώρας εβδομάδα. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν και θα επιστρέψει εντός της ημέρας στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε την Κυριακή με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, και τον επικεφαλής της Κομισιον στην τροικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο, σε έναν τελευταίο κύκλο επαφών πριν το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης. Η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης στρέφεται σήμερα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή, ανοίγοντας τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε την τακτική της Αθήνας ενόψει του έκτακτου Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και, παρά επίμονες συστάσεις ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρα να αιτηθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος, δήλωσε ότι "η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου". Επέμεινε στη διεκδίκηση του προγράμματος—γέφυρα, που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου, έως τότε, να φθάσει σε συμφωνία με τους εταίρους για ένα νέο πρόγραμμα.

Δείτε την ομιλία Τσίπρα:



Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να ισορροπήσει μεταξύ των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις, της επιμονής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκδηλώθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και, τέλος, της επιθυμίας να στείλει ένα μήνυμα σοβαρών προθέσεων προς τους διεθνείς συνομιλητές του, παρέθεσε ένα πλέγμα συγκρατημένων παροχών, με έμφαση την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, περιστολής σπατάλης και σειράς μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης χρόνιων παθογενειών της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, την πάταξη των οποίων παγίως ζητούν εταίροι και δανειστές.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, πάντως, αν τα όσα είπε ικανοποίησαν το διεθνές ακροατήριό του, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε απαιτούν χρόνο και στην υλοποίηση τους αλλά, πολύ περισσότερο, μέχρις ότου αρχίσουν να αποδίδουν. Επιπλέον, μένει να φανεί έαν στις τοποθετήσεις των υπουργών θα συμπεριληφθεί το βασικό ζητούμενο, οι αριθμοί. Δηλαδή η ποσοτικοποίηση των στόχων που προσδοκά η κυβέρνηση να επιτύχει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, κάτι στο οποίο ο κ. Τσίπρας απέφυγε να εισέλθει, μένοντας στην γενική αναφορά για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι προσδοκά στην κινητοποίηση των πολιτών, προκειμένου οι συνομιλητές του να αισθανθούν πίεση και ζήτησε να βρίσκονται σε εγρήγορση. Στην λαϊκή ετυμηγορία παρέπεμψε χθες και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Λαπαβίτσας σε ενδεχόμενη σύγκρουση και αδιέξοδο με τους εταίρους, κάνοντας αναφορά σε δημοψήφισμα ή ακόμα και σε προσφυγή στις κάλπες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: