Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Οι 12 αλλαγές στη φορολογία, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα χρέη


...

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ.Οι 12 αλλαγές στη φορολογία, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα χρέη.
Εξειδίκευση των προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, περιμένουν οι φορολογούμενοι αλλά και η αγορά. Ομοίως, αναμένονται διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σχετικά γενικόλογα στο τι θα αλλάξει σχετικά με τους φόρους στο εισόδημα, τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις αν και μίλησε για ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο» της είσπραξης των εσόδων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:


1. Το αφορολόγητο θα είναι ενιαίο για όλους στα 12.000 ευρώ, με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Ομως, αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά χωρίς να δοθούν χρονοδιαγράμματα. Θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από αυτές που υπάρχουν σήμερα ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική ενώ θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα. Προεκλογικά ακούστηκε και μια κλίμακα 60% για μεγάλα εισοδήματα και για το ποσό πάνω από 80.000 ευρώ.

Δεν δόθηκαν πάντως στοιχεία για τους φορολογικούς συντελεστές. «Κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα συνεισφέρει στα κοινά ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα».

2. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το ποιο θα είναι το αφορολόγητο. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Δ. Βίτσας μίλησε για οικογενειακή περιουσία 400.000 ευρώ που δεν θα φορολογείται.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

3. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω Περιουσιολογίου. Υπάρχουν σκέψεις για φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων δηλαδή αστικά ακίνητα, αγροτεμάχια κ.λπ. μαζί με κινητές αξίες όπως μετοχές, καταθέσεις, έργα τέχνης κ.λπ. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα είναι δύσκολο να συμβεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ήδη καταθέσεις και μετοχές φορολογούνται. Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στην κατάσχεση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν δηλώνονται.

4. Προανήγγειλε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και απλές διαδικασίες. Είπε ότι τα 72 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (από 30 δισ. ευρώ το 2009) υπονομεύουν τη διαπραγματευτική μας θέση.

5. Αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των ελέγχων σε κάθε είδους λίστα (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ.) στην εξόρμηση του ΣΔΟΕ και στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει έως και 1,5 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων σε ετήσια βάση.

6. Ανακοίνωσε την ίδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών. Μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα Τραπεζικά ιδρύματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους.

7. Επανέρχεται η 13η σύνταξη, ως δώρο Χριστουγέννων, στο τέλος του 2015, σε όσους λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ μηνιαίως.

8. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η οποία όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016, ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν οι κοινωνικοί εταίροι.

9. Παράλληλα θα υπάρξει επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων και θα επανέλθουν και οι τριετίες.

10. Εκτός απ' τους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό κερδισμένοι θα είναι και οι νέοι ηλικίας ως 25 ετών καθώς καταργούνται οι διατάξεις για μικρότερες αμοιβές και επανέρχεται η μισθολογική ισότητα ανεξάρτητα από την ηλικία.

11. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Υποσχέθηκε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις σε όρια ηλικίας.

12. Με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα αλλαγές θα έρθουν και στον ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση με παράλληλη αναπροσαρμογή σε παιδικές τροφές κλπ.

Ολες οι αλλαγές τελούν βεβαίως υπό την αίρεση μια συμφωνίας με τους δανειστές ενώ άγνωστο είναι τι θα συμβεί αν υπάρξει ρήξη με την Ευρωζώνη και η κυβέρνηση αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: